HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 08 ŞUBAT 2025, CUMARTESİ


Birisi Erdoğan'a çiftçinin perişan olduğunu söylesin'

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı ile TMO Genel Müdürünün de katıldığı komisyon toplantısında konuşan Niğde Milletvekili Gürer, iki yetkiliye, "Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunum yaparken, çiftçilerin perişan olduğunu, icralık olduklarını, yeterli destek verilmediğini de söyleyin' dedi
25.11.2020 00:00
Birisi Erdoğan'a çiftçinin perişan olduğunu söylesin'
Birisi Erdoğan'a çiftçinin perişan olduğunu söylesin'
CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Kamu İktisadi Teşebbüsleri (KİT) Komisyonu toplantısında Toprak Mahsulleri Ofisi'nin yanlış uygulamalarından kaynaklanan tarımsal sorunlara değindi. Buğdayda yerli üretici için verilen taban fiyatın, yurtdışından ithal edilen buğday fiyatının çok altında kaldığını, Mercimeğin anavatanı olan Türkiye'nin, Kanada'dan mercimek ithal ettiğini, yerli çiftçinin depolarında nohut dururken, yurtdışından ithal edildiğini anımsatan Gürer, "TMO, ihraç edilebilecek ürünler için destekleme alımı yaparken, depolarda çürümeye terk edilen patates alımı yapmıyor. TMO bu haliyle artık çiftçinin kara gün dostu değil" diye konuştu. Gürer, komisyon toplantısındaki konuşmasına, Türkiye'nin ithalatçı bir ülke haline geldiğini anlatarak başladı. Türkiye'nin narenciye, fındık, üzüm gibi ürünleri ihraç ederken, hububat ve bakliyat gibi temel gıda maddelerini  ithal ettiğini ifade eden Gürer, dışa bağımlı hale gelen ülkemizde bunun nedenlerinin çok yönlü değerlendirilmesi gerektiğini belirtti.

Yabancı çiftçiye destek

TMO'nun bu yıl makarnalık buğday için ton başına 1800 lira, ekmeklik buğday için de 1650 lira taban fiyat belirlediğini anımsatan Gürer, aynı TMO'nun Ağustosta yurtdışından 2450 liraya makarnalık buğday, 1800 liraya da ekmeklik buğday ithal edip, yurt içinde makarnalık buğdayı 1950 liraya sattığını hatırlattı. Gürer, TMO Genel Müdürü'ne "Aradaki farkın oluşmasını nasıl değerlendiriyorsunuz? Niye bizim çiftçimizden bu fiyatlarla alım yapmadık?" diye sordu. Gürer, Cumhurbaşkanının 4 Mayısta yaptığı açıklamada hububatta ton başına 230 lira destek primi verileceğini söylediğini de hatırlatan Gürer, ancak Cumhurbaşkanlığı kararnamesinde destek priminin 100 lira olarak açıklandığını ifade etti.


Yerli çiftçi unutuldu

Türkiye'nin yılda 8-10 milyon ton ithal ettiği buğday için " Dâhilde işleme rejimi kapsamında geliyor, onu burada una, makarnaya çeviriyoruz, yurt dışına satıyoruz, Türkiye para kazanıyor" şeklinde açıklamalar yaptığını söyleyen Gürer, "Burada yerli çiftçi unutulup, yabancı çiftçi anımsanıyor. Yabancı çiftçinin ürettiği ürünü getirip Türkiye'de işleyip "Bunu sattık." diye övünmek yerine neden kendi ülkemizin 2.5 milyon hektarda ortadan kalkmış olan buğday ekim alanında ekim yapıp bu açığını kapatma yoluna gitmiyoruz" şeklinde konuştu.

Kanada mercimeği yiyoruz

Mercimeğin anavatanı olan Türkiye'nin, tohum gönderdiği Kanada'dan bile mercimek ithal etmesinin düşündürücü olduğunu vurgulayan Ömer Fethi Gürer, "Türkiye'nin kaliteli mercimeğini yurt dışına satıyoruz, ithal gelen ve  Türk mercimeğinden daha düşük kaliteli  olanı  mercimeği Türkiye iç pazarına veriyoruz. Bizim insanımız daha kaliteli mercimeği yemeyi hak etmiyor mu? Para kazanacağız diye kendi ülkemizin kaliteli mercimeğini yurt dışına satma anlayışı nasıl bir yaklaşım? Yani para için kendi insanımıza ikinci sınıf mercimek kalitesini sunmayı doğrusu yadırgıyorum" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanına söyleyin...

Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı ile Toprak Mahsulleri Ofisi Genel Müdürünün katıldığı komisyon toplantısında Ömer Fethi Gürer, "Cumhurbaşkanına sunum yaptığınızda çiftçinin gerçek anlamda perişan olduğunu, kredisini ödeyemediğini, icralık olduğunu, yeterli desteğin verilmediğini, fiyatların yurt dışındaki çiftçiyi korumak için sağlanan kadar olmadığını söylemenizi temenni ederim" ifadelerini kullandı. YENİ MESAJ

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--









logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr