Tabutta Rövaşata, Filler ve Çimen, Çamur, Balık ve Rüya gibi filmleriyle tanınan, ilk kitabı Ares Harikalar Diyarında ile Yunus Nadi Roman Armağanı'nı kazanan Yönetmen/Yazar Derviş Zaim ikinci romanı Rüyet'i yayımladı. Yapı Kredi Yayınları'ndan çıkan Rüyet, İstanbul'dan başlayıp Sibirya'ya kadar uzanan zorlu yolculuğuyla büyük bir serüven, tuzaklar ve sürprizlerle dolu derinlikli bir roman. Rüyet'e ilişkin sorularımızı cevaplayan Zaim, ilk romanının 1992'de kaleme aldığını hatırlatarak, "Yeni romanın keyfi ve bahtiyarlığı içindeyim. Yönetmenlikle öne çıkmaktaydım, yazarlık yanımın ortaya çıkması açısından bahtiyarım" dedi. Romanı 2016 yılı başlarından itibaren kaleme almaya başladığını ifade eden Zaim, "Yazarken küçük ritüeller buldum. Şimdi benim değil romanın konuşması lazım" dedi.
"Bu romandan film çıkar mı" sorumuza ise Zaim, "James Joyce'un romanları da filme alınıyor ancak ben o kadar çılgın değilim. Neticede roman ile sinema uzak akraba" şeklinde konuştu. Romanın mekânlarını yürüyüşler yaparak dolaştığını söyleyen Zaim, 'Rüyet'in kalben görmek anlamına geldiğini sözlerine ekledi.
Rüyet'i kaleme alırken etkilendiği kaynaklardan birinin de Şeyh Galip'in Hüsn-ü Aşk mesnevisi olduğunu söyleyen Zaim, "Roman sanatı içinde Batılı geleneklere olduğu kadar Doğulu kaynaklara da yaslanmanın sahih ve hakiki bir yapıt üretmek bakımından sağlıklı olabileceğini düşünüyorum" dedi. Altını çizmek istediği bir başka hususun Türk roman geleneği içinde tartışılan Doğu-Batı gerginliği olduğunu belirten Zaim, "Bu ikilemi Ahmet Hamdi Tanpınar'ın trajedi olarak konumlandırdığı, Oğuz Atay'ın ise ironi sanatını kullanarak aşmaya çalıştığı kabaca söylenebilir.
Rüyet, sözünü ettiğimiz Doğu-Batı gerilimini ayrı bir yaklaşımla ele almaya gayret ediyor. Rüyet, tarihsel, kültürel kaynaklara, edebiyata, mimariye, çağdaş sanata, mitlere ve sinemaya açık bir yapı olarak inşa edilmiştir" şeklinde konuştu. Romanın baş kahramanı Sine adlı bir mimarın gözünden anlatılan Rüyet, İstanbul'da günümüzde geçiyor. Romanda aktarılan Süleymaniye Camii'nin altında yer alan gurbetçilerin mekan tuttuğu Küçükpazar semtindeki bekar evlerindeki sefalet manzaraları ise dikkat çekici.
RECEP BAHAR