HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 27 EYLÜL 2024, CUMA

Eskişehir’de kaç kaplıca var?

13.06.2024 13:20
Eskişehir’de kaç kaplıca var?
Eskişehir’de kaç kaplıca var?
Hazırladığı dijital dergide yer vermek üzere, Eskişehir'de kaç hamam işletmesi, kaplıca ile konaklamalı ve konaklamasız termal tesis sınıfına giren işletme var sorusuna yanıt arayan Prof. Dr. Rıdvan KOZAK, kurumların web sitelerinde sağlıksız verilerle karşılaştığının, üstelik kapalı olan tesislerin hala açık göründüğünün altını çizdi. Kızılinler muhtarı ile görüşerek Turizm Bakanlığı sitesinde adı geçen "Kızılinler kaplıcası" nın yıllardır kapalı olduğunu öğrenen KOZAK, kurumları internet veri setlerini yenilemeye çağırdı.

Sağlık Bakanlığı Türkiye kaplıcaları internet sitesinde (https://kaplica.saglik.gov.tr/)  Eskişehir'den sadece dört tane tesis ismiyle karşılaşılıyor diyen KOZAK, Turizm Bakanlığı'na bakıldığında ise (https://eskisehir.ktb.gov.tr/TR-158566/termal-turizm.html) onun üzerinde tesis sayılıyor ve  orada da halen kapalı olan "Kızılinler kaplıcası" ve "Keçeciler Hamamı" gibi tesisler de listede bulunuyor dedi.

Kavram karmaşasına da dikkat çeken KOZAK, şunları söyledi. "Eskişehir'deki jeotermal/sıcak sulara sahip tesisler sadece yıkanma/temizlenme ihtiyacını gideren basit hamam tanımlamasının çok ötesinde mekânsal özelliklere ve hizmetlere sahipler. Sağlığı koruma, şifa verme, hastalık tedavisi, dinlenme, rahatlama, gevşeme gibi su kaynakları ve hizmet fonksiyonları ile işletmeler birbirleriyle yarışır nitelikteler.  Ancak hangileri termal tesis, hangileri kaplıcalar yönetmeliği kapsamında veya basit "hamam işletmesi" niteliğinde işletiliyor internet kaynaklarından anlamak mümkün değil.

Sağlık Bakanlığı kaplıcalar sitesinde sadece dört tesise yer vermesinden, onların kendisi tarafından işletme izni verilen tesisler olduğu anlaşılmaktadır. Ayrıca onlar SGK'nın tedavi bedelini ödediği kaplıcalar listesinde de yer almaktadır.  Oysa turizm bakanlığı sitesinde pek çok tesis isminde de kaplıca kelimesi geçmektedir. Kavramlar karmaşa yaratmaktadır ve düzeltmeler yapılması kaçınılmazdır."

Diğer yandan, bu tür bilgilerin yer aldığı Eskişehir üzerine basılı dergilerin eksik bilgilerle artık çöp olduğuna, dijital her zaman güncellenebilir derginin ne kadar gerekli olduğuna vurgu yapan KOZAK, tüm kurum ve kuruluşların birçok bilginin bir arada olduğu dijital dergi çalışmalarına destek verilmesini istedi.  

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--










logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr