HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 21 KASIM 2024, PERŞEMBE

HASAN - ÂLİ YÜCEL KONUŞULDU

Tepebaşı Belediyesi’nin destekleri ile düzenlenen panelde, ölümünün 59. yıl dönümünde Köy Enstitüleri’nin kurucusu Hasan Âli Yücel konuşuldu. Etkinlikte Yücel’in, Anadolu’da yayılan aydınlanma ışığını yaktığı Köy Enstitüleri dönemi ele alındı.
17.02.2020 00:00
HASAN - ÂLİ YÜCEL KONUŞULDU
HASAN - ÂLİ YÜCEL KONUŞULDU
Tepebaşı Belediyesi’nin katkıları ile düzenlenen “Aramızdan Ayrılışının 59. Yıl Dönümünde Hasan - Âli Yücel ve TBMM Süreci” isimli panel yoğun katılım ile gerçekleştirildi.

Tepebaşı Belediyesi Özdilek Sanat Merkezi’nde “Aydınlanma Işığı Sönmeyecek” sloganı ile düzenlenen panele CHP Eskişehir Milletvekili Jale Nur Süllü, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, CHP Eskişehir İl Başkanı Abdülkadir Adar, Tepebaşı Belediye Başkan Yardımcısı Melih Savaş, Eskişehir Kent Konseyi Başkanı Nuray Akçasoy, Atatürkçü Düşünce Derneği Şube Başkanı Azmi Kerman, Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği Şube Başkanı Sevgi Akmen, Köy Enstitülüler ve çok sayıda eğitimci katıldı.

Moderatörlüğünü Yeni Kuşak Köy Enstitülüler Derneği (YKKED) Eskişehir Şube Başkanı Ayhan Türkseven’in yaptığı panelin konuşmacıları Prof. Dr. Kemal Kocabaş, Mustafa Gazalcı ve İlyas Küçükcan oldu. Konuşmacılar, Türkiye’nin eğitim devrimi olarak nitelendirilen Köy Enstitüleri’nin kurucusu Hasan Âli Yücel’in yaşamına dair paylaşımlarda bulundu.

“Huzur aradığında ziyaret ederdi”

Panelin ilk konuşmacısı YKKED Onursal Şube Başkanı İlyas Küçükcan, Hasan Âli Yücel’in yaşamında, Köy Enstitüleri’nin büyük bir yere sahip olduğuna dikkat çekerek, “Yücel’in hayatını konu alan filmin ardından Köy Enstitüleri’ne olan ilgide de bir artış oldu. Ama onun kendisini tanımak için okunması gereken eserler var. Aramızdan ayrılışının 50. yılında hazırladığımız yayın da bu eserlerden bir tanesi. Kendisinin Köy Enstitüleri’ne çok fazla ilgisi vardı, hep ziyaret ederdi. Programlı gezilerinin yanı sıra bir de habersiz gezileri vardı. Ankara’nın politik ortamından sıkıldığında, huzur aradığı zamanlarda enstitüleri ziyaret ederek köy çocukları ile bir araya gelirdi. Ziyaretlerine dair fotoğraflarına baktığınızda bu huzuru görebiliyorsunuz. Çifteler Köy Enstitüsü’nü ziyaretinin ardından da çok memnun olarak buradan ayrılmıştır” ifadelerini kullandı.

“Binlerce köy çocuğunun hayatı değişti”

 

 

YKKED Genel Başkanı Prof. Dr. Kemal Kocabaş ise konuşmasında, Hasan Âli Yücel’in hayatını eğitime adadığına vurgu yaptı. Kocabaş, “Hasan Âli Yücel’in büyük bir emek ve liyakat ile geldiği bir bakanlık makamı var. Kendisi ile ilgili yaptığımız ilk saptama, tüm makamlara hak ederek gelmiş olmasıdır. Aynı zamanda şık ve zarif bir aydındı. Kendisinin İsmail Hakkı Tonguç ile birlikte yaptığı çalışmalar neticesinde ortaya çıkan Köy Enstitüleri, binlerce köy çocuğunun hayatını değiştirmiştir. İkiz bebekleri olduğunda onlar için çok güzel şiirler kaleme almıştır. Bir tarafı da çok iyi bir şairdi. Yücel ve Tonguç muhtemelen 1926 yıllarında ilk kez yan yana geliyor. Mustafa Kemal Atatürk ile bir araya geldiği ilk toplantıda ise medreselerin ne zaman kapatılacağını sormuştur. Kitaplar yazan bir bakan, hümanist bir eğitimciydi” şeklinde konuştu.

            “Hizmet rekorları henüz kırılamadı”

Panel konuşmacılarından geçmiş dönem milletvekillerinden Mustafa Gazalcı ise Köy Enstitüleri’nin kuruluş süreci hakkında katılımcılara bilgiler verdi. Gazalcı, “Hasan Âli Yücel’in bakanlık yaptığı sürede gerçekleştirdiği hizmetlerinin rekoru, henüz kırılmadı. 50’nin üzerinde kitabı var. UNESCO, doğumunun 100. Yılını, tüm dünyada Hasan Âli Yücel yılı olarak duyurdu. Biz kendisine yetişemedik ama kendisini çok sevdik. 8 yıla yakın bir bakanlık dönemi oldu. Kendisinden sonra bakanlık yapan ve olumlu bir tane işi hatırlanmayan birçok Milli Eğitim bakanı oldu. Yücel ve Tonguç, Köy Enstitüleri’nin iki eğitimci mimarı idi. Kendilerine bu konuda destek olan iki siyasetçi ise Mustafa Kemal Atatürk ve İsmet İnönü idi. Ayrıntılı şekilde yasa tasarıları hazırlanıyor. Devrim niteliğinde bir Köy Enstitüleri kuruluş yasası çıkartılıyor. Yasanın kabulü sırasında Hasan Âli Yücel 9 kez Meclis’te söz alıyor. Milletvekillerini ikna etmek adına, köy çocuklarının eğitim hakkı için büyük bir mücadele veriyor. Bu yasa ile 15 yıllık bir plan yapıldığını, tüm köy çocuklarının da eğitim alacağını anlatıyor. 429 milletvekilinden 148’i oylamaya katılmıyor, yasa çıkartılıyor. Konuşmasının ardından Tonguç, Yücel’i tebrik ediyor ve çalışmaya koyuluyorlar” dedi.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--










logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr