Türkiye’nin beraberinde, Azerbaycan, Afganistan, Yemen, Filistin, Somali, Moldova, Türkmenistan, Özbekistan, Sudan ve Irak Türkmenleri kültüründen etnik müzik ve dans örnekleri sahnelenirken, yöresel ürünler de stantlarda sergilendi.
Anadolu Üniversitesi Atatürk Kültür Merkezi Salonu’nda düzenlenen programa; Vali Özdemir Çakacak, Anadolu Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Koparal, Göç İdaresi Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, AB Türkiye Delegasyonu, Sivil Toplum, Temel Haklar, Yargı ve İçişleri Bölüm Başkanı ve Baikatip Alexander Frıcke, İl Göç İdaresi Müdürü Gökhan Akyıldız, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri ile davetliler katıldı.
Programın açılış konuşmasını yapan Vali Çakacak, 18 Aralık günü, Birleşmiş Milletler tarafından resmi olarak 2000 yılında “Uluslararası Göçmenler Günü” olarak kabul edilmiş ve her yıl bu özel gün vesilesiyle dünya çapında göçmenlerin ve yerinden edilmiş insanların yaşamları ve sorunları konusunda bir farkındalık oluşturmak hedefiyle çeşitli etkinlikler yapılmaktadır.” dedi.
Uluslararası Göçmenler Günü münasebetiyle bu yıl İçişleri Bakanı Sayın Süleyman Soylu’nun talimatıyla Bursa, Antalya ve Eskişehir merkezli olmak üzere “Kültürlerin Buluşma Noktası Türkiye” sloganıyla çeşitli etkinlikler düzenlediğini kaydeden Vali Çakacak, bugün ise bu etkinliği Eskişehir’de gerçekleştirildiğini ifade etti.
“Göç, insanlık tarihi kadar eski bir olgudur. Ekonomik şartlar, doğal afetler, savaşlar, çatışmalar, terör ve açlık insanlığı, tarihin her döneminde göçe yöneltmiştir.” diyen Vali Çakacak, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Dünyanın en önemli göç rotalarından biri üzerinde yer alan ülkemiz bugün hızla artan ekonomik, siyasi ve sosyal gücü ile kendi bölgesinde bir istikrar abidesi olarak yükselmekte; bu durum ise ülkelerinden kopan insanlar için ülkemizi bir cazibe merkezi haline getirmektedir. Bu sebeple özellikle son zamanlarda ülkemiz çok büyük göç dalgalarına tanıklık etmekte ve hali hazırda başta Suriyeliler olmak üzere milyonlarca göçmene ev sahipliği yapmaya devam etmektedir.
Tarihi boyunca göç yollarının kesiştiği zengin bir coğrafyada yer alan Türkiye, bugün de 190’dan fazla ülkeden yaklaşık 5 milyon kişiye ev sahipliği yapmaktadır. Farklı etnik köken, din, dil ve kültürlere mensup bu insanlar, Anadolu topraklarının çok renkli ve çok sesli yapısını zenginleştirmektedir.
Türkiye, coğrafi konumu itibariyle göçmenlere kapılarını açan, ihtiyaç duyanları koruma altına alan ve dünya kamuoyu tarafından da saygı duyulan bin yıllık köklü bir göç geleneğine sahiptir.
Özellikle 2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaşın da etkisi ile başta Suriyeli olmak üzere milyonlarca insan ülkemize göç ederek burada yeni bir hayata başlamışlardır. Ülkemiz, kimsenin dinine, diline ve ırkına bakmadan insanlık adına kapılarımıza gelen milyonlara kucak açmıştır. Tüm bunları ekonomik, siyasi veya başka herhangi bir çıkar beklentisiyle değil; ülkemize zor zamanlarında sığınan insanları kabul etmeyi hem inancımızın hem de kadim Türk geleneklerinin ve misafirperverliğinin gereği olarak yapmaktadır.”
Eskişehir’in sanayi, ticaret ve turizm kenti olmasının yanında aynı zamanda da bir öğrenci şehri olduğunu vurgulayan Vali Çakacak, ilimizde 100’ü aşkın ülkeden 2 binden fazla öğrencinin akademik eğitim aldığına dikkat çekerek, “ Özellikle üniversite, lisans, yüksek lisans ve doktora öğrencileri buradaki öğretim hayatlarından sonra kendi ülkelerinde önemli görevler ifa edecekler. İşte bu değerli öğrencilerimiz, ülkemizde Türk insanını daha yakından tanıma fırsatı buluyorlar. Burada gördüğünüz güzellikleri ve edindiğiniz dostlukları kendi ülkelerinizde anlatacaksınız ve bu güzel ülkenin güzel elçileri olacaksınız.”
Vali Çakacak, konuşmasını şu sözlerle bitirdi:
“Türkiye sığınmacı krizinin etkilerini azaltmak için elinden geleni yapmış ve yapmaktadır. Ancak, sığınmacı krizinin yükünü Türkiye ve birkaç ülke taşımaktadır. Bu konuda bütün devletlerin ve uluslararası kuruluşların ortak hareket etmesi gerekmektedir. Aynı zamanda, zor şartlar altında ülkelerini terk eden göçmenlerin gayriinsani muamelelere maruz kalmamaları da uluslararası toplumun sorumluluğundadır.
Sözlerime son verirken bu program vesilesiyle dünyanın her yerinde ana vatanından kopup çeşitli sebeplerle başka memleketlere göç etmek zorunda kalmış göçmenlerin ve ilimizde bulunan göçmenlerin, mülteci ve sığınmacıların “Uluslararası Göçmenler Günü”nü kutluyorum.”
Etkinlikte; Eskişehir uyum faaliyetleri, Yunusemre Uluslararası Öğrenci Derneği’nin yaptığı çalışmaların anlatılması, büyüksün Türkiye video gösterimi, yerli ve yabancı halk oyunları gösterileri ve konserler de yer aldı.
Ayrıca, dünyaca ünlü ABD’li sanatçı Della Miles’in uluslararası öğrenciler eşliğinde verdiği kısa bir konser büyük beğeniyle dinlendi.
Ardından, İçişleri Bakanlığı Göç İdaresi Genel Müdürlüğü “Kırlangıç Ödülü’ İranlı ressam Shahrzad Mırzaalınejad takdim edildi.
Uluslararası öğrencilere yönelik yapılan bilgi yarışmasından sonra ABD’li sanatçı Miles’e programa verdiği katkılardan dolayı teşekkür plaketi takdim edildi.
Program Vali Çakacak ve beraberindeki heyetin, ulusal ve uluslararası yöresel ürünlerin, atölye ve resim çalışmalarının sergilendiği stantları gezmesiyle sona erdi.