HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 06 NİSAN 2025, PAZAR



TİCARET BORSASI BAŞKANINDAN ÇARPICI AÇIKLAMA

Eskişehir Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan yaptığı açıklama da son günlerde fiyatı artan ayçiçek yağı üzerine değerlendirmelerde bulundu.
31.01.2021 00:00
TİCARET BORSASI BAŞKANINDAN ÇARPICI AÇIKLAMA
TİCARET BORSASI BAŞKANINDAN ÇARPICI AÇIKLAMA
Ticaret Borsası Başkanı Ömer Zeydan açıklamasında şunları söyledi:" Ayçiçek Yağı fiyatlarının yükselme nedenini merak ediyorsanız lütfen bu bilgi paylaşımımı okuyunuz. Ayçiçeği ve ham ayçiçeği yağı fiyatları, getirilen gümrük vergisi indirimlerine rağmen yükselmeye devam ediyor. Dünya piyasalarında Eylül ayında tonu 430 usd olan yağlık ayçiçeği tohumu Aralık ayının sonu itibarıyla %52 artışla 655 usd'ye yükseldi. Ham yağ fiyatı ise %32 artış ile tonu 890 usd'den 1200 usd'ye yükseldi. Yurt içindeki fiyatları dengelemek adına 5 ve 25 Kasım'da getirilen iki ayrı kararla yağlık ayçiçeği tohumunda gümrük vergisi sıfırlandı, ham ayçiçeği yağındaki gümrük vergisi ise 1 Temmuz 2021'e kadar yüzde 36'dan yüzde 3'e indirildi.

TİCARET BORSASI BAŞKANINDAN ÇARPICI AÇIKLAMA

Sıfırlanan ve indirilen gümrük vergilerine rağmen artan hammadde fiyatları raflarda yer alan ayçiçeği yağının da yaklaşık %60 oranında artmasına neden oldu. İç piyasamızı yakından takip eden yurtdışındaki satıcılar Türkiye'de gümrük vergilerinin indirilmesiyle birlikte hammaddeye zam yaptılar. Ayrıca Rusya 9 Ocak 2021'den 30 Haziran tarihine kadar olan dönemde ayçiçeği ihracatına ton başına 165 Euro'dan az olmamak kaydıyla uygulanan vergiyi %6.5 seviyesinden %30'a çıkartıyor. Bu durum bir nebze de olsa yine fiyat artışlarına yol açabilir. Ayrıca soframıza gelen rafine ayçiçek yağı üretiminde ortaya çıkan ambalaj,enerji,su, navlun, işçilik ve kredi faizi artışları gibi yükselen girdi maliyetleride göz ardı edilmemelidir. Yanlış algılara yol açmamak için önemle belirtmek isterim ki ben yağ üreticisi yada yağ tüccarı değilim. Yukarıdaki bilgileri kamuoyunun bilgilenmesi amacıyla paylaşıyorum. Türkiye'de ayçiçeği yağı tüketimi yıllık olarak yaklaşık 900 bin tondur. Ancak ülkemiz mahsulünden elde edilen ayçiçeği yağı ise yıllık olarak yaklaşık 400-450 bin ton civarındadır. Demekki tükettiğimiz yağ miktarının yarısını ithal etmek zorundayız. Çözüm uzun vadeli doğru tarım politikaları ile mümkündür. Türkiye ithal etmek zorunda kaldığı stratejik ve temel tarım ürünlerini en azından kendine yetecek miktarda üretmelidir.İçinde bulunduğumuz pandemi nedeniyle iş yapma kabiliyeti bakımından zaten zor durumda olan ekmeğinin peşindeki ESNAFIMIZ asla günah keçisi olmamalıdır." dedi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--









logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr