CHP Genel Başkan Yardımcısı ve İstanbul Milletvekili Gamze Akkuş İlgezdi, 25 Kasım Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Dayanışma ve Mücadele Günününde savcılıkların her 10 saldırgandan 7'sini serbest bıraktığını ortaya koyarak, "Son 8 senede kadına karşı fiziki, sosyal ve ekonomik şiddet uyguladığı gerekçesiyle 25 bin 481 kişi hakkında 'şüpheli' sıfatıyla işlem yapan Cumhuriyet Savcıları, bu kişilerden 18 bin 551'i hakkında 'kovuşturmaya yer olmadığı' gerekçesiyle işlem yapmadı! Şiddet uygulayanları cesaretlendiren bu tutum sonucunda faillerin yüzde 73'ü yani her 10 şüpheliden 7'si serbest kaldı" dedi.
Çarpıcı veriler
İlgezdi, şunları söyledi: "Özellikle şiddet gören kadınların ilk başvuru makamlarından olan savcılıklar, şüpheliler hakkında çoğunlukla 'kovuşturmaya yer olmadığı' kararı veriyor. Başka bir deyişle savcıların imzaladığı her 'takipsizlik' kararı, artan şiddet vakası olarak istatistiklere yansıyor. 2012-2019 yılları arasında toplam 1 milyon 608 bin 657 kadın şiddet gördüğü gerekçesiyle mahkemelerden koruma talep etti. Bu veriler, geçtiğimiz 8 senede haftada en az 3 bin 867 kadının erkek şiddetine maruz kaldığını gösteriyor. Tablo buyken Adalet Bakanlığı'nın aile içi şiddet ve kadına yönelik şiddet vakalarının ihtisaslaşmış savcıların takip edeceğini açıklaması yeterli görünmüyor. Saatte 23 kadın şiddet mağduru olduğu Türkiye'de şiddet gören kadın sayısı ayrı ayrı 68 il nüfusunu geçmiş durumda. Bu verilere göre Türkiye'de her 50 kadından 2'si şiddet görüyor. Tedbir için başvuran kadın sayısı da yüzde 90 oranında artarken, şiddeti izleyen ve kadını korumayan bir adalet mekanizması var."
BM: Üç kadından biri şiddet görüyor
Öte yandan Birleşmiş Milletler Uyuşturucu ve Suç Ofisi (UNODC) Başkanı Ghada Fathi Waly de (Fethi Veli), dünya genelinde her üç kadından birinin çoğu aile içi olmak üzere şiddete maruz kaldığını bildirdi. Kadın cinayetlerindeki kurbanların büyük çoğunluğunun eşleri ya da aile bireyleri tarafından öldürüldüğüne dikkati çeken Waly, "Dünya genelinde her üç kadından biri, büyük çoğunluğu kendi evlerinde olmak üzere yaşamları boyunca farklı şiddet türlerine maruz kalıyor" ifadesini kullandı. Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs ile mücadele kapsamında hayata geçirilen önlemlerin kadınların durumunu daha da zorlaştırdığına dikkati çeken Waly, "Covid-19 krizi, durumu daha da kötüleştiriyor. Çünkü çok sayıda ülkede uygulanan karantina, kadınlara yönelik şiddet riskini artırırken, mağdurların polis ve mahkeme gibi temel unsurlara erişimini de kısıtlıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Recep Bahar