“Uluslararası Öğrencilerin Türkiye’de Sahip Oldukları Hak ve Yükümlülükler” konulu programın açılışına; Vali Özdemir Çakacak, Filistin'in Ankara Büyükelçisi Faid Mustafa, Cumhuriyet Başsavcısı Murat İrcal, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Göç İdaresi Genel Müdür Yardımcısı Gökçe Ok, Uyum ve İletişim Dairesi Başkanı Dr. Aydın Keskin Kadıoğlu, İl Göç İdaresi Müdür Vekili Gökhan Akyıldız, Vali Yardımcıları, İlçe Kaymakamları, kamu kurum ve kuruluşlarının temsilcileri, ilimizde yaşayan uluslararası vatandaşlar, öğrenciler ve davetliler katıldı.
Programa katılmaktan dolayı duyduğu memnuniyeti dile getiren Vali Çakacak, “Medeniyetlerin beşiği ve insanlık tarihiyle eş kültürel mirasına sahip ülkemiz Avrupa, Asya ve Ortadoğu’nun kesiştiği dünyanın en önemli göç rotalarından birisi üzerinde yer almaktadır.” dedi.
Programın açılış konuşmasını yapan Vali Çakacak, şunları söyledi:
“Jeopolitik ve jeostratejik avantajlarını her gün daha fazla değerlendiren ülkemiz bugün hızla artan ekonomik, siyasi ve sosyal gücü ile kendi bölgesinde bir istikrar abidesi olarak yükselmekte; bu durum ise ülkelerinden kopan insanlar ile eğitim öğretimini huzur içinde tamamlamak isteyen öğrenciler için ülkemizi bir cazibe merkezi haline getirmektedir.
Bu sebeple özellikle son yıllarda ülkemiz çok büyük göç dalgalarına tanıklık etmekte ve hali hazırda başta Suriyeliler olmak üzere dünyanın 190’ı aşkın ülkesinden yaklaşık 5 milyon göçmene ev sahipliği yapmaya devam etmektedir.
Özellikle 2011 yılında Suriye’de başlayan iç savaşın da etkisi ile başta Suriyeli olmak üzere milyonlarca insan ülkemize göç ederek burada yeni bir hayata başlamıştır. Ülkemiz, dünyadaki birçok gelişmiş devletin aksine, bütün zor koşullara rağmen asla sınırlarını kapatmamış, “açık kapı politikası” ile kimsenin dinine, diline ve ırkına bakmadan insanlık adına kapılarımıza gelen milyonlara kucak açmıştır. Ülkemize zor zamanlarında sığınan insanları kabul etmenin hem inancımızın hem de kadim Türk geleneklerinin ve misafirperverliğinin gereği olarak görmekteyiz.”
Vali Çakacak, “Bu 5 milyon insanın içinde ülkemize eğitim görmek amacıyla gelmiş 130 bini aşkın öğrenci de bulunmaktadır.” diye konuştu.
Vali Çakacak, konuşmasına şu sözlerle devam etti:
“Bizler, 130 bini aşan bu öğrencilerin her birini farklı bir hayat hikâyesi ve farklı bir nakış olarak düşünüyoruz. Her bir konuğumuzun idari işlerinin yanı sıra onların Türk toplumuyla olan uyumunu da fazlaca önemsiyoruz. Ülkemizde yaşanan olumlu gelişmeler doğrultusunda belirgin bir artış gösteren uluslararası öğrenci hareketliliğinin gerek kalite, gerekse sosyal, kültürel, ekonomik ve politik katkılar açısından olumlu bir seyirde ilerlemesi için ilgili kurum ve kuruluşlarımız da sürekli çalışıyor.
Eskişehir sanayi, ticaret ve turizm kenti olmasının yanında aynı zamanda bir öğrenci şehridir. Yükseköğretim öncesi kademelerdeki yaklaşık 140 bin öğrencisiyle, 3 üniversitesindeki yaklaşık 70 bin öğrencisiyle eğitimi her boyutuyla yaşayan bir şehirdir.
İlimizde 100’ü aşkın ülkeden toplam 6 bin 611 öğrenci bulunmaktadır. Bu öğrencilerin 4 bin 53’ü ilköğretim ve ortaöğretim düzeyinde iken 2 bin 558 öğrenci de lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyindedir.
Sizlerin şehrimizde bulunmanızdan memnuniyet duyuyoruz. Ülkemizde bulunduğunuz süre içerisinde eğitiminizi en güzel şekilde tamamlamanız için tüm imkânlarımızı seferber ediyoruz. Sizlerden ricam bu ve benzeri etkinlikler vesilesi ile gerek sahip olduğunuz hakları gerekse de üstlenmeniz gereken sorumlulukları iyice öğrenin. O sorumluluklardan biri de buradaki öğretim hayatınız bittiğinde ve ülkelerinize döndüğünüzde ülkeleriniz ve ülkemiz arasında ekonomik, sosyal, kültürel ilişkilerin geliştirilmesinde köprü vazifesi görmeniz, iyi niyet elçisi olmanız.
Bu duygu ve düşüncelerle aranızda bulunmaktan son derece memnuniyet duyduğumu bir kez daha ifade etmek istiyor, ülkelerinize dönerken mesleki bilgi ve ülkemize dair güzel hâtıralardan bol bol götürmenizi temenni ediyorum. Selâm ve muhabbetlerimle…”
Konuşmalardan sonra Eskişehir ile ilgili sorulan 5 soruya doğru cevap verenlere Vali Çakacak, Filistin'in Ankara Büyükelçisi Mustafa ve diğer protokol üyeleri tarafından çeşitli hediyeler verildi.
Programın sonunda Vali Çakacak, Filistin'in Ankara Büyükelçisi Mustafa ve diğer protokol üyeleri, ilimizde yaşayan uluslararası vatandaşların ülkelerini simgeleyen eserlerin sergilendiği stantları gezdi.
Bu esnada Vali Çakacak, kendisinin kara kalem portresini yapan fotoğraf, resim ve hat sanatçısı İranlı Shahrzad Alinezhad ile portresini önünde hatıra fotoğrafı çektirdi.