DETAY HABER
Avrupa Merkez Bankası'ndan (ECB) yapılan açıklamaya göre, 2017 sonunda yüzde 19.5 olan Euro'nun uluslararası rezervlerde payı, geçen yılın sonunda yüzde 20.7'ye yükseldi. Söz konusu dönemde Euro'nun payı yüzde 1.2 artış gösterdi.
Geçen yıl Euro'nun küresel döviz rezervleri, borç ihracı, mevduat ve kredilerdeki payı arttı. Uluslararası işlemlerin Euro cinsinden faturalanması ise sabit kaldı. 2017'de uluslararası işlemlerin yüzde 36'sı, Euro cinsinden faturalanmış veya ödenmişti.
Euro'nun küresel kredilerdeki payı yüzde 0.8 artarak yüzde 19.3'e ve günlük döviz piyasasındaki payı yüzde 0.7 yükselerek yüzde 37.7'ye ulaştı.
Doların payı azalıyor
Euro'nun küresel rezervlerdeki payı artmasına karşın dolar, yüzde 61.7 pay ile dünyanın en çok tercih edilen rezerv para birimi konumunu koruyor.
Uluslararası Para Fonu (IMF) verilerine göre, ülkelerin döviz rezervleri içerisinde doların payı 2001'de yüzde 73 düzeyinde bulunuyordu. Doların payı, ülkelerin uluslararası rezervlerini Japon yeni ve Çin yuanı gibi para birimleriyle çeşitlendirmeye başlamasından dolayı son 10 yıldır düzenli olarak düşüyor.
Bu arada ülkelerin döviz rezervleri içinde Japon yeninin payı yüzde 4.88, Çin yuanının payı yüzde 1.7, İngiliz sterlinin payı ise yüzde 4.1 oranında. Gidişat, ABD'nin en güçlü silahı konumundaki 'dolar'ını kaybetme rotasına girdiğini gösteriyor.
Analistler, ABD Başkanı Donald Trump'ın "Önce Amerika" politikasından kaynaklanan, tehdit içeren ve tutarsız açıklamalarının dolara olan güveni sarstığını belirterek, korumacı politikaların, ticaretin ABD'den uzaklaşmasına ve ticaret ortaklarının dolar yerine kendi para birimlerini kullanmasına neden olduğunu vurguluyor.
Analistler, Türkiye, İran, Çin ve Rusya gibi ülkelerin ticarette milli para birimlerini kullanmak için çalışmalar yapmasının da dikkati çektiğini ifade ediyor.
MEM'in ana sütunlarından biri
Dış ticarette 'Milli Paralar'ın kullanılması tezi Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş'ın geliştirdiği Milli Ekonomi Modeli'nin ana sütunlarından birini teşkil ediyor.
Tezi hayata geçiren Rusya ve Çin, kademeli olarak ABD Doları'ndan uzaklaşarak, milli para birimlerinin yanı sıra altına ağırlık veriyor.