Türk Lirasında dün peş peşe şoklar yaşandı... Dolar/TL kuru, dün yüzde 3'ten fazla artışla 7.30'a yükseldi ve bugüne kadarki en yüksek düzeyi gördü. Euro/TL kuru 8.67, Sterlin/TL kuru da 9.59'la rekor kırdı.
Para piyasası uzmanları, TL'deki değer kaybını ve Dolar/TL kurundaki yükselişi birkaç temel nedene bağlıyor. Enflasyonun çift hanelerde kalmaya devam etmesine karşın Merkez Bankası'nın son bir yıl içerisinde politika faizini yüzde 24 seviyesinden yüzde 8.25'e kadar indirmesinin TL'nin cazibesini azalttığı ve yatırımcıların TL varlıklara olan ilgisinin azaldığı savunuluyor. Enflasyonun yüksek seyretmesine karşın faiz indirimlerinin sürmesi sonucunda Türkiye negatif reel faiz veren, kısaca zarar ettiren bir ülke konumuna gelmiş durumda.
En önemli sorun döviz rezervleri
Bir diğer gerekçe ise Merkez Bankası'nın azalan döviz rezervlerinin Türkiye'nin TL'yi destekleme kapasitesine olan güveni azaltması olarak dile getiriliyor. TL'nin baskı altında olmasına yol açan bir diğer neden ise koronavirüs salgını nedeniyle ülkeye döviz girişinde yaşanan düşüş olarak öne çıkıyor. Temmuz ayında ihracat artsa da, yine ithalatın altında kaldı. En önemli döviz sağlayan sektör olan turizmde bu yaz Temmuz ayı sonuna kadar gelir elde edilemedi. Koronavirüs salgını nedeniyle Türkiye'yi ziyaret eden turist sayısının dibe vurması, döviz gelirlerini olumsuz etkiliyor. Turizm ve Kültür Bakanlığı verilerine göre Haziran ayında Türkiye'ye gelen yabancı ziyaretçi sayısı yüzde 96 düştü. Türkiye, geçen yıl turizmden 34.5 milyar dolar kazanmıştı. Bu rakam, cari fazla vermemize yol açmıştı.
Bankalar döviz satıyor lakin...
Reuters haber ajansı, para piyasası traderlarının yaptığı hesaplamalara göre Merkez Bankası ve kamu bankalarının 2019'un başından bu yana TL'yi desteklemek için piyasaya yaklaşık 110 milyar dolar sattığını aktardı. Bu yolla piyasadaki döviz likiditesinin artırılması ve TL'nin desteklenmesi amaçlanıyor. TL'deki değer kaybı en fazla TL geliri olan ancak dövizle borçlanan özel sektörde hissediliyor. Türk Lirası'nın değer kaybetmesi, hem şirketlerin döviz borçlarını geri ödemesini hem de borçların çevrilmesini zorlaştırıyor. Merkez Bankası verilerine göre özel sektörün 12 ay içerisinde geri ödemesi gereken döviz borcu 162 milyar dolar seviyesinde.