Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Köy Enstitüleri'nin kuruluşunun 79. yılı nedeni ile bir mesaj yayınladı.
Mesajında Köy Enstitülerinin “köye öğretmen ve köye yararlı diğer meslek erbabını” yetiştirmek için 1937 yılında açılmaya başlandığını söyleyen Başkan Kurt, 17 Nisan 1940 yılında da 3083 sayılı yasayla, Hasan Ali Yücel’in Milli Eğitim Bakanlığı ve İsmail Hakkı Tonguç’un önderliğinde kurulduğunu belirtti. Köy Enstitülerinin, Türkiye Cumhuriyeti'nin en büyük eğitim ve kültür projesi olduğunu kaydeden Başkan Kurt, “Köy enstitüleri, bugüne kadar ya da kapandığından daha fazla bir süre açık kalsaydı, Türkiye'nin bugün böyle bir hale gelmesi mümkün olmazdı” dedi.
Başkan Kurt mesajına şu sözlerle devam etti: “Köy Enstitüleri, bugüne kadar ya da kapandığından daha fazla bir süre açık kalsaydı, herhalde Türkiye'nin bugün böyle bir hale gelmesi mümkün olmazdı. Hala Köy enstitüsü ruhu ile hareket eden öğretmenlerimizin varlığıyla bu ceberrut sisteme karşı direnebiliyoruz. İtiraz edebiliyoruz, felsefe yapabiliyoruz. Eskişehir, Türkiye standartlarının üstünde bir eğitim seviyesini yakalamış durumda, bu da Hamidiye ya da Çifteler Köy Enstitüleri’nin Eskişehir'e büyük katkısından dolayıdır.
Köy Enstitüleri ile 1940-1945'li yıllarda Türk gençlerine; bilim, felsefe, sanat, edebiyat ve dünya klasikleri ile birlikte yaşam da öğretilmiştir. Biz de Odunpazarı Belediyesi olarak açtığımız halk merkezleri ve gençlik merkezlerimizde Köy Enstitülerinin yolundan yürümeye gayret ediyoruz. Köy Enstitüleri o dönem Türk Gençliğine nasıl ışık olarak yol gösterdiyse bizler de bugün gençlerimize ışık olmak istiyoruz. Odunpazarı Bölgemizde açtığımız Köy Enstitüleri parkları ile de Köy Enstitüleri Neferlerinin unutulmasını engelleyerek, onların adını yaşatıyoruz.
Ben biz kez daha Köy Enstitüsü çıkışlı tüm öğretmenlerimizi saygı ile anıyor, halen hayatta olan öğretmenlerimize uzun ve sağlıklı bir ömür diliyorum.”