HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 27 EYLÜL 2024, CUMA

İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Satışında Güvenli Ödeme Sistemi Başladı.

27.09.2024 11:28
İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Satışında Güvenli Ödeme Sistemi Başladı.
İkinci El Motorlu Kara Taşıtı Satışında Güvenli Ödeme Sistemi Başladı.
GÜVENLİ ÖDEME SİSTEMİ

13.02.2018 tarihli ve 30331 sayılı Resmî Gazetede yayımlanan İkinci El Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmelik hükümleri gereğince, Ticaret Bakanlığı ve Birliğimiz arasında yapılan protokol ile Güvenli Ödeme Sisteminin oluşturulması amacıyla Türkiye Noterler Birliği yetkilendirilmiş ve sistem 03.02.2020 tarihinde kullanıma açılmıştır.

27.08.2024 tarihli ve 32645 sayılı Resmî Gazete'de yayımlanan Motorlu Kara Taşıtlarının Ticareti Hakkında Yönetmeliğin 26'ncı maddesiyle; işletmelerin ve diğer gerçek veya tüzel kişilerin ikinci el motorlu kara taşıtı satışlarında ödemenin bir kısmının veya tamamının nakit, (havale, EFT, FAST) veya Bakanlıkça belirlenen diğer ödeme yöntemleriyle yapılması halinde taşıt satış bedelini, Bakanlıkça yetkilendirilen kuruluş tarafından taşıt mülkiyeti ile satış bedelinin eş zamanlı el değiştirmesini sağlayacak şekilde oluşturulan elektronik sistem üzerinden ödenmesi öngörülmüş olup, aynı Yönetmeliğin 33'üncü maddesiyle ise Güvenli Ödeme Sisteminin işletmeler bakımından 27.08.2024 tarihinde, diğer gerçek veya tüzel kişiler bakımından ise Yönetmeliğin yayımı tarihinden bir ay sonra (27.09.2024) kullanılması zorunlu hale getirilmiştir.

Bu kapsamda, Güvenli Ödeme Sistemi;

     1- 27.08.2024 tarihi itibariyle yetki belgesi bulunan işletmeler ve bir takvim yılı içerisinde üçten fazla ikinci el motorlu kara taşıtı satışı yapan gerçek ve tüzel kişiler için zorunlu olarak uygulamaya başlanmıştır.

    2- 27.09.2024 tarihi itibariyle ise yukarıda belirtilen kişiler dışında diğer gerçek veya tüzel kişiler için zorunlu olarak uygulamaya başlanacaktır.

Güvenli Ödeme Sistemi nedir?

İkinci el araç alım satımları sırasında nakit (havale, EFT, FAST) olarak ödenecek araç satış bedelini güvence altına alarak dolandırıcılıkların önüne geçmek ve satıcı ile alıcıyı korumak üzere geliştirilmiş bir sistemdir.

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--










logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr