HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 23 KASIM 2024, CUMARTESİ

KURBAN BAYRAMINDA BESLENME NASIL OLMALIDIR?

Bayramlar ailelerin bir araya geldiği, özenli sofraların kurulduğu, ikramların bol olduğu günler arasında çok önemli bir yer tutuyor. Özellikle Kurban Bayramı et ve tatlı tüketiminin en yüksek seviyelere çıkması ile mide bağırsak sorunları ya da kısa zamanda kilo alımını beraberinde getirebiliyor. Bu dönemde sağlıklı beslenme konusunda bazı küçük ipuçlarına dikkat edilmesi gerekiyor. Diyeisyen Şilan Alyamaç, Kurban Bayramı beslenmesi hakkında önemli önerilerde bulundu.
30.06.2023 00:24
KURBAN BAYRAMINDA BESLENME NASIL OLMALIDIR?
KURBAN BAYRAMINDA BESLENME NASIL OLMALIDIR?

Bayramlarda sıklıkla hazırlanan göz kamaştırıcı ve iştah kabartıcı şık sofralar "Bunun tadına bakayım, bir tabak daha alırım gibi" söylemlerle amacından sapabilmektedir. Kişi bu günlerde fazla yemek yediğinde nefes almada zorluk, hızlı soluma gibi problemler yaşayabilmektedir. Bununla birlikte mide yanmaları, kramplar ve ağrılar görülebilir. Kırmızı et yemekleri veya kavurma tüketiminin artması da kalp ve damar hastaları, diyabet, hipertansiyon, böbrek hastaları için risk oluşturmaktadır. Yemek çeşitlerinin, şeker ve şekerli besin tüketiminin, porsiyon miktarının artması ile tartıda da bir sürpriz ile karşılaşılabilir. Bu dönemde sağlıklı kalmak ve kilo almamak için bazı kurallara uyulması önemlidir.

Bayramda sağlıklı beslenmek için…

  1. Yetişkinlerde günlük su tüketimi 2,5 - 3 litre olmalıdır.
  2. Bayram ziyaretlerinde hamur işleri, çikolata ve ağır tatlılar yerine sütlü tatlılar;, meyve suyu veya gazlı içecekler yerine açık çay veya bitki çayları tercih edilmelidir.
  3. Yeterli ve dengeli bir beslenme şekli oluşturabilmek için (özellikle et tüketirken) diğer besin gruplarına da (ekmek, süt grubu, sebzeler, meyveler) yer verilmelidir.
  4. Bayram öncesi yağ tüketimini azaltılması önemlidir.
  5. Öğünler çeşit bakımından zengin olabilir.
  6. Lifli gıdalar tüketilmeye özen gösterilmelidir.
  7. Alkol tüketiminden kaçınılmalıdır.
  8. Öğün atlanılmamalıdır.
  9. Bayram ziyaretlerinde çay ve kahve tüketim miktarına dikkat edilmelidir.
  10. Kavurma ve kırmızı etin olduğu öğünler için öğle saatleri tercih edilmelidir.
  11. Etli yemeğin yanında pirinç pilavı veya makarna yerine bulgur, ayran ya da cacık tercih edebilir.
  12. Geleneksel yemeğe dönüşen kavurmayı hazırlarken, içine tereyağı veya kuyruk yağı eklemek yerine, kendi yağında ve suyunda pişmesini beklemek daha sağlıklı olacaktır.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--










logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr