Ticari ilişki kurduğu ülkelerle ABD dolarını devre dışına çıkararak, kendi milli paralarıyla ticaret yapmak için çağrı yapan Rusya, bu konuda son hamlesini Avrupa Birliği (AB) ile ortaklaşa atıyor.
Rusya Maliye Bakanı Anton Siluanov ve Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Enerji Birliğinden Sorumlu Başkan Yardımcısı Maros Sefcovic, karşılıklı ticarette ruble ve euro'ya geçişle ilgilenecek bir çalışma grubu oluşturma konusunda anlaştı.
Siluanov'un Sözcüsü Andrey Lavrov, Rus medyasına açıklamasında, grubun enerji ticareti ile ilgileneceğini belirterek, "Taraflar, ulusal para kullanımının genişletilmesinin karşılıklı yarar taşıdığını, çünkü ABD dolarıyla ticaretin Rus ve Avrupalı girişimciler için riskler taşıdığını kaydetti" dedi.
Sözcü, kurulacak çalışma grubunda Rusya'yı bakan yardımcıları düzeyindeki yetkililerin temsil edeceğini belirtti. Rusya Merkez Bankası'nın verilerine göre halihazırda Rusya ve Avrupa Birliği arasında ruble üzerinden yapılan ticaretin payı yüzde 8.3 oranında.
Doların payı yüzde 54 iken, euro'nun payı yüzde 34.4. Bu dengesizliğin temel sebebi, Rusya'nın AB'ye ihracatının baş kaleminin petrol ve doğalgaz olması, bu ürünlerin ticareti geleneksel olarak dolar üzerinden yapılıyor.
Milli para projesi nasıl doğdu?
Bilindiği gibi milli paralarla ticaret fikri, Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Prof. Dr. Haydar Baş'a ait bir proje. Prof. Dr. Baş, uluslararası ticarette milli para kullanılmasını 2005 yılında kaleme aldığı Milli ekonomi Modeli'nde ilk kez ifade etmişti.
Uluslararası Milli Ekonomi Modeli kongrelerinde çokça irdelenen milli paralarla ticaret, ilk olarak Çin ve Rusya tarafından hayata geçirildi. Bu iki büyük ülkenin milli paralarla ticaret hamleleriyle Milli Ekonomi Modeli'nin bu projesi tüm dünya genelinde hızla yayılıyor ve Amerikan dolarıyla gerçekleşen sömürüye engel olabilecek tek proje gözüyle bakılıyor.