Dünya üzerinde sayıları hızla artarken ülkemizin UNICORN (1 milyar doları aşan değerde) bir şirkete sahip olamamasının nedenini GLOBAL ve GLOCAL düşünmemeye bağladı. Konferans ta, küresel şirketlerin dünya üzerinde farklı dillerdeki jenerik internet adreslerini topladığına dikkat çekerek Türkiye’deki girişimcilerin bu konulara ilgisiz olduğunun altını çizdi.
Bu gün küresel şirketlerce ücretsiz sunularak alıştırılan hizmetlerin artık ücretlendirilmeye başladığını örneklerle anlatan kozak, abonelik ve platform ekonomilerinin geleceğine dikkat çekti ve küresel oyuncu olmak istiyorsan bu tür iş ve gelir modelleri üzerinde durmak gerektiğini söyledi.
Dünyada en değerli markaların içinde internet adreslerinin olduğunu, domainlerin birer dijital varlık olduğunu söyleyen kozak, internet adreslerinin milyonlarca dolar karşılığı el değiştirdiğini örneklerle anlattı. En son kripto para borsasında ilk on içinde listelenen EOS’un voice.com’u 30 milyon dolara aldığını ve ayrıca cars.com adresinin 187 milyon dolarla en pahalı satılan domain olduğunu belirtti.
Farklı dillerde sahip olduğu yüzlerce jenerik domain namelerin bir listesini marketplacaprojects.com üzerinden sanayi ve ticaret camiasından katılanların bilgisine sunan Kozak, Türkiye’den bu tür isimlere yatırım yapan biri olarak, e-ihracatta yerelleşmeyi, özellikle mikro ihracatı hep birlikte gerçekleştirebiliriz dedi. Birlikte hareket ederek ve platform ekonomileri yaratmalıyız dedi.
Kripto para ödeme entegrasyonlarıyla sınır ötesi ödemeler daha da çeşitleniyor, kolaylaşıyor ve ucuzluyor diyen kozak, dünya ticaretinden önemli bir payı e-ihracat alacak ve Türkiye pozisyon almada geç kalmamalıdır dedi.