Türk-İş (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu) çalışanların geçim şartlarını ortaya koyan "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının Ağustos ayı sonuçlarını açıkladı.
Türk-İş verilerine göre dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcama tutarı olan açlık sınırı 2 bin 58 lira 72 kuruş oldu. Gıda harcamasının yanında giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması gereken diğer aylık harcamalarının toplam tutarı olarak ifade edilen yoksulluk sınırı ise 6 bin 705 lira 94 kuruş olarak açıklandı.
Yılbaşından bu yana geçen sekiz ayda ailenin mutfak harcamasındaki artış tutarı 118 liraya ulaştı. Gıda yanı sıra yapılması zorunlu diğer harcamalarla birlikte aile bütçesine gelen ek yük yılbaşına göre 384 lira oldu. Bir önceki yıla göre değişim gıda harcamasında 246 lira, toplam harcamada ise 802 lira olarak hesaplandı.
Yaşama maliyeti arttıkça artıyor
Gelir durumu zaten yetersiz olan çalışan kesimin önemli bir bölümü, gerçekleşen enflasyon nedeniyle, geçim koşullarının daha da kötüleşmesi karşısında çaresiz kalmış durumda. Türk-İş'in araştırmasında ortaya konulan veriler, çalışanların içinde bulunduğu geçim koşullarının olumsuzluğunun yaşanılan enflasyonun çok daha ötesinde olduğunu gösteriyor.
1 Ocak 2019'a göre Ağustos ayında bekâr bir çalışanın yaşama maliyeti 148 TL artarak aylık net 2 bin 541 lira oldu. Yüz binlerce çalışanın tek gelir kaynağı konumundaki 2 bin 20 lira net asgari ücretin değil bir ailenin, bir kişinin bile geçimini karşılamaktan uzak kaldığı görülüyor.
Bu durum Türkiye'deki asgari ücretler geçinmek zorunda olan ailelerin büyük bir geçim sıkıntısı çektiğini gözler önüne seriyor.
Türkiye'de 2 bin 20 lira asgari ücretten başka hiçbir geliri olmayan 7 milyona yakın çalışan açlık sınırının dahi altında kalan bu sefalet geliriyle ailesini geçindirmek zorunda. Bu gerçek milyonlarca ailenin geçim sıkıntısı içerisinde bir yaşan mücadelesi verdiği gerçeğini gözler önüne seriyor.
Mutfak enflasyonu yüzde 22'yi aştı
Türk-İş'in verileri Ağustos 2019'da mutfak enflasyonundaki değişimi de ortaya koydu.
Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin 'gıda için' yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0.80 oranında geriledi. Yılın ilk sekiz ayı itibariyle fiyatlardaki artış yüzde 6.06 oranında oldu.
Gıda enflasyonunda son on iki ay itibariyle artış oranı -baz etkisiyle- yüzde 13.59 olarak hesaplandı. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 22.19 oldu.
SELİM AYANOĞLU