HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 18 MAYIS 2024, CUMARTESİ

Peygamber Efendimiz En Çok Neye Dayanamazdı?

Hz. Ali (a.s.) ile Hz. Fâtıma arasında bir tartışma olmuştu
30.06.2023 11:20
Peygamber Efendimiz En Çok Neye Dayanamazdı?
Peygamber Efendimiz En Çok Neye Dayanamazdı?
Hz. Ali (a.s.) ile Hz. Fâtıma arasında bir tartışma olmuştu. Bu tartışmadan hemen sonra Allah Resulü (s.a.v.) onların ziyaretine gelmişti. O'na bir şey belli etmemeye çalışıyorlardı.
 
Peygamber Efendimiz (s.a.v.) için bir sergi serdiler. Allah Resulü (s.a.v.) o sergiye uzandı.
 
O sırada Hz. Fâtıma (a.s.) Babasına sığınırcasına Allah Resulü'nün (s.a.v.) yanına sokuldu. O'nu gören Hz. Ali (a.s.) da diğer yanına sokuldu.
 
İkisi arasında bir kırgınlık olduğunu hisseden Allah Resulü (s.a.v.), Hz. Ali'nin (a.s.) elini tutarak göğsünün üzerine koydu. Hz. Ali (a.s.) ile Hz. Fâtıma'yı (a.s.) barıştırıncaya kadar öylece kaldı.
 
Daha sonra gülümseyerek evden ayrıldı. Sahabelerin yanına gittiğinde, sevincinin nedenini sordular. Peygamberimiz (s.a.v.), 'Niçin sevinmeyeyim ki, biraz önce en sevdiğim iki kişiyi barıştırdım' buyurdu." 
 
Hz. Hasan ve Hz. Hüseyin'in dünyayı teşrifleri
 
Hz. Ali (a.s.) buyurdu ki: "Hasan doğduğunda adını Harb verdim. Peygamber (s.a.v.) yanımıza gelip buyurdu ki:
 
'Bana oğlumu gösteriniz. O'na ne adını verdiniz?'
 
Ben dedim ki: 'Adını Harb verdim.'
 
Resulullah (s.a.v.) buyurdu ki: 'Hayır bu ad O'nun ismi değildir. O'nun adı Hasan'dır.'
 
 
Hüseyin (a.s.) doğduğunda da adını Harb verdim. Peygamber (s.a.v.) bize gelip buyurdu ki: 'Bana oğlumu gösteriniz. Oğluma ne adını verdiniz?'
 
Dedim ki: 'Adını Harb verdim.'
 
Buyurdu ki: 'Hayır, O'nun adı Hüseyin'dir.'
 
Sonraları üçüncü oğlum dünyaya geldiğinde ona da Harb adını verdim. Yine Peygamber (s.a.v.) bize gelip buyurdu ki: 'Bana oğlumu gösteriniz. Ona ne adını verdiniz?'
 
Ben dedim ki: 'Adını Harb verdim.'
 
Resûlullah (s.a.v.) buyurdu ki: 'Hayır onun adı Muhsin'dir. Zira Harun'un (a.s.) çocuklarının adı Şeber, Şebir ve Müşebbir idi. Ben de aynı adları (Arapça olarak) senin çocuklarına verdim." 
 
Hz. Hasan (a.s.) ve Hz. Hüseyin (a.s.) Efendilerimizin isimlerinin konması meselesiyle ilgili olarak başka bir rivayet de Esma bint-i Amis'dendir.
 
Esma bint-i Amis'den :
 
"Fâtıma (a.s.) Hasan'ı doğurduktan sonra Resulullah (s.a.v.) bana buyurdu ki, 'Ey Esma Bana çocuğumu getir.'
 
Ben de Hasan (a.s.)'ı sarı bez parçasına sarıp verdim. Bunu gören Resulullah (s.a.v.) buyurdu ki, 'Ben sizlere doğan çocukları sarı beze sarmayın diye tenbih etmemiş miydim?' Ben de hemen Hasan'ı beyaz bir beze sarıp geri verdim.
 
Elimden alıp Hasan'ın sağ kulağına ezanı ve sol kulağına ikameti okudu.
 
Sonra Ali'ye buyurdu ki: 'Oğluma ne adını verdin?'
 
Ali (a.s.) dedi ki: 'Ben Senin önüne geçip O'na bir ad vermedim.'
 
Resulullah (s.a.v.) buyurdu ki: 'Ben de O'na ad vermekle Rabbimi geçmeyeceğim'. O sırada Cebrail (a.s.) inip buyurdu ki: 'Ey Muhammed! Rabbin Sana selam okur ve buyurur ki: Ali Senden Harun'un Musa'ya olan menzilesindedir. Ancak Senden sonra peygamber yoktur. Oğlunun adını Harun'un oğlunun adı gibi ver.
 
Peygamber (s.a.v.) buyurdu ki: 'Harun'un oğlu hangi ada sahipti ey Cebrail?'
 
Cebrail (a.s.) buyurdu ki: 'Harun'un oğlu Şeber adında idi.'
 
Peygamber (s.a.v.) buyurdu ki: 'Benim dilim Arapçadır, buna göre adı nedir?'
 
Cebrail (a.s.) buyurdu ki: 'Adını Hasan ver.'
 
Resûlullah (s.a.v.) adını Hasan olarak verdi.
 
Hüseyin doğduğunda adlandırma aynı şekilde cereyan etti. Cebrail (a.s.)'ınip, Harun'un oğlu Şübeyr'in adını Arapça olarak Hüseyin vermesini emretti. Resûlullah (s.a.v.) de bunun üzerine adını Hüseyin verdi." 
 
Hz. Peygamber (s.a.v.) kızları Hz. Fâtıma-i Zehra'ya (a.s.) Hz. Hüseyin'in (a.s.) doğumunun 7. günü başının saçlarını yani ana tüylerini, Ensar'dan Ebu Hind El-Beyazi (a.s.)'a tıraş ettirip tarttırarak ağırlığınca gümüş para sadaka vermesini emir buyurmuşlar, Hz. Ali (a.s.) ile Hz. Fâtıma (a.s.) da Hz. Peygamberin (s.a.v.) bu isteğini hemen yerine getirmişlerdir." (Prof. Dr. Haydar Baş Hz. Fatıma eserinden)
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--














logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr