Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA), 2019 yılı Mali Destek Programı çerçevesinde “Mesleki Eğitim Geliştirilmesi” ve “Girişimcilik” alanlarında vereceği destek ile ilgili tanıtım toplantısını Eskişehir’de gerçekleştirdi.
Divan Otel’de düzenlenen toplantıya; Vali Özdemir Çakacak, İl Milli Eğitim Müdürü Hakan Cırıt, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim, kamu kurum müdürleri ve davetliler katıldı.
BEBKA’nın 2010 - 2018 yılları arasında turizm, sanayi, çevre, kırsal kalkınma konuları başta olmak üzere 19 ayrı başlıkta destek verdiğini belirten Vali Çakacak, “Bölge genelinde, Mali Destek Programları kapsamında 324 projeye, Teknik Destek Programları kapsamında 363 eğitim faaliyetine, Fizibilite Destek Programları kapsamında 52 fizibilite çalışmasına ve ayrıca 4 Güdümlü Projeye destek verilmiştir. Eş finansman ile birlikte toplam 213 milyon TL’lik yatırım bölgemizde hayata geçirilmiştir.” dedi.
Programın açılış konuşmasını yapan Vali Çakacak, şunları söyledi:
Bursa – Eskişehir - Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA)’nın ‘2019 Yılı Mali Destek Programları Tanıtım Toplantısı’ na hoş geldiniz diyor; illerimizin ekonomik görünümüne olumlu katkılar sağlayacak bu toplantının başta Eskişehir’imiz olmak üzere illerimiz, bölgemiz ve güzel ülkemiz için hayırlara vesile olmasını diliyorum.
BEBKA; faaliyete geçtiği 2010 yılından bu yana Bursa-Eskişehir-Bilecik bölgesinin gelişmesine yön verecek amaç ve önceliklerin belirlenmesinde önemli bir rol üstlenmiştir.
Bölgemizi geleceğe taşıyan, uluslararası düzeyde rekabetçi; ‘sürdürülebilir üretim, yenilik ve yaşam merkezi’ vizyonları ile hazırladığı ‘2014 - 2023 Bölge Plânı’ ile BEBKA, bölgemizdeki potansiyeli en üst düzeyde harekete geçirmeyi hedeflemektedir.
Bölgemiz için hazırlanmış olan Bölge Planı vizyonu doğrultusunda belirlenen önceliklere göre hazırlanan Mali Destek Programları aracılığı ile Ajans, bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak projelere destek vermektedir.
Bu amaçla, ajansımız tarafından yürütülen mali destek faaliyetleri kapsamında 2010 - 2018 yılları arasında turizm, sanayi, çevre, kırsal kalkınma konuları başta olmak üzere 19 ayrı başlıkta destek verilmiştir.
Bölge genelinde, Mali Destek Programları kapsamında 324 projeye, Teknik Destek Programları kapsamında 363 eğitim faaliyetine, Fizibilite Destek Programları kapsamında 52 fizibilite çalışmasına ve ayrıca 4 Güdümlü Projeye destek verilmiştir. Eş finansman ile birlikte toplam 213 milyon TL’lik yatırım bölgemizde hayata geçirilmiştir.”
2019 Yılı Mali Destek Programları kapsamında, kâr amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara yönelik ‘Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi’ ve ‘Girişimcilik’ alanlarında toplam 27 milyon TL hibe verileceğini açıklayan Vali Çakacak, konuşmasına şu şeklide devam etti:
“Eskişehir özelinde baktığımızda ise kuruluşundan bugüne kadar BEBKA ilimizde 102 projeye 35 milyon TL’lik destek sağlamış, yararlanıcıların eş finansmanıyla toplam 60 milyon TL’lik yatırım hacmi oluşturulmuştur.
Kalkınma Ajansımızın desteği ile önemli projeler hayata geçirilmiştir. Bildiğiniz üzere, bunlardan biri Fuar ve Kongre Merkezidir. Eskişehir’deki sanayi ve hizmet sektörünün gelişiminde önemli bir rol oynayacağı gibi kültürel ve sanatsal etkinliklerin gelişimi anlamında da ilimize büyük bir değer katacak olan Fuar ve Kongre Merkezi Projesi için Ajansımız Güdümlü Proje Desteği kapsamında 10 milyon TL proje desteği sağlamıştır.
Bugün burada tanıtımını yaptığımız 2019 Yılı Mali Destek Programları kapsamında, kâr amacı gütmeyen kurum ve kuruluşlara yönelik ‘Mesleki Eğitimin Geliştirilmesi’ ve ‘Girişimcilik’ alanlarında toplam 27 milyon TL hibe verilecektir.
2019 - 2021 yıllarını kapsayan Orta Vadeli Programda mesleki eğitimde üretim bazlı yaklaşıma geçilerek, sanayinin ihtiyaçları ve dijital dönüşüm hedefleri çerçevesinde yenilikçi okul – sektör iş birliği modelleri kurulması gerekliliğine dikkat çekilmiştir.
Ayrıca yine 2014 - 2018 Türkiye Mesleki ve Teknik Eğitim Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nda mesleki ve teknik eğitimin kalitesinin artırılması ve iş dünyasıyla mesleki ve teknik eğitim arasındaki bağların daha da güçlendirilmesinin önemine yer verilmiştir.
Türkiye’de Girişimcilik Stratejisi ve Eylem Planı’nda ülkemizde girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmak, güçlü bir ekosistem oluşturmak ve girişimciliği geliştirmek amaçlanmıştır. Ayrıca girişimcilik desteklerinin uygulanmasında özel kuruluşlar ve sivil toplum kuruluşları ile stratejik iş birlikleri yapılması göz önünde bulundurulmuştur. Tüm bunlar göz önünde tutulduğunda verilecek hibenin önemi daha iyi anlaşılacaktır.
Bölgemiz ve Eskişehir için önem arz eden bu iki konuda açılmış olan Mali Destek Programları’ndan Eskişehir ilinde yer alan kurumların ve işletmelerin azami derecede faydalanması ve nitelikli projelerle ilimizin kalkınmasına destek olmaları en büyük temennimizdir.
Bu duygu ve düşüncelerle burada tanıtımını yapmış olduğumuz 2019 Yılı Mali Destek Programları’nın ilimize, bölgemize ve ülkemize hayırlı olmasını diliyor ve tüm katılımcılara teşekkür ediyorum.”
Mesleki eğitimin önemine dikkat çeken Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Kesikbaş da, Eskişehir sanayisine yön veren önemli firmaların başındaki insanların küçük yaşlardan itibaren girişimci ruhunu taşıdığını söyledi.
Mesleki ve teknik eğitimden bahseden İl Milli Eğitim Müdürü Cırıt ise yaptığı konuşmada, “Mesleki ve teknik eğitim; sosyal ve ekonomik sektörler ile iş birliği içinde ulusal ve uluslararası mesleki yeterliliğe, meslek ahlakına ve mesleki değerlere sahip, yenilikçi, girişimci, üretken, ekonomiye değer katan ehil iş gücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Mesleki ve teknik eğitim ile bireylerin ilgi, yetenek ve mizaçları doğrultusunda uygun öğrenme fırsatlarının sunulduğu, iş ve meslek ahlakını merkeze alan yenilikçi, istihdama hazırlayan, iktisadi ve sosyal sektörlerin ihtiyaçlarına göre geliştirilen ve paydaşlarla iş birliği içinde sürekli yenilenen bir mesleki ve teknik eğitim sistemi oluşturulması amaçlanmaktadır.” dedi.
2019 Mali Destek Programlarının 3 Nisan tarihinden itibaren açıklamaya başladıklarını aktaran BEBKA Genel Sekreteri İsmail Gerim de, “Mesleki Eğitim Geliştirilmesi” ve “Girişimcilik” alanlarında toplamda 27 milyon hibe verileceğini ve projelerin son başvuru tarihinin 16 Haziran 2019 Pazar günü saat 23:59’da sona ereceğini kaydetti.
Konuşmaların ardından 2019 yılı mali destek programı hakkında katılımcılara çeşitli bilgiler verildi.