Eskişehir Sanayi Odası’nda düzenlenen etkinliğin açılış programına; Vali Özdemir Çakacak, Büyükşehir Belediye Başkanı Prof. Dr. Yılmaz Büyükerşen, Anadolu Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şafak Ertan Çomaklı, Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Eskişehir Sanayi Odası Başkanı Celalettin Kesikbaş, Dıgıt4Anatolia Yetkilisi Taşkın Akkurt ve davetliler katıldı.
“Eskişehir Dijital Dönüşüm Zirvesi” vesilesiyle ilimize gelen tüm konuklara “hoş geldiniz” diyen Vali Çakacak, programın açılış konuşmasını yaparak, “Perakendeden enerjiye, eğitimden sağlık sektörüne, hizmet sektöründen imalat sektörüne kadar aklımıza gelebilecek tüm sektörlerde adını sıklıkla duyduğumuz “Dijital Dönüşüm”; bilgi teknolojilerinin yoğun kullanımı ile iş süreçlerinin ve bilgilerin dijital (elektronik) ortama taşınmasıdır. Dijital dünyanın hızlılığı ve kolaylığını gündelik hayatta kullanmak önemli bir avantajdır. Dijital dönüşüm, aslında bir anlamda topyekün gerçekleşen bir olgudur. Dijital dönüşümü gerçekleştiremeyen ülkeler sistemin dışında kalacaktır.” diye konuştu.
Günümüzde her şeyin dijital ortama taşındığına dikkat çeken Vali Çakacak, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Değişimin ve dönüşümün böylesine hızlı yaşandığı Dijital Dönüşüm, dijitalleşen dünyanın hızını ve kolaylığını iş hayatımızı taşıyor. e-postanın, e-faturanın, e-arşivin, e-defterin, e-imzanın, e-devletin, e-ticaretin, e-biletin, e-okulun hayatımızdaki yeri her geçen gün artıyor. Özellikle alışveriş şekli çok hızlı bir şekilde e-ticarete kayıyor. Güvenlikten, ödeme sistemlerine her yerde dijital dönüşüm etkisini gösteriyor. Alışılagelmiş dosyalama, evrak, kâğıt gibi belgeleme ve saklama yöntemleri değişiyor.
Tüm bu verilerin ışığında Dijital Dönüşümün günümüzde işletmeler açısından hayati bir öneme sahip olduğunu özellikle belirtmek gerekir. Ayakta kalabilmenin şartıdır. Dijital dönüşümü yakalayamayan işletmeler sektörün gerisinde kalmanın ötesinde yok olmaya mahkum olacaklardır. Bugün havacılığın ve raylı sistemlerin merkezi olan Eskişehir, dijitalleşmenin de merkezi olabilecek bir şehir konumundadır. Eskişehir, ileri teknolojide ihracat yapan illerin başında geliyor. Biz bunu daha çok ilerletmek için dijital dönüşümü de devam ettirmemiz gerekiyor.”
Eskişehir Valiliği olarak dijital dönüşümü yakından takip ettiklerini dile getiren Vali Çakacak, bu alanda yürütülen çalışmalar hakkında bilgi verdi. Vali Çakacak, konuşmasını şu şekilde sürdürdü:
“Eskişehir olarak Dijital Dönüşümü yakından takip etmekteyiz ve bu dönüşümü sağlayabilmek adına Valiliğimizce çeşitli projeler yürütmekteyiz. Bu alanda yaptığımız ve yapmayı planladığımız projeleri şöyle sıralayabilirim:
1. Kamps (Kurumlar Arası Malzeme Paylaşım Sistemi)
Valiliğimiz Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu tarafından kurulan sistem ile kurumlarımızda taşınır kapasitesinin etkin bir şekilde kullanılması, fazla malzemelerin ihtiyacı olan diğer kurumlarla paylaşılabilmesi, tasarruf edilerek mükerrer muhtelif ekipman ve malzeme alımlarının önüne geçilmesi amaçlanmıştır. İlk olarak Milli Eğitim tarafından kullanılan ve sistemde ihtiyaç fazlası olan malzemelerin ihtiyaç sahibi diğer kurumlara aktarımı sağlanmıştır. Önümüzdeki dönemde il geneli diğer kurum ve kuruluşların da sisteme entegre edilmesi sağlanacaktır.
2. Eskişehir E-Ticaret Farkındalık Semineri
İlimizde sivil toplum kuruluşları ve kooperatifler başta olmak üzere dijital platformlarda ticaret yapmak isteyen fakat bilgi eksikliği, yönlendirilme ve hukuki konularda zayıflığı olan girişimcileri alanında uzman kişiler ile buluşturmak amacıyla alanında yetkin İstanbul firması ideasoft ile yaptığımız görüşmeler neticesinde ilimizdeki girişimcilere; Türkiye’de ve dünyada e-ticaret ekosistemi, dijital pazarlama ve internet reklamcılığı, sanal pos kurulumu ve ödeme sistemleri, kargolama ve lojistik ile e-ticarette hukuki boyut ve yasal süreçlerin anlatılması sağlandı. Seminere ilimizden 233 gerçek ve tüzel kişilik katılmıştır.
3. Fira Eskişehir Drc – Afet ve Kurtarma Robotik Tasarım Yarışması
Valiliğimiz Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu tarafından Güney Koreli robot firması Robotis işbirliğinde; Afet ve Acil Durum Yönetimi Başkanlığı, Eskişehir Sanayi Odası, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi Müdürlüğü, Havelsan, TEİ gibi kurumların paydaşlığında 28 Mart 2020 tarihinde Robotik tasarım ve teknoloji çalışmalarının afet ve kurtarma alanında yaygınlaşması, ilimizin ulusal ve uluslararası etkinliklere ev sahipliği yapması kamunun ve sanayimizin ihtiyacı olan insan kaynaklarının yetişmesi, doğal afet ve acil durumlarda insan hayatının kurtarılması amaçlarıyla ilimiz lise öğrencilerine yönelik robotik tasarım yarışması yapılacaktır.
4. Sınırları Aşan Kobi’ler Projesi Kobi Eğitimi
Valiliğimiz AB ve Dış İlişkiler Bürosu’nun girişimleri sonucunda Sınırları Aşan Türkiye Projesi’nin ilk eğitimi 13-15 Aralık 2019 tarihleri arasında Eskişehir’de gerçekleştirilmiştir. Proje ile küçük ve orta büyüklükteki işletmelerin ve girişimcilerin dijitalleşme yolunda kapasitelerini geliştirmeleri ve bu yolla sınırları aşmalarına katkı sağlamak amaçlanmaktadır. Özellikle kadın üretim kooperatiflerinin bu konuda kapasitelerinin arttırılması amacıyla interaktif eğitim yapılmıştır.
5. Eskişehir E-Ticaret Zirvesi
Valiliğimiz Avrupa Birliği ve Dış İlişkiler Bürosu ve WORLDEF (World Ecommerce Forum) işbirliği ile Eskişehir’de 2020 yılı Şubat ayında Eskişehir E-Ticaret Zirvesi yapılacaktır. Bu zirvede Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Sanayi Odası ve TÜMSİAD paydaş olarak yer alacak olup Türkiye’nin büyüyen e-ticaretine dikkat çekmek, geleneksel ihracatçıların, yerel üreticilerin uluslararası arenada e-ihracat yapmalarını, sınır ötesi e-ticaret yapmak isteyenlerin dijital ortamlarda daha aktif olarak elektronik ihracat gerçekleştirmesini ve bölgede bu farkındalığın oluşturulması amaçlanmaktadır.
6. Eskişehir İnfluencer ve Dijital Reklamcılık Zirvesi
Eskişehir’de 2020 yılı Ekim ayında ilimizin ulusal ve uluslararası alanda tanıtımına katkı sağlamak için İnstagram ve Youtube başta olmak üzere yerli, yabancı sosyal medya içerik üreticilerinin Eskişehir’de düzenlenecek zirvede buluşmaları sağlanacaktır. Zirvede fenomenler ve influencerlar ilimizin girişimcilik ruhlu gençlerine dijital platformların kullanım inceliklerini, kendi tecrübelerini, gençlerle karşılıklı görüş alışverişinde bulunarak anlatacak, yine sektörün lider markaları ve dijital platformlarda ürün ve markalarının tanıtımını yapmak isteyen firmaların yetkilileri ile bir araya gelecekler. Yerli markaların dünya çapında tanıtımı için “be to be” birebir görüşmeler de yapılabilecek.
Bu duygu ve düşüncelerle sözlerime son verirken “Eskişehir Dijital Dönüşüm Zirvesi”nin bir kez daha hayırlı neticelere vesile olmasını diliyorum.”
Konuşmalardan sonra ESO Başkanı Kesikbaş, programa verdiği desteklerden dolayı Vali Çakacak günün anısına plaket takdim etti. Vali Çakacak ise, ülkemiz ekonomisine ve ilimizdeki sanayinin gelişmesine katkı sunan işadamlarına teşekkür plaketi verdi.
Ayrıca; program çerçevesinde Vali Çakacak ve beraberindekiler dijital sektördeki firmaların ürünlerinin sergilediği fuar alanını gezdi.