HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 03 KASIM 2024, PAZAR

‘Günah içki gibi sarhoş edicidir’

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: “Ey İbn-i Mes’ud! Günahın sarhoşluğundan sakın. Zira günah da içki gibi sarhoş edicidir. Hatta günahın sarhoşluğu daha şiddetlidir. Allah-u Teâlâ şöyle buyurmuştur: Dilsizdirler sağırdılar ve kördürler. Dolayısıyla onlar geri dönmezler”
26.12.2019 00:00
‘Günah içki gibi sarhoş edicidir’
‘Günah içki gibi sarhoş edicidir’
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Sarhoş edici her şeyden sakının. Şüphesiz her sarhoş edici şey haramdır." (Kenz'ul-Ummal, 13139).



İmam Bâkır (a.s) şöyle buyurmuştur: "Çoğu sarhoş edici olan şeyin azı da haramdır." (Bihar, 79/131/20).



Kur'an'da şöyle buyurulur: "Senin hayatına and olsun ki, onlar sarhoşlukları içinde bocalayıp duruyorlar." (Hicr, 72). 



İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Sarhoş edici şeyler dört çeşittir: İçki sarhoşluğu, servet sarhoşluğu, uyku sarhoşluğu ve saltanat sarhoşluğu." (Bihar, 10/114/1).



İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Akıllı insana; mal sarhoşluğundan, kudret sarhoşluğundan, ilim sarhoşluğundan, övgü sarhoşluğundan ve gençliğin sarhoşluğundan korunması yakışır. Zira bunlardan her biri aklı yok eden ve vakarı küçülten aşağılık rüzgârlarıdır" (Gurer'ul-Hİkem, 10948).



Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Ey İbn-i Mes'ud! Günahın sarhoşluğundan sakın. Zira günah da içki gibi sarhoş edicidir. Hatta günahın sarhoşluğu daha şiddetlidir. Allah-u Teâlâ şöyle buyurmuştur: Dilsizdirler sağırdılar ve kördürler. Dolayısıyla onlar geri dönmezler." (Mekarim'ul-Ahlak, 2/352/266).



İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Servet sarhoşluğundan Allah'a sığının ki servetin sarhoşu olan kimse çok geç ayılır." (Gurer'ul-Hikem, 2555).



İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Gaflet ve aldanış sarhoşluğu diğer şeylerin sarhoşluğundan daha geç gider." (a.g.e. 5651).



İmam Sâdık (a.s), "Sarhoş olduğunuz müddetçe namaza yaklaşmayın" ayeti hakkında şöyle buyurmuştur: "Buradaki sarhoşluk uykudur." (el-Kafi, 3/371/15).



İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her kim cehalet sebebiyle çok çekişirse hakkı görme körlüğü devam eder. Her kim de hak yoldan saparsa kötülük gözüne iyilik ve iyilik de gözüne kötülük gelir. Sapıklık sarhoşluğundan sarhoş olur." (Nehc'ul-Belağa, 31. Hikmet).



İmam Ali (a.s) gelecekteki olayları haber verdiği bir hutbesinde şöyle buyurmuştur: "O öyle bir zamandır ki içkiden değil, nimet ve sefa içinde yüzdüğünüzden dolayı sarhoş olursunuz." (a.g.e. 187. Hutbe).



İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Adeta ölümün zorluğuna ve sarhoşluğun şaşkınlığına düçar olmuşsunuz." (a.g.e. 34. Hutbe).



İmam Ali (a.s) dünyaya aldananlar hakkında şöyle buyurmuştur: "Ölümün sarhoşluğu ve kaybettiklerinin hasreti onları çepeçevre kuşatmıştır." (a.g.e. 109. Hutbe).



İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Ey dinleyen! Sarhoşluktan ayıl, gafletinden uyan, çok acele etme. Ümmi nebinizin (s.a.a) diliyle sana gelen kaçınılmaz ve olacağı muhakkak şeyleri düşün." (a.g.e. 153. Hutbe). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).

OKAN EGESEL

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--










logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr