HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 08 EYLÜL 2024, PAZAR

YARIN GADİR HUM BAYRAMI

İnancımıza göre Gadir Vakıası İslam tarihinin en önemli olaylarından birisidir. Gadir günü (Zilhicce ayının 18'i) Hz. Resul-ü Kibriya Efendimiz (s.a.a) Veda Haccı'ndan dönerken Gadir-i Hum denen yerde, İmam Ali'yi (a.s) kendisinden sonraki imam ve halife olarak insanlara tanıtması ve İmam Ali'ye (a.s) biat almasıdır.
05.07.2023 19:46
YARIN GADİR HUM BAYRAMI
YARIN GADİR HUM BAYRAMI
Peki bu önemli günde hangi amelleri yapmak iyidir.
Ali Aba' bu konuda derlediği önemli bilgileri sizlerle paylaşıyoruz:
 
GADİR HUM GÜNÜ YAPILACAK AMELLER
 
-Gusl etmek.
-Yemek vermek: İmam Rıza (a.s) şöyle buyurmuştur: "Gadir-i Hum günü yemek vermek peygamberlere ve sıddıklara yemek vermek gibidir."
-Süslenmek
 
-Yeni ve güzel elbiseler giymek.
-Müminleri ziyaret etmek.
 
-Sevinmek, sevindirmek, tebrik etmek, hediye vermek, zikir olarak salavat getirmek.
-Gadir-i Hum gününe has iki rekat namaz kılmak: Gusledip öğleye yarım saat kala iki rekat namaz kılınır. Her rekatta bir Fatiha ve on ihlas, on ayetel kürsi, on defa da Kadir suresi okumak.
 
-Seyydi İbn Tavus'un Şeyh Mufid'den rivayet ettiği şu duayı okumak:
"Allah'ım! Peygamberin Muhammed ve velin Ali'nin ve diğer kullarına değil sadece bu ikisine has kıldığın makam ve mevkinin hakkı için Muhammed ve Ali'ye rahmet eyle ve bütün hayırları onlara vermekle başla.
 
Allah'ım! Muhammed'e ve Ehl-i Beyt'ine rahmet eyle; onlar ki imamlar, önderler, davet edenler, dinin önde gelenleri, parlak yıldızlar, açık nişaneler, kulların eğiticileri, şehirlerin (tevhid şehrinin) direkleri, gönderilmiş azad kişiler, engin denizde hareket eden kurtuluş gemisidirler.
Allah'ım! Muhammed ve Âl-i Muhammed'e rahmet eyle; onlar ki senin ilminin mahzenleri, tevhidinin rükünleri, dininin direkleri, kerametlerinin madenleri, kulların arasından has ve halis kıldıkların ve yaratıkların arasından seçtiklerin, takvalılar, temizler, saygınlar, iyilerdirler; onlar halkın müptela olanlarının kapısıdırlar, kim o kapıya giderse kurtulur ve kim de sakınırsa helak olur.
 
Allah'ım! Muhammed ve Âl-i Muhammed'e rahmet eyle; onlar ki kendilerinden sorulmalarına emrettiğin zikir ehlidirler, sevilmelerine emrettiğin, haklarını gözetmeyi farz kıldığın, cenneti onları izleyenlere yurt kıldığın Resulullah'ın yakınlarıdırlar.
 
Allah'ım! Muhammed ve Ehl-i Beyt'ine rahmet eyle; -insanlara- sana itaat etmeyi emrettikleri, sana karşı günah işlemekten nehyettikleri ve kullarını vahdaniyyetine hidayet ettikleri gibi.
Allah'ım! Senin peygamberin, seçtiğin, halis kıldığın, eminin, kullarına elçin olan Muhammed'in ve dinin önderi, iyiler silsilesinin rehberi, -peygamberin- sadık vasisi, en büyük sıddık, hakla batılı ayıran, senin tanığın, -kullarını- sana hidayet eden, senin emrini açıklayan, senin yolunda cihad eden ve senin yolunda kınayanın kınamasından korkmayan Emirulmüminin (Ali'nin) hakkı hürmetine senden niyaz ediyorum: Muhammed ve Ehl-i Beyt'ine rahmet eyle, velinin (Emirulmüminin Ali'nin) velayetini kullarının boynunda bıraktığın ve dini kendilerine tamamladığın bugünde beni onun saygınlığını tanıyanlardan ve faziletini ikrar edenlerden eyle, beni -cehennem- ateşinden serbest bıraktıklarından ve kurtardıklarından eyle ve -bana vermiş olduğun- nimetlerini kıskananları bana güldürme.
 
Allah'ım! Bugünü en büyük bayramın kıldığın, göklerde ahid ve yerde ise söz alınan gün ve sorgu günü diye adlandırdığın gibi Muhammed ve Ehl-i Beyt'ine rahmet eyle, onunla gözümüzü aydınlat, onunla dağınıklığımızı bir araya topla, bizi hidayet ettikten sonra saptırma, bizi senin nimetlerine şükredenlerden kıl, ey merhametlilerin en merhametlisi; hamd bugünün faziletini bize tanıtan, saygınlığına bilinçlendiren, bugünle bize ikramda bulunan, bugünü tanımakla bizi şereflendiren ve bugünün nuruna bizi hidayet eden Allah'a mahsustur.
 
Ya Resulullah, ya Emirelmüminin! Size, sizin evlatlarınıza, sizi sevenlere gece ve gündüz kaldığı müddetçe benden en üstün selam olsun; sizi vasıta kılarak isteklerimin verilmesi, hacetlerimin reva olması ve işlerimin kolaylaşması için benim ve sizin Rabb'iniz olan Allah'a yöne-liyorum.
Allah'ım! Muhammed ve Ehl-i Beyt'inin hakkı hürmetine senden diliyorum: Muhammed ve Ehl-i Beyt'ine salat eyle ve inat yüzünden bugünün (Gadir-i Hum'un) hakkını inkar edenlere ve hürmetini gözetmeyip böylece senin nurunu söndürmek için dininin yolunu insanlara kapatanlara lanet et; Allah da -vahiy ve hüccetinin- nurunu tamamlamak dışında bir şey yapmaktan sakınır.
 
Allah'ım! Muhammed'in Ehl-i Beyt'i için bir kurtuluş ve çıkış yolu kıl, oların sıkıntı ve üzüntüsünü gider ve onların vesilesiyle müminlerin üzüntü ve kederlerini de gider.
 
Allah'ım! Zulüm ve sitemle dolmuş olan yeryüzünü onların vesilesiyle adaletle doldur; onlara vaat ettiğin şeyi (ilâhi kurtuluş ve saltanatı) gerçekleştir; gerçekten sen vaadına aykırı davranmazsın."
-İmam Cafer Sadık'tan (s.a) şöyle rivayet edilmiştir: '' (Gadir-i Hum) günü yapılan (iyi) amellerin değeri seksen ayda yapılana bedeldir; o günde Allah'ı çok hatırlamalı, peygamberine çok salavat göndermeli ve aileyi bolluk içinde yaşatmalıdır.''
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--










logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr