HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 18 MAYIS 2024, CUMARTESİ

TARİHÇİ YAZAR ÜMİT DOĞAN ATATÜRK FOTOĞRAFININ HİKAYESİNİ ANLATTI

Tarihçi Yazar Ümit Doğan Atatürk'ün rakı içtiği zannedilen meşhur fotoğrafı hakkındaki bilinmeyenleri sosyal medya hesabından paylaştı. 
27.11.2023 10:20
TARİHÇİ YAZAR ÜMİT DOĞAN ATATÜRK FOTOĞRAFININ HİKAYESİNİ ANLATTI
TARİHÇİ YAZAR ÜMİT DOĞAN ATATÜRK FOTOĞRAFININ HİKAYESİNİ ANLATTI
Tarihçi Ümit Doğan, "Biliyorum bu yazdıklarım Atatürk düşmanlarının ve rakı masası Atatürkçülerinin hoşuna gitmeyecek ancak gerçekleri bilmenizde fayda var. Atatürk'ün elindeki ayrandır" dedi.
 
 
Tarihçi Ümit Doğan açıklamalarının devamını söyle getiriyor:
 
1⃣- Arama motoruna "Atatürk rakı içerken" yazdığınızda karşınıza fotoğraf çıkar. Bilmemekten kaynaklı, rakı sofralarında kullanılan bir fotoğraftır bu. Hatta "Atatürk rakı içerken" diye tablolar satıldığını da görürsünüz. Şimdi gelelim fotoğrafın hikayesine.
2⃣- Gördüğünüz fotoğraf Ankara'da Atatürk Orman Çiftliği kurulması çalışmalarının ilk günlerinde çekildi. Atatürk Orman Çiftliği gördüğünüz gibi hiçliğin ortasına kurulacaktı.
 
Devletin kalkınmasının köyden başlatılması gerektiğine inandığı için üreten köylüye "Milletin Efendisi" diyen Atatürk, köylüye örnek olması bakımından birbirinden farklı iklim ve coğrafyaya sahip bölgelerde serbest çalışan örnek çiftlikler oluşturmuştur.  
 
Atatürk bu çiftlikleri memleketin kurak arazisinde, çetin ve verimsiz şartlar altında iyi mahsuller alınamayacağı fikrine karşı kurmuştur. Atatürk, Türk köylüsüne Anadolu'nun en kötü, en verimsiz yerinde bile tarım yapılabileceğini göstermek için Ankara'nın bataklık bölgesinde Orman Çiftliği'ni kurmuştur. Falih Rıfkı Atay, Orman Çiftliğinden bahsederken herkesin bu sarı, yalçın ve kısır toprak çölü karşısında yarı ümitsiz olarak düşünürken, Atatürk'ün şehrin yanı başında sulak, ağaçlıklı bayındır bir yer yapmaya karar verdiğini yazmaktadır.   
 
Atatürk'ün çiftlikleri kurmasındaki maksadın en olmayacak sanılan yerde insan azmi ve himmetinin neler yapılacağını göstermekten ibaret olduğunu söyleyen gazeteci Yunus Nadi şöyle anlatıyor:
 
 "Biz Ankara'ya gittiğimiz zaman orada fesleğen ve kadife çiçeğini bile bulamamıştık. Tabiatın kabiliyetsizliği üzerinde çok ısrar olunarak bu kurak sahalarda bol bir yeşilliğin yaratılması zor ve hatta imkânsız gibi görünüyor ve gösteriliyordu. Şimdiki orman çiftliğinin o zaman dere kenarlarındaki bodur söğüt ağaçlarından başka yeşilliği yoktu… Bu kurak ve kıraç görünen Ankara'yı bütün Anadolu yaylası için numune olacak şekilde bir yeşilliğe boğmak medeni vazifesini yapmaklığım lâzımdır diye düşündü. Türk vatanını az zamanda cennete çevirebileceğini düşünüyordu."  
 
Çiftliklerde sulama tesisleri kurularak doğru sulamanın nasıl yapılacağı, verimsiz toprakların nasıl ıslah edilip düzenleneceği, en iyi verimin nasıl elde edileceği, zirai makinelerin nasıl kullanılacağı, doğru gübrenin nasıl atılacağı Türk köylüsüne uygulamalı olarak gösterilmiştir. Çiftlikler bulundukları bölgelerdeki köylüye iyi bir örnek, ziraat eğitimi yapan kurumlar için iyi bir laboratuvar, ziraat eğitimi almak isteyenler için de iyi bir okul olmuştur. Atatürk, elbette bu çiftlikleri mal mülk edinmek için değil, Türk köylüsüne örnek olsun, Türkiye kalkınsın diye satın alıp bayındır hale getirmiş, amacına ulaştığını gördüğü zaman da çiftliklerin tamamını hazineye bağışlamıştır.
3⃣- Aradan beş yıl geçmiş, Orman Çiftliğinin kurulduğu alan şenlenmiş, ağaçlanmış, ilk ürünler elde edilmeye başlamıştı. Atatürk bu değişimi devlet büyükleriyle paylaşmak için bir davet verdi. İşte o davette konuklara çiftlikte üretilen yerli ve milli ürünlerden ikram edildi. Havanın sıcak olması nedeniyle çiftlikte üretilen yoğurttan yapılmış ayran servis edildi. Atatürk, konuklarıyla birlikte bu ayrandan içerken "rakı fotoğrafı" diye bilinen fotoğraf çekildi. Yalnız fotoğrafta Diyanet İşleri Başkanı Rıfat Börekçi de var. O kısmı servis edilmedi tabi ki. 
 
4⃣-5 Mayıs 1931 tarihli Cumhuriyet gazetesi fotoğrafı paylaşmış ve Atatürk Orman Çiftliği'nin geçen yıl düzenlenen kuruluş yıldönümü davetinde çekildiğini ve "ayran" olduğunu yazmıştır.
TARİHÇİ YAZAR ÜMİT DOĞAN ATATÜRK FOTOĞRAFININ HİKAYESİNİ ANLATTI
5⃣- Hatta ertesi günkü gazetede de aynı fotoğraf var ve ayran içtikleri belirmiş. 6 Mayıs 1930.
TARİHÇİ YAZAR ÜMİT DOĞAN ATATÜRK FOTOĞRAFININ HİKAYESİNİ ANLATTI
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--














logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr