HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 04 ARALIK 2024, ÇARŞAMBA

Uluslararası Öğrenci Hedefi ne Olmalı!

01.12.2024 00:00
Bazı ülkeler dünyanın farklı yerlerinden uluslararası öğrencilere ev sahipliği yapma konusunda köklü bir geçmişe sahiptir.

 Örneğin Amerika, uluslararası öğrencilerin en çok tercih ettiği ülkelerden biri olma özelliğini sürdürmektedir. Uluslararası Eğitim Enstitüsü'nün raporuna göre; 2022/23 akademik yılında 210'dan fazla ülkeden 1.057.188 uluslararası öğrenci ABD yükseköğretim kurumlarında eğitim görmektedir. Amerika Ulusal Eğitim İstatistikleri ''National Center for Education Statistics (NCES)'' raporlarına göre lise sonrası okullar ve yükseköğretimde öğrenci sayısı 19,4 milyon olduğu dikkate alındığında uluslararası öğrencilerin oranı yaklaşık %5,5 düzeyindedir.

Alman üniversite ve meslek yüksekokullarında öğrenim görenlerin toplam sayısı yaklaşık 2,9 milyon, Alman Akademik Değişim Servisi (DAAD) raporuna göre, Almanya'daki üniversitelere kayıtlı toplam uluslararası öğrenci sayısı 365.000 ve bu sayı toplam yükseköğretim kurumlarına kayıtlı öğrencilerin yaklaşık %13'ü dür. Raporda ayrıca Almanya'nın  uluslararası öğrenciler için en popüler eğitim yerlerinden biri olduğunun altı cizilmektedir.

Fransa Dışişleri ve Yüksek Öğretim bakanlıkları tarafından yayımlanan son verilere göre, Fransa'daki yükseköğretim kurumlarına 430.000 yabancı öğrenci kayıt olduğu ve Fransa'da yükseköğretim öğrencilerinin %14'ünü yabancı öğrenciler oluşturduğu belirtilmektedir.

Avustralya hem uluslararası hem de yerli öğrenciler için yüksek kaliteli bir eğitim destinasyonu olarak kalmaya devam edeceğini belirtmekle birlikte, Avustralya Hükümeti, emlak sektöründeki kira fiyatlarına etkisini kontrol etmek amacıyla, 2025 yılında yalnızca 270.000 uluslararası öğrenci kaydına izin verileceğini açıklamıştır. Bu oran toplam öğrenim gören yaklaşık 1, 2 milyon öğrencinin %23 ü civarındadır.

Türkiye'ye bakıldığında ise, 2022-2023 eğitim öğretim yılı verilerine göre 6,950 milyon öğrencinin (6 milyon 204 bin 78'i devlet üniversitelerinde, 735 bin 433'ü vakıf üniversitelerinde, 10 bin 631'i vakıf meslek yüksekokullarında) öğrenim gördüğü ve uluslararası öğrencilerin sayısının 350.000 olduğu dikkate alındığında bu oranın yaklaşık %5'i oluşturduğu kolayca görülecektir.

Netice olarak,
Yukarıda verilen oran ve uygulamalardan anlaşılacağı gibi, uluslararası eğitim sektöründe sürdürülebilir uygulamaları teşvik ederek hayata geçirmek ve uluslararası eğitim sektörüne yönelik politikalarda değişiklikler kaçınılmazdır. Küresel rekabetin farkında olarak gerekli mevzuat ve kontenjan çalışmalarının hızlandırılması gerekir. Dünya çapındaki en popüler eğitim destinasyonları arasında istikrarlı bir şekilde var olmak için üniversitelerin üzerine düşen görevler vardır. Prestijli kurumlar haline gelme yönünde adımları hızlandırarak, eğitim fırsatları hakkında doğru, kapsamlı ve güncel bilgiler ile dünyanın dört bir yanına kendilerini tanıtmalıdır.
Prof. Dr. Rıdvan Kozak / diğer yazıları
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--










logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr