Genel çerçevede üniversitenin işlevlerini; eğitim-öğretim, bilimsel araştırmalar ve topluma hizmet olmak üzere üç grupta toplamak mümkündür. 1982 Anayasasının 130. ve 2547 sayılı yasanın 4. maddesindeki üniversitenin işlevlerine bakıldığında, dünyadaki diğer üniversiteler gibi Türk üniversiteleri için de aynı fonksiyonlar söz konusudur.
Yenilikçi ve yaratıcı olmak, toplumsal sorunlara çözümler üretmek her üniversitenin misyonu içindedir.
Günümüz üniversitelerinde "eğitim öğretim" ve "bilimsel araştırma" işlevleri iç içe girmiş bir görüntü sergilerken, modern bir üniversitenin yüklenmesi gereken "topluma hizmet" görevi diğer fonksiyonların çok gerisindedir. Üniversitelerin misyon ifadelerine ilişkin yapılan akademik çalışmalara bakıldığın da da bu tespitin doğru olduğu görülür.
Netice olarak, üniversiteler içinde barındırdığı bölümlerin özelliklerine göre "topluma hizmet" görevleri belirlemelidir. Bu çerçevede örneğin turizm fakülteleri, servis kalitesi bakımından yerel hizmet işletmelerine destekler sunmalı, güzel sanatlar fakülteleri ise, yöresel sanata ve sanatçıya, tasarım ve satış konularında destekte bulunmalıdır. Yani bölümler için görev tanımları yapılmalıdır.
Her üniversite kendi var oluş nedenini dikkate almalı, diğer üniversitelerin misyon ifadelerini taklit etmekten kaçınmalıdır.
İnternete dayalı uzaktan eğitim ve öğrenimin geliştiği bu çağda, sanat eserlerinin sergilendiği platformlardan topluma online dil desteği ve kuran kursuna kadar pek çok online platform oluşturmak belli üniversitelerin temel öncelikleri arasındaki olmalıdır.