HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 20 MAYIS 2024, PAZARTESİ

Teşrik tekbirlerine başlamayı Unutmayın!

Teşrik tekbiri nedir? Teşrik tekbirleri ne zaman okunur? Teşrik tekbiri ne zaman başlar? Teşrik tekbiri anlamı nedir? Teşrik tekbiri ne zaman biter?
26.06.2023 21:41
Teşrik tekbirlerine başlamayı Unutmayın!
Teşrik tekbirlerine başlamayı Unutmayın!
Kurban Bayramı arefe günü sabah namazından başlayıp, Kurban Bayramı'nın 4.günü ikindi namazına kadar devam edecek olan teşrik tekbirleri, toplam 23 vaktin her farzından sonra birer defa getirilir. Teşrik tekbiri vacip olan bir ibadettir.
 
Teşrik tekbiri
 
"Allahu ekber Allahu ekber. Lâ ilâhe İllâllahu vallahu ekber. Allahu ekber ve lillâhil hamd." şeklinde getirilir.
 
Teşrik tekbiri anlamı
 
"Allah her şeyden yücedir, Allah her şeyden yücedir. Allah'tan başka ilâh yoktur, Allah her şeyden yücedir. Allah her şeyden yücedir, hamd sadece O'na mahsustur." anlamına gelir.
 
Bu şekilde arefe günü sabah namazından başlayıp, Kurban Bayramı 4. günü ikindi namazına kadar 23 vakit okunmuş olur. Sola selam verdikten hemen sonra, ara vermeden, yerinden kalkmadan, mescitten çıkmadan ve dünya kelamı konuşmadan bir defa tekbir getirmek lazımdır.
 
Teşrik tekbirinin aslı
 
Hz. İbrahim (a.s.)'den rivayet edilen şu olaydır:
 
Cebrail (a.s.) Allahû Teâlâ (c.c.)'nın ihsan buyurduğu kurban ile Hz. İbrahim (a.s.)'e geldiği zaman; O'nun oğlu Hz. İsmail (as)'i kurban etme hususunda acele edeceği endişesi ile "Allahû Ekber, Allahû Ekber" diye nida etmiştir.
 
Hz.İbrahim (as) Cebrail'i görünce "La ilâhe illâ'llahû va'llahû Ekber" diyerek cevap vermiştir. Hz. İsmail (as)'da, kendisine bedel olarak gönderilen kurbanı görünce: "Allahû Ekber ve li'llâhi'l Hamd) diye tesbihte bulunmuştur.
 
İşte teşrik tekbirleri, bu teslimiyeti ifade eder. "Teşrik Tekbiri" getirirken bu manayı tefekkür etmelikte fayda vardır.(İbn-i Abidin - Reddü'l Muhtar Ale'd Dürri'l Muhtar - İst: 1983, C: 3, Sh: 368.)
 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--














logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr