HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 08 EYLÜL 2024, PAZAR

Yapılan ibadet bir sanattır...

Ey cemaat! Allah yolcularına yakın durunuz. Sözde ve işte onlara uyunuz. Onlara hizmetçi olunuz
13.04.2023 21:41
Yapılan ibadet bir sanattır...
Yapılan ibadet bir sanattır...
Ey cemaat! Allah yolcularına yakın durunuz. Sözde ve işte onlara uyunuz. Onlara hizmetçi olunuz. Onlara her ne verirseniz, o sizin için onların yanında saklanır. O verdiğinizi yarın size teslim eder. Malınızla, canınızla onlara bağlanınız.
 
Rızkının geniş olmasını dilersin, halbuki sana kısmet olan gelir. Dar rızıklılar arasında yazılmışsan neyi taleb edersin? Doğrusu, sana yazılmayanı taleb etmektesin. Bu hâlin için sana azap gelecek.
 
Dünyalığın ardından daha ne kadar koşacak ve bu yolda hırsa kapılacaksın? Hâl odur ki, yalnız kısmetine yazılanı alabilirsin.
 
Allah yolcuları daima tâat üzere olur. Kalpleri de bir çekinme duygusu taşır, halbuki siz isyan bayrağını çekersiniz. Bu durumunuzdan da emniyet hissi duyarsınız. Bu aldanışın tâ kendisidir. Sakının ki, kandırılmayasınız.
 
Peygamber (s.a.a.v) Efendimiz şöyle buyurur: "Her san'atın ehlini bulunuz ve ondan yardım dileyiniz."
 
Yapılan ibâdet bir sanattır; onun ehli ve ustası da ihlâs sahibi kullardır. İhlâs sahipleri, hükmü bilir, işlerini ona göre yaparlar.
 
Hakk'a karşı irfan sahibi oldukları için halk arasına katılmışlardır. Kalp ve sır adımları ile nefislerinden, mallarından, çocuklarından ve Hakk'ın gayri cümle eşyadan kaçarlar.
 
Bünyeleri şehirlerde ve halk arasındadır ama kalpleri uzaklarda ve yabanlardadır. Onlar, kalplerini terbiye edinceye ve semâlara uçmak için kanatlarına kuvvet buluncaya kadar, o hâlde devam ederler.
 
Onlar, yaptıkları yararlı iş neticesi, kalben uçar, himmet bakımından yüce ve daim Hak katında olurlar. Hak, onlar hakkında şöyle buyurur: "Onlar, bizim katımızda seçilmiş ve özlenmiş kimselerdir." (Sad/47)
 
İman ki, yakin derecesine çıkar, yakin ki, marifet hâlini alır, marifet ki, ilim olur: İşte o zaman, Aziz ve Celil olan Hak'dan güzellikler gelir ve sen dilediğini yapar olursun. Zengin kişilerden mal alır, fakirlere dağıtırsın. Mutfak sahibi olur, kalp ve sır elinle rızıklar taşımaya başlarsın.
 
Ey içi bozuk adam, anlattığımız hâli buluncaya kadar hiçbir iyiliğin olmaz. Sana yazık, hiçbir ermişi bulup onun elinde edeb sahibi olma yolunu tutmadın. Her şeyi inceliği ile bilen, zâhid, İlâhî ahkâmı anlayan birini bulup hâlini düzeltmedin.
 
Yazık sana, karşılıksız bir şey taleb eder oldun. Dünya ki, bir sürü yorgunluktan sonra ele girer. Hakk'ın indinde olanları kazanmak nasıl kolay olur? Hele bir düşün...
 
Hak Teâlâ'nın Kur'ân'da anlattığı az uyuyan, çok ibâdet eden ve ağlayan kimselerle aranda dağlar var: "Onlar gecenin azını uyur; seherlerde istiğfar ederler." (Zariyat/17)
 
Hak, gerçek kul olduklarını bildiği için ibâdet zamanı gelince onları ayıktırır; derin uykuda dahi olsalar uyandıracak kimseyi onlara salar.
 
Peygamber (s.a.a.v) Efendimiz şöyle buyurur: "Allah, ya Cibril, şunu uyut, şunu da uyandır, diye emir verir."
 
Ayıktır onu ki, kulluğunda gerçek yolu tutar, günahtan kaçar. Ondan ağırlığı al ve uykusunu dağıt.
 
Uyut onu ki, yalancıdır, içi dışına uymaz. Hep bâtıl içinde bulunur. Lanet halkasına takılmıştır. Bütün ağırlığı onun üzerine yık. İbâdet için kalkanlar arasında onun yüzünü görmek istemiyorum.
 
İkinci mânası da şudur: Şunu kaldır, o sevgi ehli ve Hakk'a talihtir. Sevginin baş şartı yoruluncaya kadar aramak ve bu yolda yorulmaktır.
 
Öbürünü de uyut. Çünkü o tarafımızdan sevilmiştir. Sevilmenin icabı rahata ermek olur. Uyusun ve istirahat etsin. O karanlığı ziya ile açtı, ahidleri yerine getirdi. Ve o sevgi babında gerçeği buldu.
 
O ki, Hakk'a karşı olan ahdini yerine getirdi, Hak da onun iyiliğini ve hoşluğunu diledi. Çünkü Hak, her darda kalmışa yardım eder." (Abdülkadir Geylani Hazretleri Fethu'r Rabbani eserinden)
 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--










logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr