HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 04 ŞUBAT 2025, SALI


ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’NDE BİLİM KONUŞULDU

Eskişehir Teknik Üniversitesi Fen Fakültesi tarafından, bilim insanları, öğrenciler ve Eskişehir ile çevre illerde yaşayan bilime meraklı insanların bir arada bulunduğu bir bilim ortam oluşturmak amacıyla düzenlenen ESTÜ Science Talks etkinliğinin ilk konukları Dr. Cihan Taştan ve Dr. Yusuf Yeşil oldu.
25.02.2020 00:00
ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’NDE BİLİM KONUŞULDU
ESKİŞEHİR TEKNİK ÜNİVERSİTESİ’NDE BİLİM KONUŞULDU
Organizasyonunu ve moderatörlüğünü Arş. Gör. Burak Berber’in yaptığı ESTÜ Science Talks’un açış konuşmasını yapan Eskişehir Teknik Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, “Farklı iş yapış şekilleri ile kimsenin söylemediğini kimsenin yapmadığını biz yapalım istiyoruz. Araştırma yetkinliği yüksek bir üniversite burası. Temamız Science Talks; siz iki genç bilim insanına paylaşacaklarınız için çok teşekkür ediyorum. Etkisi yüksek bir organizasyon olmasını temenni ediyorum” dedi. 

2011’de ODTÜ Moleküler Biyoloji ve Genetik bölümünden ‘Yüksek Şeref’ öğrencisi olarak mezun olan ve aynı yıl, New York Medical School’da Mikrobiyoloji-İmmunobiyoloji alanlarında doktora çalışması yapmak üzere tam burslu olarak hak kazanan Cihan Taştan, gen tedavileri, kanser tedavisinde CRISPR teknolojisi hakkında bilgiler verdi.

CRISPR gen tedavisi teknikleriyle insan bağışıklık sisteminin çalışma mekanizmasını anlamak ve bu yöntemle, kansere karşı daha dirençli ve etkili saldırı yöntemleri geliştirmek üzere çalışan Dr. Taştan, üniversite takımları arasında düzenlenecek olan Rare Disease Challenge yarışmasının da duyurusunu yaptı. Yarışmaya katılan takımlara CRISPR gen tasarımı nasıl yapılır, hastaya nasıl uygulanır gibi konularda eğitim verildikten sonra, takımlardan üç nadir görülen gen hastalığı için tedavi projesi üretmesi istenecek.

Üniversite öğrenimi boyunca 2014 yılında Harvard Medical School, 2015 yılında Stanford University Medicine’da olmak üzere alanında dünya lideri üniversitelerde stajlar yapan Dr. Yusuf Yeşil ise devletlerin sağlık harcamalarını azaltma ihtiyacını yapay zekâ çözümleri ile giderme alanında yapılan çalışmaları anlattı. Bu alanda kendi girişiminin geliştirdiği FluAI uygulamasını tanıtan Dr. Yeşil, yazılımlar vasıtasıyla tanı koymak, tedavi önerisi veya tedaviyi uygulama konusunda geliştirilen mobil uygulama hakkında bilgiler verdi.

FluAI isimli yapay zekâ uygulaması, kullanıcılara yaşadıkları üst solunum yolu enfeksiyonu hastalıklarının tanısı, viral mi bakteriyel mi olduğu, antibiyotik kullanımına ihtiyaç olup olmadığı gibi konularda bilgiler veriliyor. Kullanıcılar bu mobil uygulama sayesinde gereksiz yere antibiyotik kullanmıyor, antibiyotik direnci problemi ile karşılaşmıyor.

ESTÜ Science Talks, Dr. Cihan Taştan ve Dr. Yusuf Yeşil’in yaptıkları sunumların ardından koltuk konsepti ile devam etti. Arş. Gör. Burak Berber’in moderatörlüğünde sohbet havasında geçen bölümde konuklar öğrencilerle kariyer süreçlerini paylaştı. Profesyonel hayatlarında karşılaştıkları zorlukları nasıl aştıklarını öğrencilere anlatan Taştan ve Yeşil, planlı çalışmanın ve kararlı olmanın önemine değindi.

Öğrenciler ve akademisyenlerden gelen soruları da yanıtlayan Dr. Taştan ve Dr. Yeşil’e etkinliğin sonunda Fen Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Cengiz Türe tarafından teşekkür belgesi ve plaket verildi.

Fen Fakültesi asistanlarının katkılarıyla devam edecek olan ESTÜ Science Talks etkinliğini her ay Fen Fakültesi’nden farklı bir bölüm yürütecek. 2 Mart 2020 günü saat 13:00’te gerçekleşecek olan ikinci etkinliğin moderatörlüğünü ise Arş. Gör. İsmail Yenilmez üstlenecek. ESTÜ Science Talks, Mart ayından sonra sırasıyla Kimya, Matematik ve Fizik bölümlerinin organizasyonu ile devam edecek.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--









logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr