Benzerlerine göre yüksek hassasiyetli, düşük maliyetli ve yarı iletken sensörü sayesinde sıcaklık kontrolünün daha hızlı yapılmasını da sağlayan cihaz, Fen Fakültesi Fizik Bölümü Katıhal Fiziği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Uğur Serincan'ın danışmanlığını yaptığı "Sanayi Odaklı Temassız Sıcaklık Ölçüm Cihazı Projesi" kapsamında geliştirildi.
Nanoboyut Araştırma Laboratuvarı'nda 6 aylık çalışma sonunda geliştirilen sıcaklık ölçer cihazın prototipi, yüksek sıcaklıklarda çalışan fırınlarda, metal işleme atölyelerinde, seramik ve cam sektörlerinde kullanılmak üzere hassas sıcaklık ölçümü yapabiliyor. Yapımında yarı iletken kızılötesi sensör kullanılan ve 250 ila 3 bin dereceye kadar ölçüm yapabilen cihaz ile muadillerinden daha hızlı sonuç almak mümkün.
Katıhal Fiziği Bölümü doktora öğrencisi Onur Şenel, “Pirometreleri sanayicilerimiz yurt dışından distribütör aracılığıyla getirtiyor. Bunların fiyatları yaklaşık 15 bin lirayı buluyor. Yerli olarak ürettiğimiz pirometreyle hem maliyeti düşürmeyi hem de bu konuda yurt dışına bağımlılığı azaltmayı hedefliyoruz” diye konuştu.
Nanoteknoloji Bilim Dalında yüksek lisans yapan Azad Ozan Korkan ise pirometre tasarımı ve üretimi sırasında elde edilen bilgi birikiminden yola çıkarak kızılötesi dedektörlerin kullanıldığı başka alanlarda da çalışmalar yapmak istediklerini belirtti.
Pirometrenin tamamen Eskişehir Teknik Üniversitesi’nin kaynaklarıyla üretilmesinin önemini vurgulayan proje danışmanı Prof. Dr. Uğur Serincan, ”Türkiye'nin geleceği açısından bu tür kritik ve yüksek teknoloji içeren çalışmaların yapılması gerekiyor. Seri üretime geçebilecek bir ürün. Aynı zamanda ülkemiz için katma değeri fazla ve yüksek teknoloji ürünlerini destekleyecek bir çalışma" diye konuştu.