Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümü, Ulaştırma Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Murat KARACASU' nun yöneticisi olduğu ve doktora öğrencisi Dr. Mustafa KESKİN ile birlikte ortak çalışması olan "Effect of Boron Containing Additives on Asphalt Performance and Sustainability Perspective" isimli ve CONSTRUCTION AND BUILDING MATERIALS dergisinde yayınlanan makalesi, Ülkemizin ulaştırma alanında en prestijli kuruluşu olan Yollar Türk Milli Komitesi(YTMK) tarafından en iyi makale ödülüne layık görülmesi nedeniyle Köşe Yazarımız Hüseyin Turhan tarafından üniversitesindeki makamında ziyaret edilerek Eskişehirdenhaber.com sitemiz okurları için kısa bir röportaj gerçekleştirdi.
Yazarımızın yönelttiği sorulara içtenlikle cevap veren hocamıza teşekkür ediyoruz.
HÜSEYİN TURHAN-Değerli hocam Eskişehir'e anlamlı bir ödül kazandırdınız. Öncelikle sizi tebrik ediyoruz. Prof. Dr. Murat Karacasu kimdir? Bize kendinizi tanıtırmısınız?
PROF. DR. MURAT KARACASU- Çok teşekkür ederim. Bize göstermiş olduğunuz ilgi ve alakadan dolayı.1990 yılında; Afyon ili, Emirdağ ilçesinde dünyaya geldim. İlk ve ortaokuldan sonra Emirdağ Lisesi'nden mezun oldum.1994 Yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Mühendislik Mimarlık Fakültesi, İnşaat Mühendisliği Bölümünden lisans diplomamı aldım.1998 yılında Yüksek lisans eğitimini,.2003 yılında İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ), Ulaştırma Mühendisliği Kürsüsünde doktoramı tamamladım.
2013 yılında Doçenlik, 2019 yılında da Profesör oldum. Evli ve 2 çocuk babasıyım.
Halen, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Ulaştırma Anabilim Dalı Başkanı olarak görev yapmaktadım.
Hüseyin TURHAN- Öncelikle Hocam, ödül kazanmanıza sebep çalışmanızda kullanılan malzeme nedir, özellikleri konusunda bilgi verebilir misiniz?
PROF. DR. MURAT KARACASU-Eskişehir ve çevre illeri, Dünya bor minerali rezervinin yaklaşık %70'lik bir dilimini bünyesinde barındırmaktadır. Bu tesislerde BOR ve değişik türev ürünlerinin üretimi sırasında çok büyük miktarda atık malzeme ortaya çıkmaktadır. Sadece Eskişehir, Kırka'da yıllık 400.000 ton bor atığı oluşmaktadır. Araştırma, Öğütülmüş Atık Bor (ÖAB), Susuz Boraks (SB) ve Boraks Pentahidrat (BP) gibi atık bor katkı maddeleri ile oluşturulmuştur. Yani ETİ maden tesislerinde üretim sonrası ortaya çıkan resimlerde görüntüleri verilmiş olan çok büyük miktardaki atık malzeme üzerine yapılmıştır.
Hüseyin TURHAN-Bu çalışmanın ana amacı nedir?
PROF. DR. MURAT KARACASU-Son yıllarda küresel ısınmanın da etkileriyle geri dönüşüm kavramı her alanda olduğu gibi inşaat mühendisliği alanında da çok önemli bir yer tutmaya başlamıştır. Yol mühendisleri geri dönüştürülebilir atık malzemeler ile asfalt betonu üretiminde bilimsel çalışmalar yapmakta ve çalışmalarını şantiye ortamında da uygulamaktadırlar. Bu çalışmanın amacı da çevre kirliliğine yol açan atık depolarının geri dönüştürülebilir bir halde asfalt betonu üretiminde kullanılmasının yollarını aramaktır. Dünya bor minerali rezervinin büyük bir bölümünü elinde bulunduran ülkemizde üretim sonunda ortaya çıkan atık borun yol inşaatı sektörünün hizmetine sokulması amaçlanmaktadır. Bu makaleyi yazmaktaki amaçta bundan sonraki hedefler denebilir. Tüm dünyada çevresel kirliliğin artması oluşan atıkların değerlendirilmesine yöneltti. Bu çalışmalar paralel olan Eskişehir çevresinin atıklarını inceledik. Bilime kazandıralım dedik. Karayolu Teknik Şartnamesi(KTŞ) sınır şartlarını sağlayıp 2 yıllık emeğin ürünüdür.
Hüseyin TURHAN Ülkemiz açısından bu durum ne anlama gelmektedir?
PROF. DR. MURAT KARACASU-Bu çalışmada söz konusu ürünü biz yol inşaatlarındaki kullanılabilirliğini araştırdık. Diğer anabilim dallarınca da bu çalışma genişletilebilir. Çünkü ortada devasal bir atık yığını bulunmaktadır. Eskişehir' den Afyon' a Seyitgazi üzerinden seyahat edenler Kırka' ya gelmeden önce bu dağ haline gelmiş atık yığınını çok kolaylıkla görebilirler. İşte bu bağlamda, inşaat sektöründe kaynakların çok azaldığı günümüzde çevresel kirlilik oluşturan bir atık malzemenin kullanılması ülkemiz ekonomisi açısından oldukça önemli yeri bulunmaktadır. Bu şekilde hem çevresel kirlilik önlenmekte, hem de sürdürülebilir bir yaşam sağlanmaktadır.
Hüseyin TURHAN-Hocam, yeri gelmişten bu noktada Üniversitenzin konu ile ilgili Laboratuvarı ne durumdadır, nelere sahipsiniz, yeterli aletleriniz var mı?
PROF. DR. MURAT KARACASU- Öncelikle şunu belirtmek isterim. Türkiye' de ülkemizde ulaştırma alanında asfalt betonu konusunda en donanımlı laboratuvarlara Karayolları Genel Müdürlüğü(KGM) ve İstanbul Büyükşehir Belediyesi(İSFALT) sahiptir. Bu 2 laboratuvardan sonra bizim Üniversitemiz ulaştırma konusunda donanım bağlamında oldukça önemli bir yere sahiptir. Sahip olduğumuz deney alet donanımı ile birçok üniversiteye yardımcı olmaktayız. Laboratuvarımız tüm ülkemize hizmet veren bir laboratuvardır. Türkiye' nin her tarafından özel ve kamu kurumları laboratuvarımızdan faydalanmaktadır. Elbette bu faydalanmanın üniversitemize de büyük katkısı bulunmaktadır. Ulaştırma Anabilim Dalı Laboratuvarımız olarak 2005 yılından beri önemli bir noktaya gelmiş bulunmaktayız. Laboratuvarımızda gerçekleşen uygulamalı ve deneysel çalışmaların videoları Türkçe ve İngilizce olarak YOUTUBE da tüm dünyaya yayınlanmaktadır. Ve gerek tüm dünyadan, gerekse ülkemiz üniversiteleri tarafından büyük beğeni almaktadır. Diğer üniversite öğretim üyeleri bu çalışmaları kullanmakta ve giderek geniş bir kitleye yayılmaktadır.
Hüseyin TURHAN-Sayın Hocam YTMK(Yollar Türk Milli Komitesi) nedir, ülkemiz açısından önemi nedir?
PROF. DR. MURAT KARACASU-Yollar Türk Milli Komitesi (YTMK) Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Kanunu'na göre Karayolları Genel Müdürlüğü(KGM), Orta Doğu Teknik Üniversitesi(ODTÜ) ve İstanbul Teknik Üniversitesi(İTÜ)' nin işbirliği ile kurulmuştur. 30 yıldır ülkemizde ve dünya çapında faaliyet göstermektedir. Her yıl araştırmalar konusunda oldukça titiz bir değerlendirmeler yaparak, makale ve tez çalışmalarını değerlendirerek ödüller vermektedir. Bu ödüller; ulaştırma alanında en değerli ödüldür.
Ayrıca makale; inşaat ve malzeme konusunda dünyanın en önemli dergilerinden sayılan, Q1 kategorisinde "Construction and Building Materials" dergisinde yayınlanmıştır.
Hüseyin TURHAN-Hocam bize vakit ayırdınız bu konu ile ilgili son sözleriniz nelerdir?
PROF. DR. MURAT KARACASU-Öncelikle belirtmek isterim ki, bu çalışmada bir emek vardır. Bu emek doktora öğrencim, Dr.Mustafa Keskin, 2019 yılı bitirme projesi öğrencilerim ve şahsıma aittir. Emeği geçen tüm öğrencilerime teşekkür ederim. Ayrıca bu çalışma ortamını bizlere sağlayan Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dekanlığımıza, özellikle de başta Rektör Hocamız olmak üzere tüm Üniversite Yönetimine teşekkür ederim. Son zamanlarda Üniversite Yönetimimiz Ulaştırma Anabilim Dalı laboratuvarımızın çalışma şartlarının iyileştirilmesi için yaptığımız bütün istekleri en kısa süre içerisinde karşılamışlardır. Gerçekten laboratuvarımız dünya standartlarında bir yere sahip olmuştur. Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim. Zaten tüm dünyadaki çalışmalar da bu yöndedir. Biz de Ulaştırma Anabilim Dalı ve özellikle Üniversitemiz adına böyle bir çalışma yapmaktan dolayı gururluyuz.
Bu noktada bizlerden desteğini her zaman esirgemeyen Üniversite yönetimine çok teşekkür ederiz.
Prof.Dr.Murat Karacasu, kendi alanında birçok Avrupa Birliği, Tübitak ve BAP projeleri tamamlamıştır.
Eskişehir ili Master 2003 ve 2018 Master Planlarının hazırlanmasında görev almıştır. Çalışma alanında; onlarca yurt içi ve yurt dışı makale, bildiri ve kitapları bulunan değerli değerli hocamızı ve öğrencisini Eskişehirdenhaber.com ailesi olarak tebrik ediyor, başarılarının devamını diliyoruz.