Bu kapsamda; Eskişehir Valiliği, AFAD Yönetim Başkanlığı, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, TÜLOMSAŞ, TEI, HAVELSAN, Eskişehir Sanayi Odası, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi, ETİ Gıda, ALP Havacılık, Gilbo Elektronik Makine Enerji, Gıda ve İnşaat San. İç ve Dış Tic. Ltd. Şt, temsilcileri tarafından “Robotik Kodlama ve Tasarım Etkinlikleri” ile ilgili olarak işbirliği protokolü imzalandı.
İmza törenine; Vali Özdemir Çakacak, ESOGÜ Rektörü Prof. Dr. Kemal Şenocak, ESTÜ Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, A.Ü. Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Savaş Koparal, Vali Yardımcısı Akın Ağca, TÜLOMSAŞ Genel Müdürü Hayri Avcı, ESO Başkanı Celalettin Kesikbaş, EOSB Başkanı Nadir Küpeli ve diğer paydaşların üst düzey temsilcileri katıldı.
Valilik Makam Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen imza töreninde konuşan Vali Çakacak, “Robotik kodlama ve tasarım, eğitimde çocukların ve gençlerin mekaniği ve programlamayı birleştirdiği bir alandır. Diğer yandan sanayi işletmelerimizde ise sürdürülebilir üretim ve insan kaynakları süreçlerinin önemli bir bileşenidir. Öğrencilerimizi üreten nesiller olmaya dönük, sistematik düşünen, problem çözebilen, olaylar arasındaki ilişkiyi görebilen ve yaratıcı düşünebilen bireyler olarak yetiştirmenin ülkemizin kalkınması için önemli olduğunu hepimiz biliyoruz.” dedi.
26 Martta 2020 tarihinde düzenlenecek “Eskişehir Robotik Kodlama ve Tasarım Etkinlikleri” kapsamında eş zamanlı olarak ortaokul ve liseler düzeyinde 3 farklı yarışma gerçekleştirileceğini kaydeden Vali Çakacak, konuşmasının devamında şunları söyledi:
“Bu bağlamda;
• Robotik kodlama ve tasarım, endüstriyel otomasyon ve sürdürülebilir üretim için ortak bir vizyon oluşturmak,
• Kamunun ve sanayimizin ihtiyacı olan nitelikli insan kaynaklarını yetiştirmek,
• Eskişehir genelinde robotik, kodlama ve tasarım teknolojilerini tanıtmak ve yaygınlaştırmak,
• 2020 yılında ulusal sonraki yıllarda uluslararası hale getirmeyi düşündüğümüz bu robotik kodlama ve tasarım yarışması ile şehrimizi bu alanda küresel bir marka haline getirmek amaçlarıyla ülkemizin ve şehrimizin önde gelen kamu, sanayi, üniversite ve sivil toplum kurum ve kuruluşları ile bugün burada işbirliği protokolü imzalayacağız.
26 Martta düzenleyeceğimiz “Eskişehir Robotik Kodlama ve Tasarım Etkinlikleri” kapsamında eş zamanlı olarak ortaokul ve liseler düzeyinde 3 farklı yarışma düzenlenecektir. İşbirliği kapsamında bu protokole imza atacak olan kurum kuruluş ve şirketlerimizin sağlayacağı destekler ile robotik kodlama materyalleri alınacak ve bu materyaller 27 Ocak tarihinde başlayacak olan eğitimlerde kullanılacaktır. Söz konusu eğitimler 4 grup halinde gerçekleştirilecek olup 96 öğretmenimize “Robotik Kodlama Eğitmeni” sertifikası verilecektir. Eğitmenlerimiz yarışmalara katılmak isteyen öğrenci ve gençlere koçluk yapacaklardır. Yine bu işbirliği çerçevesinde alınan robotik kodlama ve tasarım malzemeleri yarışma sonrasında okullarımızda açılacak olan robotik kodlama laboratuvarlarına sponsor kurum veya şirketler adına bağışlanacaktır.”
Günümüzde yapılan çoğu işlerin artık dijital bir ortamda gerçekleştirildiğine dikkat çeken Vali Çakacak, konuşmasını şöyle bitirdi:
“Bu duygu ve düşüncelerle, Robotik Kodlama ve Tasarım Etkinlikleri’nin özellikle gençlerimizce sevilmesi ve uygulanması noktasında sağlayacağı katkı sebebiyle bu protokole desteğini esirgemeyen tüm paydaşlara teşekkür ediyor, çalışmalarda görev alacak tüm arkadaşlarıma başarılar diliyor, imzalanacak bu protokolün Eskişehir’imiz ve ülkemiz için hayırlı uğurlu olmasını diliyorum.”
Konuşmaların ardından “Robotik Kodlama ve Tasarım Etkinlikleri” işbirliği protokolü taraflarca imza altına alınarak resmiyete kavuşturuldu.
Etkinlik Yeri: Eskişehir Teknik Üniversitesi Kapalı Spor Salonu
Yarışma ve Sergi Etkinlikleri:
1- Fira Open Eskişehir Yarışması: İlk defa ülkemiz genelinde liseler arasında arama ve kurtarma alanında tasarlanan robotlar uluslararası standartlarda belirlenecek parkurları ve görevleri tamamlamak için yarışacaktır. Dereceye giren takımlar etkinliğin üst ligi dünya kupası katılma hakkı kazanacaktır.(FIRA WORLDCUP)
2- Robotik Kodlama Yarışması: İlimiz genelinde ortaokullar arasında robotik kodlama yarışması yapılacaktır. Tasarlanan otonom araç/robotlar parkuru tamamlamak için yarışacaktır. Dereceye giren takımlar ödüllendirilecektir.
3- Çılgın Makineler Yarşıyor: İlimiz genelinde ortaokullar arasında tasarım yarışması yapılacaktır. Belirlenecek bir görevi karmaşık makineler tasarlayarak tamamlamaya çalışan takımlar yarışacaklardır. Dereceye giren takımlar ödüllendirilecektir.
4- Okul Standları: İlimiz genelinde robotik kodlama ve tasarım çalışmaları alanında çalışma yürüten okullarımızın tasarım ve robotları sergilenecektir.
5- Finalist Standları: Uluslararası ve ulusal robotik kodlama, tasarım ve teknoloji yarışmalarında dereceye girmiş takımların ürün, tasarım ve derecelerini sergilemeleri sağlanacaktır. (Teknofest, MEB Uluslararası Robot Yarışmaları vb.)
İşbirliği Yapılacak Kurumlar:
AFAD Yönetimi Başkanlığı, Eskişehir Sanayi Odası(ESO), Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi(ESOB) ,Havelsan, Tülomsaş, TEI, Eti Gıda, Osmangazi Üniversitesi, Anadolu Üniversitesi, Eskişehir Teknik Üniversitesi, Pınar Süt Mamulleri, Gilbo Elektronik Makine Enerji Gıda İnş. San. İç ve Dış Tic. Ltd. Şti, Anda Kardeşe Vefa Derneği, Eskişehir Yeni Ufuklar Derneği, Uluslararası Kamu, Belediye ve Sivil Toplum Kuruluşları Proje Destekleme Derneği
Organizasyon Hakkında:
- Yarışma öncesinde organizasyon kurulunca sağlanacak ekipmanlar ile robotik tasarım materyalleri ile katılımcılara ve öğretmenlere Ocak ayından itibaren 4 grup eğitim verilecektir.
- Yarışma için alınan robotik tasarım materyalleri etkinlik sonrasında belirlenecek eğitim kurumlarında robotik tasarım laboratuvarları kurulmak üzere bağışlanacaktır.