31 Mart yerel seçimlerinden önce gerçekleştirdiği ses getiren seçim kampanyasında İstanbul'da beklenen büyük deprem olduğunda iletişimin çökeceğini söyleyerek, tedbir alınması konusunda acele edilmesi gerektiği konusunda sayısız uyarılarda bulunan Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkan Yardımcısı ve 31 Mart seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Selim Kotil'in dedikleri 26 Eylül'de İstanbul'da yaşanan 5.8 şiddetindeki depremde çıktı.
31 Mart seçimleri için ses getiren seçim kampanyasındaki konuşmalarında, İstanbul'un büyük depreme hazır olmadığını sık sık dile getiren Selim Kotil, o dönemdeki bir konuşmasında şunları söylemişti: "İstanbul'da Allah göstermesin deprem olacak mı? Kafanızı kuma sokmayın, olacak. Diyelim ki, bu deprem öğlen vakti saat 15.30'da oldu. Deprem olduğu anda bütün haberleşme, GSM çökecek. Bakın, tekrar ediyorum şu telefonlar hayatımızın vazgeçilmezi oldu değil mi? Deprem anında bunlara sinyal gönderen istasyonlar çöker."
Sosyal medyada da bu eski konuşmaları yeniden gündeme gelen Selim Kotil'i ekranlarına çıkarmak için haber kanalları adeta birbiriyle yarıştı.
Gündeme ilişkin açıklamaları için Habertürk kanalını tercih eden Kotil, Hülya Hökenek'in programına konuk oldu.
Selim Kotil yaşananları yorumladı
Habertürk kanalının sunucusu Hülya Hökenek, Selim Kotil'e ilk olarak, 'Bu konuyla ilgili çok spesifik, nokta atışlı açıklamalar yaptınız. Siz deprem sonrasında iletişim çökecek demiştiniz. Dediğiniz gibi hatlar uzun süre geri gelmedi. Operatörler altyapımızda sorun yok, yoğunluk nedeniyle bu sorun yaşandığını açıkladı. Bu konuda ne diyorsunuz' sorusunu yöneltti.
Soruyu cevaplamadan önce öngörülerinin bir kehanet olmadığında dikkat çeken Kotil, "Ben Bağımsız Türkiye Partisi'nden İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayıydım. Genel Başkanımız Prof. Dr. Haydar Baş Bey'in bütün dünyanın kabul ettiği Milli Ekonomi Modeli'nin İstanbul'a uygulamasını gündeme getirdik. Biz bu modeli ulaşımda, gıdada ve depremde örnekleriyle ve çözümleriyle anlattık" dedi.
İletişimin baz istasyonlarıyla sağlandığına dikkat çeken BTP Genel Başkan Yardımcısı Selim Kotil şöyle konuştu: "5.8'lik depremde bunlar çökmedi. Peki, iletişim neden kesildi? Çünkü sıkışma diye bir olay yaşanıyor. GSM operatörleri bir yere baz istasyonu kurarken, oranın kapasitesi hesaplanarak yapı kuruluyor. Diyelim 20 kişilik bir noktaya 25 kişiyi kaldırabilecek bir kapasite kuruluyor. İstanbul'da da bu hesap yapılarak iletişim alt yapısı kuruldu. Aynı bir sürü insan telefonla haberleşmeye başladığında yapı bunu kaldırmıyor ve sıkışma denilen olay yaşanıyor. Bu kaçınılmaz. Birinci problem şu, büyük depremde baz istasyonları zarar gördüğü zaman ne yapacağız? İkinci ve asıl problem, kurtarma operasyonlarına katılacak ekipler kendi aralarında nasıl haberleşecekler?"
Yedekleme yapılmalı
Konuşmasında büyük bir deprem yaşandığında hayati olan iletişimin çökmemesi için GSM operatörlerinin yapması gerekenleri sıralayan BTP Genel Başkan Yardımcısı Kotil, "Büyük depremde baz istasyonlarının birbirini gören açıları değişebilecektir. Binalar üzerindeki fiber hatlar zarar görüp kopabilir. Bu durumda muhakkak bir yedeklemeye ihtiyaç var. Baz istasyonların kendi aralarında iletişim kurabilmeleri için milli operatör Türksat'ın verdiği destekle yedekleme kurulması lazım" dedi.
'Ne zaman olacağı önemli değil…'
Deprem hazırlığında önemli olanın nereden başlanacağı olduğunu ifade eden BTP Genel Başkan Yardımcısı Selim Kotil şunları söyledi: "Depremin ne zaman olacağı önemli değil. Önemli olan tek şey, bu depremin kesinlikle olacağıdır. Ben aday olduğumda İstanbul'da kritik iletişimin alt yapısının kurulması gerektiğini söyledim. Bu hazırlıkları özel sektörden bekleyemeyiz, kamu bunu yapmalı. Ben Büyükşehir adayı olurken tek başıma bir şekilde ortaya çıkmadım. Genel Başkanımız Prof. Dr. Haydar Baş'ın Milli Ekonomi Modeli'nin mühendis bir ekiple ele alıp, İstanbul'a bütüncül bir yaklaşım getirdik. Deprem olayı insanların davranışlarını da değiştirir. Deprem anında ailesi İstanbul'da olmayan insanlar yardıma koşabilir. Bu Mehmetçik'ten başkası değildir. İstanbul'da binlerce asker bu konuda eğitilmelidir. Sonra böyle bir depremde gıda bulunması da sorun olacak. İstanbul beslenme konusunda kendi kendine yeten bir hale gelmelidir."
İlk 24 saat hayati önemde
Türkiye ekonomisi için İstanbul'un çok kritik olduğunu ifade eden Selim Kotil, deprem olduktan sonra ilk bir saat, 12 saat ve 24 saatin çok önemli olduğuna dikkatleri çekerek, "Acilen bir merkez kurulmalı ve burada uzmanlar bir araya gelmelidir.İstanbul için deprem smilasyonları yapılmalı ve mega kentin iş makineleri operatörlerine varıncaya kadar bütün data ve bilgilerin buraya girilmesi, kritik haberleşme alt yapısının kamu tarafından kurulması gerekmektedir" dedi.