HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 01 ŞUBAT 2025, CUMARTESİ


Akıl, Allah’ın bir bağışıdır

İmam Rıza (a.s) şöyle buyurmuştur: "Akıl, Allah tarafından bir bağıştır, edep ise zahmet ve çaba ile elde edilir. O halde her kim edep kazanma yolunda zahmet çekerse onu elde eder. Her kim de aklını çoğaltmak için kendisini zahmete düşürürse sadece cehaleti artar"
12.04.2021 00:00
Akıl, Allah’ın bir bağışıdır
Akıl, Allah’ın bir bağışıdır
H. OKAN EGESEL

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Akıl ılımlı hareket etmen, aşırılıktan sakınman, söz verdiğinde, sözüne aykırı davranmaman ve öfkelendiğin zaman yumuşak huylu olmandır."
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Akıl, Allah'ın insan için yarattığı ve kendisiyle görülecek ve görülmeyecek şeylerin farkını tanıması için kalplerin aydınlığı kıldığı bir nurdur."
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Akıl hakikatte günahtan uzaklaşmak, akıbetleri düşünmek, ihtiyatlı ve ileri görüşlü hareket etmektir."
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Allah Tebarek ve Teala aklı, ezeli ilminde birikmiş ve gizlenmiş, aynı zamanda hiçbir mürsel peygamberin ve mürsel meleğin haberdar olmadığı bir nurdan yaratmıştır. O halde ilmi, aklın kendisi; anlayışı, aklın ruhu; zühdü aklın başı; hayâyı, aklın iki gözü; hikmeti, aklın dili; yumuşaklığı, aklın ağzı; rahmeti, aklın kalbi karar kıldı. Sonra içini on birikmiş şeyle, sağlam kıldı: Yakîn, iman, doğruluk, huzur, ihlas, yumuşaklık, bağış, kanaat, teslimiyet ve şükür ile."
İmam Hasan (a.s), babası Ali (a.s) kendisine aklın ne olduğunu sorunca şöyle buyurmuştur: "Kalbin, kendine ısmarlanan şeyi korumasıdır."
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Akıl, tecrübeleri korumaktır. En hayırlı tecrübe, sana öğüt veren tecrübedir."
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Akıl ve ilim bir ipe bağlanmıştır birbinden ayrılmaz ve uzaklaşmazlar."
İmam Kâzım (a.s) Hişam b. Hakem'e tavsiyesinde şöyle buyurmuştur: "Ey Hişam! Şüphesiz akıl ilimle birliktedir. Allah-u Teala şöyle buyurmuştur: Bunlar insanlara verdiğimiz örneklerdir. Şüphesiz âlimler dışında kimse onları akledemez."
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Mutsuz kimse kendisine verilen akıl ve tecrübenin faydasından mahrum kalan kimsedir."
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Akıllar Allah vergisidir. Adab ise sonradan insanın kazandığı şeylerdir."
İmam Rıza (a.s) şöyle buyurmuştur: "Akıl, Allah tarafından bir bağıştır, edeb ise zahmet ve çaba ile elde edilir. O halde her kim edeb kazanma yolunda zahmet çekerse onu elde eder. Her kim de aklını çoğaltmak için kendisini zahmete düşürürse sadece cehaleti artar."
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Akıl iki çeşittir: Tabii (ve zati) akıl ve tecrübi akıl. Her iki akıl da fayda verir."
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İlim iki çeşittir: Yaratılıştan gelen ve sonradan kazanılan. Yaratılıştan gelen ilim olmadığı zaman, sonradan kazanılan da fayda vermez."
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Akıl anneden doğmadır, ilim ise sonradan kazanılandır." (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--









logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr