HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 18 MAYIS 2024, CUMARTESİ

MİRAÇ GECESİ NAMAZI

Google News
 
17.02.2023 11:29
MİRAÇ GECESİ NAMAZI
MİRAÇ GECESİ NAMAZI
ALİ ABA
Receb ayının yirmi yedinci gecesine rastlayan mübarek Mi'rac Gecesi'nde on iki rekât nafile namaz kılınması iyi görülmüştür. Her rekâtında Fatiha ile başka bir sûre okuyarak iki rekâtte bir selâm vermeli, sonra yüz defa "Sübhanallahi velhamdü lillâhi ve lâ ilâhe illallahu vallahu ekber" demeli. Bundan sonra, yüz defa istiğfar ederek yüz defa da salât ve selâm okumalıdır.
Gavs'ül-Azam Abdulkadir Geylani Hazretleri, "Gunyet'üt-Talibin" adlı eserinde, Receb ayının 27. gecesi kılınan namaz ile ilgili olarak Peygamber Efendimizin hadis-i şerifi şu şekilde aktarılır:
 
"Receb ayında bir gün ve bir gece vardır ki, her kim o günü oruçla, geceyi dahi namazla geçirir ise, kendisine yüz sene geceleri namaz kılanın gündüzleri dahi namaz kılanın sevabı verilir."
Hibetullah'ın, Hasan Basri'den rivayet ettiğine göre;
"Receb ayının 27. gecesi olduğu zaman, Abdullah b. Abbas sabaha itikâf niyeti ile çıkardı. Öğle zamanına kadar da namaz kılardı. Bu namazda şu sureleri okurdu: Bir kere Fatiha suresini, birer kere muavvezeteyn (Felak ve Nas surelerini), üç kere Kadir suresini, elli bir kere ihlas suresini.
 
Bu namazdan sonra ikindi namazına kadar dua ederdi. Bu arada şunu söylerdi: Resûlullah (s.a.a.) Efendimiz de bu gününde böyle ederdi." (Gavs'ül-Azam Abdulkadir Geylani, Gunyet'üt-Talibin, s.553).
Bir rivayette belirtildiğine göre, İmam Muhammed Cevad, Bağdat'ta iken Receb ayının ortasına denk gelen günde ve yirmi yedinci gününde oruç tutmuştu. Bütün ailesi ve maiyetindekilerde oruç tutmuşlardı.
 
Râvi anlatıyor:
"Bize on iki rekât namaz kılmamızı emretti. Her rekâtta Fatiha suresi ile birlikte bir sure okuyordu. Namazı bitirince dört Fatiha, dört İhlâs, dört de Felak ve Nas surelerini okudu. Dört kere, 'Lailaheillallahu vallahu ekber, subhanallahu velhamdülillahi vela havle vela kuvvete illa billahi'l-aliyyi'l-azim', dört kere 'Allahu Allahu Rabbi la uşriku bihi şeyen', dört kere de, 'La uşriku bi Rabbi ahaden' dedi." 
 
(Müstedrek-u A'vâim'l-Ulum, 23/222; Haydar Baş, İmam Muhammed et-Taki, s.69).
Gavs'ül-Azam Abdulkadir Geylani, Gunyet'üt-Talibin, 502-553
KUR'AN VE SÜNNET IŞIĞINDA BÜYÜK İSLAM İLMİHALİ - NAMAZ, 804-805
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--














logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr