HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 18 MAYIS 2024, CUMARTESİ

‘Doğrulukta birbirinize yardımda bulunun’

Hz. Ali (a.s.) vasiyetinde şöyle buyurdu: "Birbirinizin aleyhine kalkışmayın, uzlaşmayı terk etmeyin, ayrılmayın. İyilikte, doğrulukta birbirinize yardımda bulunun; suçta, düşmanlıkta yardımlaşmayın. Allah'tan çekinin, gerçekten de Allah'ın azabı çetindir"
Google News
19.08.2022 07:15
‘Doğrulukta birbirinize yardımda bulunun’
‘Doğrulukta birbirinize yardımda bulunun’
Ebu Ca'fer Muhammed ibn-i Cerir'üt-Taberi, Tarihinde, Ebu'l-Ferec-i İsfahani, Makâtilü't-Talibiyyin'de Hz. Ali'nin vasiyetini şu suretle kaydederler:
 
"Rahman ve Rahim Allah adıyla...
 
Bu, Mü'minlerin Emiri Ebu Tâlib oğlu Ali'nin vasiyetidir:
 
Şüphe yok ki O, bilir, bildirir ki Allah birdir. O'ndan başka tapacak yoktur, eşi ortağı bulunamaz ve gerçekten de Muhammed (s.a.a.) O'nun kuludur, elçisidir; Allah O'nu hidayet üzere, hak dini bildirmek ve bütün dinlere üst kılmak için göndermiştir. Sonra gerçekten namazım, ibadetim, hayatım, ölümüm, ancak âlemlerin Rabbi Allah içindir ki O'nun ortağı yoktur, bununla emredildim ve Müslümanların ilkiyim ben.
 
(Ey Hasan ve Hüseyin) Size Allah'tan korkmayı, dünya sizi isterse, size rağbet etse bile sizin, onu istememenizi, ona rağbet etmemenizi, elinizden çıkana acıklanmamanızı tavsiye ederim. Doğru söyleyin, (ahirette) mükâfata nail olmak için ibadette bulunun. Zulmedene karşı düşman olun, zulüm görene yardım edin.
 
İkinize ve bütün evladıma, Ehl-i Beyt'ime ve bu vasiyetname inananlardan kime ulaşırsa ona vasiyetim; Allah'tan korkmak, işinizi düzene sokmak, aranızda uzlaşmaktır. Gerçekten de ben, Allah Elçisinin, 'İki kişinin arasını bulmak, bütün namazlardan, oruçlardan üstündür' dediğini duydum. Buğz dini giderir ve kuvvet, ancak Allah'ındır. Yakınlarınızı görün, gözetin, hallerini sorun, ziyaretlerine varın, Allah sorunuzu ehven kılar. Allah için olsun, yetimleri görüp gözetin, yalan sözlerle haklarını zayi etmeyin; çünkü Allah Elçisinin, 'Kim bir yetimi ihtiyaçtan kurtarırsa, Allah, yetim malını yiyene cehennemi vacip kıldığı gibi ona cenneti vacip kılar' dediğini duydum. Allah için, Allah için olsun, Kur'an'a riayet edin. Onun hükmüyle muamelede bulunmak, herkesten ziyade size düşer. Allah için, Allah için olsun, Rabbinizin evini boşlamayın, sağ oldukça, soydan soya onu ziyaret edin. Allah için Allah için olsun, namaz kılın; çünkü namaz, işlerin en hayırlısıdır, dininizin direğidir. Allah için, Allah için olsun, zekât verin, çünkü zekât, Rabbinizin gazabını söndürür. Allah için, Allah için olsun, Ramazan ayında oruç tutun; çünkü Ramazan orucu cehenneme siperdir. Allah için, Allah için olsun, Allah yolunda, mallarınızla, canlarınızla savaşın. Çünkü Allah yolunda ancak ya doğru yolda bulunan, halkı doğruluğa sevk eden imam savaşır yahut ona itaat edip uyan ve doğru yolu bulan savaşır, bu ikisinden başkası savaşmaz. Allah için, Allah için olsun, Peygamberinizin soyuna hürmet edin, onlara zulmetmeyin. Allah için, Allah için olsun, Peygamberinizin, bir kötülükte bulunmayan, Allah hükümlerini değiştirmeyen sahabesine riayet edin. Allah için, Allah için olsun, yoksul kişilere bakın, geçiminizde onları kendinize ortak edin. Allah için, Allah için olsun, kadınlarla cariyelere riayette bulunun; çünkü Allah Elçisinin son sözü, 'İki zayıf taifeyi size tavsiye ediyorum; kadınlarla cariyeler' sözü olmuştu."
 
Allah'a sığının da kınayanın kınamasından korkmayın; dilediğiniz şeyde size Allah yardımda bulunur, aleyhinize kalkana karşı sizi korur. İnsanlara güzel sözler söyleyin, nitekim yüce ve ulu Allah da size bunu emretmiştir.
 
İyilikte bulunmalarını emredin, kötülükte bulunmaktan men edin, bu işi boşlamayın; boşlarsanız Allah, başınıza kötülerinizi geçirir, sonra dua edersiniz, icabette bulunmaz. Birleşin, birbirinize iyilikte bulunun, uzlaşın, birbirinizi görün-gözetin.
 
Birbirinizin aleyhine kalkışmayın, uzlaşmayı terk etmeyin, ayrılmayın. İyilikte, doğrulukta birbirinize yardımda bulunun; suçta, düşmanlıkta yardımlaşmayın. Allah'tan çekinin, gerçekten de Allah'ın azabı çetindir. Allah sizi korusun, Peygamberinizi, sizinle ve sizi de O'nunla korusun; sizi Allah'a ısmarlıyorum, ısmarlanacak en hayırlı Zat O'dur. Allah esenliği, Allah'ın rahmeti ve bereketleri olsun size."
 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--














logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr