Cenab-ı Hak, Kur'an'da şöyle buyuruyor: "Onlar ise 'Rabbimiz! Bizim payımızı hesap gününden önce ver' derler." (Sad, 16).
Resûlullah (s.a.a.) şöyle buyurmuştur: "Bilin ki şüphesiz sizler içinde hesabı olmayan amel günündesiniz. Çok geçmeden ameli olmayan hesap gününde olacaksınız." (A'lam'ud-Din, 345).
İmam Ali (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Hesap cezadan öncedir. Sevap ise hesaptan sonradır." (Gurer'ul-Hikem, 380).
Resûlullah (s.a.a.), Muaz bin Cebel'e tavsiyelerinden birinde şöyle buyurmuştur: "Sana Allah'tan sakınmanı ve hesaba çekileceğinden endişelenmeni tavsiye ediyorum." (el-Bihar, 77/127/33).
Resûlullah (s.a.a.) şöyle buyurmuştur: "Nefsim elinde olan Allah'a and olsun ki, birbirine boynuz vuran iki koyun bile hesaba çekilecekler." (Kenz'ul-Ummal, 39004).
İmam Ali (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Allah her amele bir sevap ve her şeye bir hesap takdir etmiştir." (Gurer'ul-Hikem, 4779).
Nefis muhasebesine teşvik hususunda Kur'an'da şöyle buyurulur: "Ey iman edenler! Allah'tan sakının; herkes yarına ne hazırladığına baksın; Allah'tan sakının, çünkü Allah işlediklerinizden haberdardır." (Haşr, 18). Aynı hususta Resûlullah (s.a.a.) şöyle buyurmuştur: "Zekilerin en zekisi nefsini hesaba çeken ve ölümden sonrası için çalışan kimsedir. Ahmakların en ahmağı ise hevâ ve heveslerine tâbi olan ve Allah'tan arzular dileyen kimsedir." (el-Bihar, 70/69/16).
İmam Ali (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Nefislerinizin amelini hesaba çekin, nefislerinizden görevlerini yerine getirmesini, gidici olandan kalıcı olan için almasını ve kıyamette diriltilmeden önce hazırlıklı olup, azık toplamasını isteyin." (Gurer'ul-Hikem, 4934).
İmam Ali (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Nefislerinizi hesaba çekerek bağlayın ve ona muhalefet ederek sahip olun." (a.g.e. 6794).
İmam Zeyn'ul-Abidin (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Ey Âdemoğlu! Kendi nefsine vaaz ettiğin ve kendi amelini hesaba çektiğin müddetçe sürekli hayır üzere olacaksın." (Tuhef'ul-Ukul, 280).
İmam Ali (a.s.) şöyle buyurmuştur: "Nefsini nefsin için hesaba çek. Zira şüphesiz başkaları için senden başka bir hesaba çekici vardır." (Nehc'ul-Belağa, 222. Hutbe).
Zebur'da şöyle yer almıştır: "Ey Âdemoğlu! Dünyayı sizlere, ahireti gösteren nişaneler kıldım. Sizden biri birini kiralayıp ondan hesabını sorduğunda bedeninin adaleleri titriyor ama çok isyan ettiği halde ateş cezasından korkmuyor." (el-Bihar, 77/40/8). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL