Önümüzdeki iki hafta sonu uygulanacak Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) ve Liselere Geçiş Sistemi (LGS) sınavlarında ek tedbirler alınacağını belirten Bakan Koca, "Üretim devam etmek zorunda. Eğitim ulaşım, ticaret ve turizmin canlı olması toplumun geleceği için vazgeçilmez unsurlar" dedi. Bakan Koca, özetle şunları söyledi:
Son durumun görünüşü
Kara göründü ama deniz hala dalgalı. Ekonomik sosyal sürdürülebilir bir mücadele günü için normalleşme bir zorunluluktur. Bilinçli istikrarlı ve kararlı adımlarla ilerledikçe dalgalanmalardan korkmayız. Bu zorunlu dönüşümü ne kadar dikkatli yaparsak neticeye o kadar kesin ulaşırız.
Bugünkü vaka sayısı
Son 24 saatte koronavirüs nedeniyle 19 kişi hayatını kaybetti, toplam can kaybı 4 bin 861 oldu. Bugün 52 bin 901 test yapılırken, bin 429 yeni vaka tanısı konuldu, bin 261 kişi ise iyileşti.
En yüksek ölüm oranı Gümüşhane'de
Vaka sayısına göre vefat oranını en yüksek olduğu il yüzde 12.4 Gümüşhane. En düşük olduğu il ise yüzde 0.33 ile Kilis. Son bir ayda Ankara'da günlük ortalama vaka sayısı 127. Son bir haftada ortalama vaka sayısı 155. Son 3 günde ortalama vaka sayısı 177. Son bir ayda oİstanbul'da ortalama 653. Son bir haftada 620. Son 3 günde 616. Son bir ayda İzmir'de ortalama vaka sayısı 32. Son bir haftada 38. Son 3 günde 34. Son bir ayda Bursa'da 64, son bir haftada 84, son üç günde 93, son gün 100'e kadar çıkmış oldu. Kocaeli'de son bir ayda 78, son bir haftada 91, son 3 günde 113. Artış devam ediyor. Konyada son bir ayda 41, son bir haftada 73, son üç günde 88, son gün 100'e yaklaştı. Son bir ayda Kayseri'de 14, son bir haftada 25, son üç günde 28. Diyarbakır'da son bir ayda 58, son bir haftada 81, son üç günde 87, son gün 100'lere yaklaştı. Van'da son bir ayda 7, son bir haftada 17, son üç günde 14. İldeki kurumlarımız dikkatle takip etmektedir ve tedbirlerini alacaktır.
Dikkat çeken rakamlar
Koronavirüs hala iş başında ama hastalık kontrol altında. Virüsün şiddetini düşürdüğüne yönelik bir kanıtımız yok ama vakaların şiddetini düşürdüğüne yönelik tespitlerimiz var. İlk günlerde hastalarımız 20 günün üzerinde hastanede kalırken, bu süre 2.9 güne düştü. Yoğun bakımda geçirilen süre ortalaması 18.9 günden 2.7 güne indi. Daha az oranda hasta entübe edilir oldu. Entübasyonda kalma süresi 1 günde 2.6 güne çıktı. Entübe edilenlerin vefat etme oranı önemli oranda düştü. Entübe edilenlerin yüzde 67'si, yoğun bakımdakilerin yüzde 53'ü vefat ediyordu. Şimdi entübe edilenlerin yüzde 4'ü, yoğun bakıma girenlerin yüzde 2'si vefat ediyor.
Nisan ayının başında günlük entübe edilen yeni hasta sayısı 133 civarındayken, haziran başında 18'e kadar düşmüştür. Yoğun bakıma giren hasta sayısı da 330 civarından 34'e düşmüş durumdadır. Salgın boyunca vefat edenlerin içinde 60 yaş üzeri ve en az bir alt hastalığı olanların oranı yüzde 71.7'dir. 60 yaşından küçük ve alt hastalığı bulunmayan halde kaybettiklerimiz vefat edenlerin sayısının yüzde 4.6'sını oluşturuyor.
Sokağa çıkma yasağı olmayacak
Sokağa çıkma kısıtlaması düşünmüyoruz. Bilim Kurulunda gündeme gelmedi. Normalleşme döneminde özellikle pikten sonra bir plato çizdiği ve daha sonra aşağı düştüğünü gördük. Dünyanın birçok ülkesinde görüldüğü gibi dalgalanmalar olabilir. Bu dalgalanmalar tamamen bizim tedbirlere uyumla doğru orantılı, beklediğimizden fazla olduğunu söyleyebilirim.
LGS ve YKS
Her iki sınav için Bilim Kurulu'nun özellikle sınava giriş saatleri başlangıç saatleri ve çıkış saatleri olmak üzere daha güvenilir sınava gelişlerini sağlamak üzere tedbir alınması gerektiğinde sokağa çıkma dahil olmak üzere o saatlerle ilgili önerisi oldu. Cumhurbaşkanımız her iki sınavla ilgili giriş ve çıkışla ilgili uygulamanın yapılması talimatını verdi. Hangi saatleri arasında olması gerektiğiyle ilgili öğrencinin yanlarında en fazla iki kişinin olması şartıyla İçişleri Bakanlığı bugün açıklama yapabilir.
Antikor testinde oran düşük
Bağışıklık haritası çalışmasına ilişkin de konuşan Koca, toplamda 153 bin kişiye test yapılacağını, çalışmanın yarısının tamamlandığını belirtti. Şu aşamaya kadar elde edilen verilere ilişkin de bilgi veren Koca, "Toplumda bağışıklığın, PCR ile yapılan numune sonuçlarında, 1000'de 2-2,5'larda olduğunu görüyoruz. Antikor testinde de yüzde 1,5'ların altında olduğunu görüyoruz, belki de yüzde 1'e yakın olabilir. Sürü bağışıklığının aslında öyle anlamlı olmadığını da buradan çok rahat söyleyebiliriz" dedi.
Recep Bahar