WRI Türkiye’nin düzenlediği ve Büyükşehir Belediyesi’nin destek verdiği ‘Haydi Türkiye Bisiklete!’ çalıştayı sivil toplum kuruluşları ve bisiklet derneklerinin katılımı ile Gençlik Merkezi’nde gerçekleştirildi. Kent içi bisikletli ulaşım alanında yaklaşık 10 yıldır çalışan WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler’in Nisan ayında başlattığı ‘Haydi Türkiye Bisiklete!’ projesinde kampanya geliştirme çalışmaları devam ediyor. İzmir’den sonra Eskişehir’de çalıştay için Büyükşehir Belediyesi ve ilgili sivil toplum kuruluşlarını bir araya getiren WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler, sivil toplum iletişiminin temelleri, hedef kitle belirleme, diskur tanımlama, kampanya planlama, iletişim stratejisinin temelleri, mecra-mesaj ilişkisi, kampanya briefi hazırlama ve ajans yönetimi, SWOT analizi ve sosyal medya iletişiminin temelleri gibi başlıklarda katılımcıları bilgilendirdi.
Çalıştayın açılış konuşmasını yapan Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Dairesi Başkanı Metin Bükülmez, bisiklet kullanımının yaygınlaştırması için önümüzdeki süreçte önemli projelere imza atacaklarını ifade etti. Bükülmez “Büyükşehir Belediyesi olarak sivil toplum kuruluşları ve bisiklet dernekleri ile birlikte ortaklaşa önemli çalışmalar yürütüyoruz. Ulaşım Ana Planımızda önemli bir yere sahip olan bisikletin, günlük hayatta yaygınlaştırılması ve kent içi ulaşımda geçmiş yıllardaki gibi tekrar önem kazanması için bisiklet yollarının ana aksını oluşturmayı hedefliyoruz. Bu çerçevede bisikleti hayatının bir parçası haline getiren sivil toplum kuruluşları ve derneklerin görüşleri bizler için yol gösterici oluyor. Ana güzergahları birlikte belirledik ve teknik çalışmalarımız sürüyor” dedi. Belediye olarak bisiklet ağını oluşturmanın yanı sıra insanları bisiklet kullanımına teşvik etmek istediklerini de ifade eden Bükülmez “Belediye olarak yolları yapmak, bunların bakımını gerçekleştirmek ve diğer kent içi ulaşım araçlarına entegre etmek istiyoruz. Tüm bunları yaparken halkımızın da bu projeyi sahiplenmesi, kent içi ulaşımda bisikletin önemini kavraması bizler için büyük önem taşıyor. O yüzden bu çalıştayın çok önemli olduğunu düşünüyorum. Buradan çıkacak fikirler ve kampanya bizim çalışmalarımızla koordineli bir şekilde ilerlerse eminim ki kısa süre içerisinde çok güzel sonuçlar elde ederiz. Ben destekleri dolayısıyla hem WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler ekibine hem de sivil toplum kuruluşları ve derneklerimize çok teşekkür ediyorum” dedi.
WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler olarak 2011’den bu yana kent içi bisikletli ulaşım konusunda önemli bir bilgi birikimi ve deneyime sahip olduklarını vurgulayan WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler Direktörü Dr. Güneş Cansız ise “Amacımız bisikleti ulaşım aracı haline getirmek isteyen belediyelerin, sivil toplum kuruluşları ile işbirliği içerisinde iletişim kampanyaları düzenlemelerine destek vermek. Türkiye’nin 14 il ve ilçesinde çalışmalar yaptık, bisiklet yollarının tasarımı ve güvenliğiyle ilgili belediyelere teknik danışmanlık sağlıyoruz. ‘Haydi Türkiye Bisiklete!’ kampanyasının sonunda toplumda bisikletle ilgili önemli bir farkındalık yaratacağımıza inanıyoruz. Daha önce farklı projelerde de birlikte çalıştığımız Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ile bisiklet konusunda da ortak hareket etmek bizleri son derece mutlu ediyor” diye konuştu.
Çalıştayın sonunda iletişim ve kampanya geliştirme eğitimi düzenlediklerini ifade eden WRI Türkiye Sürdürülebilir Şehirler’den Proje Koordinatörü Dr. Çiğdem Çörek Öztaş ise “Haydi Türkiye Bisiklete! projesi, Avrupa Birliği tarafından finanse edilen Sivil Toplum Destek Programı II çerçevesinde gerçekleştiriliyor. Program, Türkiye ve Avrupa Birliği üyesi ülkelerden sivil toplum kuruluşlarının, ortak bir konu etrafında bir araya gelerek, toplumların birbirini tanımaları, karşılıklı bilgi alışverişi ve kalıcı diyalog kurmalarını sağlayan bir platform olarak geliştirildi. Programın sözleşme makamı Merkezi Finans ve İhale Birimi ve teknik uygulamasından Avrupa Birliği Başkanlığı sorumlu. Çalıştay sonucunda Eskişehir’e uygun bir kampanya fikri ortaya çıktı ve bunun nasıl düzenleneceği ile ilgili yol haritası belirledik. Kampanya sürecinde Belediye ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışarak 2020 yılının ilk yarısında bu kampanyayı halka duyurmayı planlıyoruz. Böylece bisikletin bir ulaşım aracı olduğu ve daha yaygın bir şekilde kullanılması için teşvik projeleri geliştirmiş olacağız” şeklinde görüş bildirdiler.