Koronavirüs salgınında can kaybı sayısında Avrupa'da birinci, dünyada ise ABD'nin ardından ikinci sırada gelen İngiltere, salgınla mücadelede ihtiyaç duyduğu koruyucu tıbbi ekipmanı temin etmek için Nisan ayında Türkiye'den toplam 84 tonluk alım gerçekleştirmişti.
Bu malzemelerin içinde sağlık personelinin kullanması için 400 bin adet de önlük bulunuyordu.
İngiltere gazetelerinde dün yer alan haberlere göre gerekli koruyucu standartları karşılamadığı için Türkiye'den gönderilen bu önlükler depoya kaldırılmış.
İngiltere Sağlık Bakanlığı sözcüsü de "Ulusal Sağlık Hizmetleri için ülke dışından da kişisel koruyucu ekipman temin ediyoruz. Alınan ürünler kalite kontrolünden geçiriliyor. Standartlara uygun değilse, ekipmanın dağıtımını yapmıyoruz" açıklamasında bulundu.
Türkiye'de vatandaşlara daha doğru düzgün maske temin edilemiyorken, yurt dışına böyle tıbbi sevkiyatları doğru bulmadığımı, daha önceki yazılarımda da ifade etmiştim.
Ülkemizde önce 'PTT görevlileri kapınıza getirecek' denilen, bu olmayınca 'telefonunuza kod gelecek, gidip eczaneden ücretsiz alacaksınız' diye açıklanan, bu da aksayınca şimdi 1 TL tavan fiyatla eczane ve marketlerden satışına izin verilen maske sorununu 'bu kadar hızlı' çözen hükümet, tıbbi ekipman sıkıntısı çeken İngiltere'nin de idmanına yetişmişti.
Hükümetten yapılan üst düzey açıklamalarda 170'e yakın devletten tıbbi ekipman talebi geldiği ve bu taleplerin yarısının karşılandığı ifade edilmişti.
Ancak Türkiye'de yaşadıklarımız ortadayken, bu tıbbi desteklerle oluşturulan imajın koskocaman bir balondan ibaret olduğu, Türkiye'den gönderilen önlüklerin kullanılmayacağını İngiltere'de hükümetin de teyit etmesiyle anlaşılmış oldu.
Ben aslında meselenin bu yönünden çok, tıbbi ekipmanların standartları konusuna dikkat çekmek istiyorum. İngiltere'nin virüse karşı sağlık çalışanlarını korumayacağı için çok acil ihtiyacı olmasına rağmen depoya kaldırdığı önlükler acaba Türkiye kaç tane sağlık çalışanımız tarafından kullanıldı ve kullanılmaya devam ediyor?
İngiltere'ye gönderilen önlükleri üreten şirket, başka hangi ekipmanları üretiyor ve bu ürünler Türkiye'de hangi hastanelere gönderildi?
Türkiye'de üretilen tıbbi ekipmanların standartları sağlayıp sağlamadığı kontrol ediliyor mu?
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 29 Nisan'da yaptığı açıklamada 7 bin 428 sağlık çalışanının virüs kaptığını ifade etmişti.
Bu sağlık çalışanlarının acaba kaç tanesi kullandıkları koruyucu ekipmanlar gerekli standartları karşılamadığı için virüse yakalandı?
Bu ve benzeri sorular insanın kafasını kurcalıyor. Bu konuda Sağlık Bakanlığı yetkililerinden bir cevap bekliyorum.
Orhan Dede