HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 06 NİSAN 2025, PAZAR



Obez olmak neden risk oluşturuyor?

Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Figen Esen, 6 Haziran “Diyetisyenler Günü” dolayısı ile bir açıklama yaptı.
05.06.2020 00:00
Obez olmak neden risk oluşturuyor?
Obez olmak neden risk oluşturuyor?
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi’nde görevli Diyetisyen Figen Esen, 6 Haziran “Diyetisyenler Günü” dolayısı ile bir açıklama yaptı.

Diyetisyen Figen Esen'in açıklaması şöyle:

Sağlık Personeli birçok alanda uzmanlaşmış matriks yapıda insan gücünden oluşur. Belki de bu yapının içinde Sağlıklı bir toplumun en temel öğesi olan Sağlıklı Beslenme konusunda üstün bir özveri ile çalışan gizli kahramanlar diyetisyenlerdir.

DÜNYA DİYETİSYENLER GÜNÜ

Türkiye Diyetisyenler Derneği tarafından yapılan açıklamaya göre ülkemizde 1986’dan beri her yıl 6 Haziran Diyetisyenler Günü olarak kutlanıyor. Dünyada son 10 yılda değişik ülkelerde de diyetisyenler günü kutlanmaya başlandı. Diyetisyenler sağlık profesyonelleri olarak özel bilgi ve yetenekleri ile toplum sağlığını geliştirmeyi amaçlıyor.

 

DİYETİSYEN

Diyetisyen, sağlık ekibi içinde özel besinler ve beslenme konusunda uzman görüşleri olan kişidir. Beslenme bir bilimdir. Beslenme eğitimi ve uzmanlığı sertifika programı ile olmaz.
4 yıllık BESLENME VE DİYETETİK eğitiminin yanında, 1 yıllık hastane stajı ile olur.

Bu zorlu süreci başarı ile tamamlayarak, meslek unvanı almaya hak kazanan kişiye; "DİYETİSYEN" denir. Besin ve beslenmenin sağlık üzerindeki işlevi konusunda otoritedir. Diyetisyenler sağlık, beslenme önerileri ve beslenme bilgileri konusunda güvenli kaynaklardır.

 

DİYETETİK


Kötü beslenmenin yol açtığı hastalıkları, yiyeceklerin besin değerlerini inceleyen sağlık bilgisi dalıdır.


Hastalara, danışanlara diyet yazma yetkisi yasalarla verilmiş ve bunun için gerekli / yeterli sağlık eğitimi olan tek sağlık personeli "DİYETİSYEN"dir.

Diyetisyen unvanını kazanmak için bireylerin kabul edilmiş üniversite lisans programını tamamlamış olması gerekmektedir Yazılı medyada sıklıkla şok, mucize diyetlerden, sanatçıların nasıl zayıfladıklarından bahsedilir. Şok diyet, mucize diyet diye bir şey yoktur. “Şok, mucize” diye sunulan diyetler günlük, besin ögesi ve enerji ihtiyaçlarını karşılamada yetersizdir. Yağ kaybı yerine kas kaybına neden olurlar ve sonuçta kişiler sağlıklarını kaybeder. Beslenme bir ilgi alanı değil bilim dalıdır. Eğitim hayatları süresince tek bir saat beslenme dersi almamış kişilerin, bu konuda eğitimi olmayanların yani diyetisyenlerin dışındaki meslek grupları bu alandan ellerini çekmelidirler .

Diyetisyenlik mesleği her ne kadar zayıflama ile eşleştirilmiş olsa da çok değerli gerçek diyetisyenler kilo almak isteyen, sağlıklı yaşamak için iyi beslenmeyi öğrenmek isteyen, hasta yatağında bir yudum besin için bizleri bekleyen bireylere de destek vererek yaşamlarını olumlu yönde değişmesine katkı sağlarlar.

Sonuçta beslenme kişiye özel olmalıdır. Yaş, kilo, boy, cinsiyet, aktivite, metabolik hastalıklar gibi bir çok parametre beslenme durumunu etkiler. En güncel hastalık obezitedir. Çünkü diğer hastalıkları da tetikler. Obezitenin kalp hastalıkları, kanser ve tip-2 diyabet gibi birçok hastalık riskini artırdığı biliniyor. Araştırmalar Covid-19 semptomlarının obezlerde daha ağır geçmesine yol açabileceğini gösteriyor. Peki bu neden kaynaklanabilir İngiltere'de Covid-19 nedeniyle hastaneye kaldırılan 17 bin hasta üzerinde yapılan bir araştırmada, obez kişilerin ölüm riskinin yüzde 33 daha yüksek olduğu görüldü.Bir başka araştırma ise Covid-19'dan ölüm riskinin obezlerde iki katına çıktığını, obezlikle ilgili kalp hastalıkları ve tip-2 diyabet gibi diğer hastalıklar hesaba katıldığında riskin daha da arttığını gösterdi.

 

Obez olmak neden risk oluşturuyor?


Kilonuz ne kadar fazla ise o kadar fazla yağ taşırsınız, daha az formdasınızdır ve akciğer kapasiteniz daha düşüktür. Bu ise kana ve bedene oksijen sağlamanın daha büyük bir mücadele haline gelmesi demektir. Bu kalbi ve kan akışını etkiler. İnsanlar daha şişman olduğu için daha fazla oksijene ihtiyaç duyar. Bu ise organ sistemlerinin daha büyük bir baskıya maruz kalması anlamına gelir.
Koronavirüs gibi enfeksiyonlarda bu ciddi bir sorun olabilir. Önemli organlara yeterince oksijen ulaşamamasından dolayı obez beden sonunda yorgun düşer. Yoğun bakımdaki şişman ve obez kişilerin solunum ve böbrek fonksiyonları için desteğe ihtiyaç duyma ihtimalinin çok daha yüksek olmasının bir nedeni budur.
Bilim insanları, hücrelerde bulunan ACE2 adlı enzimin virüsün vücuda ana giriş noktası olduğunu keşfetti.
Yağ dokusunda bu enzimin daha yüksek düzeyde olduğu düşünülüyor. Obez kişilerde de deri altında ve organların etrafında daha fazla yağ dokusu bulunuyor.
Obezlerin Covid-19'a yakalanma ve daha ağır semptomlar gösterme riskinin yüksek olmasının bir nedeni de bu olabilir.

Sonuç olarak ; beslenme bir bilimdir. 2000 yıl önce Hipokratın da dediği gibi “ besinler ilacınız, ilacınız da besinler olsun”. Diyeti de GERÇEK DİYETİSYEN yazsın.

 

 

6 HAZİRAN DİYETİSYENLER GÜNÜMÜZ KUTLU OLSUN.

                                              

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--









logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr