PROF.DR.SELMA METİNTAŞ HOCADAN ÖNEMLİ AÇIKLAMALAR
Aynı zamanda T.C. Sağlık Bakanlığı COVID-19 Bilim Kurulu üyesi olan Prof.Dr.Metintaş'ın açıklamalarında öne çıkan başlıklar şunlar.
"Birden fazla önlem uygulanmalı"
T.C. Sağlık Bakanlığının verilerine göre bugüne kadar 23 milyondan fazla vatandaş COVID-19 virüsüne karşı aşılandı. Aşının tam koruma sağlaması için ise toplumun çok büyük bir bölümünün aşılanması gerekiyor. Aşı tedarikinde gerçekleşen güçlükler beklenen oranlara yaz aylarında ulaşılacağını gösterirken süreci hastalıksız geçirmede alınacak çeşitli tedbirler çok daha önemli hale geliyor. Sürece ilişkin değerlendirmede bulunan Prof. Dr. Metintaş, "COVID-19'la mücadelede bir yılı aşkın süre geçmiş olmasına rağmen, istenen başarı elde edilip hastalık kontrol altına alınamamıştır. Geçen bir yılda COVID-19'la mücadelede hastalıktan korunmak için tek bir önlemin yeterli olmadığı birden fazla önlemin uygulanmasının gerekli olduğu anlaşılmıştır. Aşı, hastalık kontrolü için son aylarda en büyük ümit haline gelmiştir. COVID-19 için etkili aşılar bulunmuştur, ancak aşı stokları henüz istenen düzeye ulaşmamıştır. Üstelik aşı tam koruyucu olmadığından 'maske', 'mesafe' ve 'temizlik' üçlemesiyle özetlenen tedbirlere uymaya devam edilmesi gerekliliği açıktır" diyor.
"Bireyler hastalığın belirtilerini iyi bilmeli"
Vaka bildiriminden sonra hastalık etkenini, kaynağını bulmaya yönelik saha incelemesi olan filyasyon yöntemine ilişkin de bilgilendirmede bulunan Prof. Dr. Metintaş, "Hastalık kontrolünde başarısı hiç yadsınamayacak sağlık otoritesine ait uygulamalardan birisi, filyasyon çalışmaları olmuştur. Sağlık örgütü çok sayıda filyasyon ekibi kurarak temaslı takibi yapmıştır. Temaslı aranmasındaki en önemli etken hastaları erken dönemde bulmak ve mümkün olduğu kadar az bireyle temas etmelerini sağlayarak enfeksiyon zincirini kırmaktır. Filyasyon çalışmalarında başarının artırılmasında toplumdaki bireylerin kendilerinde gelişebilecek COVID-19 hastalığının belirtilerini bilmeleri, farkındalıklarının yüksek olması oldukça önemlidir" ifadelerini kullanıyor.
Yeni belirtiler: Burun tıkanıklığı, burun akıntısı, mide bulantısı, kusma, deri döküntüleri
Prof. Dr. Metintaş, hastalığın belirtileri arasına yeni semptomların da girdiğini söylüyor: "Hastalık başlangıcında mevcut olan COVID-19'un belirti ve şikayetleri değişkenlik gösterebilir, ancak hastalığın seyri boyunca birçok COVID-19 hastası aşağıdaki belirtileri göstermiştir:
Yorgunluk, baş ağrısı ve kas ağrıları hastaneye kaldırılma durumu olmayan kişilerde en sık bildirilen semptomlar arasındadır. Boğaz ağrısı, burun tıkanıklığı veya burun akıntısı da diğer belirgin semptomlar olabilir. Hastalık şikâyetleri, hastalığın ciddiyetine göre değişebilir. Nefes darlığının hastalığın şiddeti ile ilişkili olduğu saptanmıştır. Nefes darlığı, COVID-19 ile hastaneye yatırılan kişilerde en önemli belirteçtir. Nefes darlığı hastaneye kaldırılanlarda, hafif hastalığı olanlara (hastaneye kaldırılmayan hastalar) göre daha yaygın olarak bildirilmektedir. Yaşlı yetişkinler ve tıbbi ek hastalıkları olan kişilerde daha genç veya ek hastalıkları olmayanlara göre, hastalık sonrasında ateş ve solunum semptomları daha çok yaşanmaktadır."