RECEP BAHAR / DETAY HABER
Koronavirüs küresel çapta yayılmaya devam ediyor. Bu bağlamda en çok tartışılan konulardan biri ise hastalığa yakalananların yeniden enfekte olup olmayacağı. Bu bağlamda en yoğun araştırmalar Güney Kore'de yapılıyor. Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri Direktörü Jeong Eun-kyeong, tedavi gören 277 kişinin tekrar enfekte olduğunu kaydederek, bunun virüsün vücutta 'yeniden aktive' olmasından ya da 'yeniden enfekte' olmaktan kaynaklanmadığını belirtti. Jeong Eun-kyeong, "Bu vakalarda vücutta canlı virüs bulunmuyor. Testlerde ortaya çıkan yeniden enfeksiyon durumu ise virüsün vücutta bıraktığı parçalardan kaynaklanıyor" şeklinde konuştu. Güney Kore'de COVID 19'u tespit için hastadan alınan sürüntüden virüsün genetik bilgisine ulaşan PCR testi kullanılıyor. Uzmanlar, son derece hassas olan bu testte, kişi COVID 19'dan iyileşse bile arta kalan RNA parçalarının pozitif sonuç verebildiğini dile getiriyor. Yapılan açıklamada "Virüs etkisizleştirilse bile RNA parçaları hücrede kalmaya devam ediyor" denildi.
Önemli bilimsel açıklamalar
Güney Kore Klinik Komite Başkanı Oh Myoung-don da yaptığı açıklamada, bu durumun PCR testinin teknik sınırları içinde olduğunu kaydederek, "Koronavirüs hücrenin çekirdeğini işgal etmez ve hastanın DNA'sı ile kaynaşmaz. Yani virüs kronik enfeksiyona yol açmaz" dedi. Klinik Komite'den yapılan açıklamada ise virüsün, kronik enfeksiyona yol açmadıkça yeniden aktive olmasının imkânsız olduğunu kaydedildi. AIDS ve Hepatit B'de virüs hücre çekirdeğinde 'hareketsiz' kalıyor ve akabinde kronik enfeksiyona yol açıyor.
Kore Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezleri, bu gelişmeyi daha derinlemesine araştırmak için 18 kişinin iyileştikten sonra tekrar enfekte olduğu belirtilen Daegu kentine uzmanlar gönderdi. Güney Kore'de 3 Mayıs itibariyle 13'ü yeni olmak üzere toplam 10 bin 793 vaka görüldü. Ülkede 250 kişi hayatını kaybetti. Güney Kore, hastalığı hafif atlatan kişileri tespit etmek için yoğun şekilde test yapmaya devam ediyor.