HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 19 MAYIS 2024, PAZAR

M.AKİF ERSOY VEFATININ 87.YIL DÖNÜMÜNDE ANILIYOR

Türk milletinin bağımsızlık mücadelesinin simgesi İstiklal Marşı'nın yazarı Mehmet Âkif Ersoy, vefatının 87. yılında saygı,rahmet ve minnetle anılıyor.

27.12.2023 08:46
M.AKİF ERSOY VEFATININ 87.YIL DÖNÜMÜNDE ANILIYOR
M.AKİF ERSOY VEFATININ 87.YIL DÖNÜMÜNDE ANILIYOR
 "Vatan Şairi" ve "Millî Şair" olarak anılan, millî marşımızı yazdığı dönemde sırtında giyecek paltosu olmayan ve ona karşın TBMM'nin verdiği ödülü almayan, İstiklâl Marşı'nı büyük Türk ulusuna ve kahraman Türk ordusuna armağan eden ve "Milletin malıdır." diyerek Safahat'ına almayan, "Allah, bu millete bir daha İstiklâl Marşı yazdırmasın!" diye en anlamlı duayı eden ve öldüğü dönemde cenazesini İstanbul Üniversitesinden öğrencileri kaldıran Mehmet Âkif Ersoy'a 87. ölüm yıl dönümünde tüm yurtta saygı, minnet ve rahmetle anılıyor. 

Mehmet Âkif Ersoy, Türkiye Cumhuriyeti ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin (KKTC)[ ulusal marşı olan İstiklâl Marşı'nın yazarıdır. "İstiklal Şairi" ve "Millî Şair" unvanları ile anılır. İstiklâl Marşı'nın yanı sıra Çanakkale DestanıBülbül ve 1911-1933 yılları arasında yayımladığı yedi şiir kitabındaki şiirleri bir araya getiren Safahat, en önemli eserlerindendir. II. Meşrutiyet döneminden itibaren Sırat-ı Müstakim (daha sonraki adıyla Sebilü'r-Reşad) dergisinin başyazarlığını yapmıştır. Kurtuluş Savaşı sırasında milletvekili olarak 1. TBMM'de yer almıştır.

Hayatı.....Mehmet Âkif Ersoy, 1873 yılının Aralık ayında İstanbul'da, Fatih ilçesinin Karagümrük semtinde Sarıgüzel Mahallesi'nde dünyaya geldi. Nüfusa kaydı doğumundan sonra babasının imamlık yaptığı ve ilk çocukluk yıllarını geçirdiği Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde yapıldığı için nüfus kağıdında Âkif'in doğum yeri Bayramiç olarak görünür.

Annesi Buhara'dan Anadolu'ya göç etmiş bir Özbek ailenin kızı olan Emine Şerif Hanım (1836-1926); Arnavut kökenli babası ise Kosova'nın İpek kenti doğumlu, Fatih Camii medresesi hocalarından İpekli Tahir Efendi'dir (1826-1888). Mehmet Tahir Efendi, ona ebcet hesabıyla doğum tarihini belirten "Ragîf" adını verdi (hicri 1290). Babasının ölümüne kadar Ragîf adını kullansa da bu isim yaygın olmadığı için arkadaşları ve annesi ona "Âkif" ismiyle seslendi, zamanla bu ismi benimsedi. Çocukluğunun büyük bölümü annesinin Fatih, Sarıgüzel'deki evinde geçti. Kendisinden küçük, Nuriye adında bir de kız kardeşi vardır.
Mekanı cennet olsun.

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--














logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr