HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 18 EKİM 2024, CUMA

Şehrin Sanayisi İçin Üniversitelerce Yapılmış Neredeyse Hiç Çalışma Yok!

02.07.2024 17:50
Şehrin Sanayisi İçin Üniversitelerce Yapılmış Neredeyse Hiç Çalışma Yok!
Şehrin Sanayisi İçin Üniversitelerce Yapılmış Neredeyse Hiç Çalışma Yok!
Şehrin Sanayisi İçin Yapılmış Neredeyse Hiç Çalışma Yok!

Ekonomiye sektörel açıdan bakıldığında, TÜIK-2023 verilerine göre GSYİH (Gayrisafi Yurtiçi Hasıla) içindeki sanayinin oranı Türkiye ölçeğinde %29 iken, Eskişehir için bunun %47 ve şehir ekonomisi içinde birinci sırada olduğu, Ticaret Bakanlığı verilerine göre şehrin sanayi ihracatının ise bir önceki yıla oranla büyüyerek 4 milyar 277 milyon dolara ulaştığı görülüyor.

Eskişehir sanayisini geleceğe taşıyacak parametreler üzerine neler yapılmış, neler yapılmalı ve kimler ne çalışmış diye bakıldığında, üniversiteler bu alanda neredeyse hiç yok ve sanayicilerin kendilerinin sorunlarına cevaplar bulmaya çalışmış oldukları görülüyor.  Oysa şehir ve ülke ekonomisine döviz kazandırma ve istihdam açısından önemli katkılar sunan sanayinin bilinen sorunlarının çözümüne ilişkin olarak üniversiteler pek çok boyutta araştırmalar yapabilir ve farklı şekillerde katkılar verebilir.  

 Sanayicinin sorunu sadece enflasyon, döviz ve faizlerle sınırlı değildir. Örneğin, sektörce her zaman dile getirilen eleman ihtiyacı ve tedarikine ilişkin sorunlarının çözümünden, ürün geliştirme, küresel rekabet ve rakip analizleri, yurt içi- dışı pazar araştırması, markalaşma, iç-dış denetim ve verimlilik gibi pek çok konuda akademisyenler ile sanayici ortak düşünebilir ve icraatlar da bulunabilirler.

Kuşkusuz bu yeni bir sanayi-üniversite iş birliği stratejisi geliştirmeyi gerektirecektir. Bu yolda ilk adım olarak akademik çevrenin analitik düşünme, araştırma ve geliştirme yeteneği devletin desteği ile ekonomik sisteme süratle entegre edilmelidir.


Prof. Dr. Rıdvan KOZAK

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--










logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr