HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 16 EYLÜL 2024, PAZARTESİ

İşsizlik Verilerine Dikkat Edilmeli!

25.08.2024 17:31
İşsizlik Verilerine Dikkat Edilmeli!
İşsizlik Verilerine Dikkat Edilmeli!
ESGİAD Başkan Vekili Kerem Toparlar, ülkemizdeki ekonomik gelişmelere dair açıklamalarda bulundu. İşsizlik verilerine dikkat edilmeli diyen Toparlar, konkordato alacaklı fonu ile alacaklının korunması gerektiğine dikkat çekti.



Toparlar'ın açıklamaları şu şekilde;



Ekonomimiz farklı sebeplerden oluşmuş yüksek enflasyonla mücadele ediyor. Sıkı para politikasıyla özellik carry-trade dediğimiz yatırımcı çekilmiş durumda. Parayı sıkmak dış yatırımcıyı çekerken iç yatırımcıya ise zor günler yaşatıyor. Mevcut faizlerle kimse yatırım yapamıyor. Yatırımın yokluğu er ya da geç işsizliği mutlaka beraberinde getirir. Bu sıkı politikaları bugüne kadar çok fazla hasar almadan atlattık.



Ekonomi yönetimi ilk faiz indirimi gelene kadar iki şeyin artmasına engel olmalıdır. Birincisi ve en önemlisi işsizlik rakamları. İşsizlik rakamlarına dikkat edilmeli. Şu an rakamlar çok kötü gözükmeyebilir ama ekonomik durgunluk bir noktada mutlaka işsizliği getirir. Bizim durumumuzda ise yüksek enflasyonla birleşen işsizlik, yani stagflasyon meydana gelir. Buradan dönüş ise zor olacaktır. Türkiye çok şeyini kaybeder.



İkincisi konu ise konkordato tehlikesi. 2024 başından beri konkordato sayımız maalesef 900'ü aşmış. Buraya dikkat edilmez ise bu rakam logaritmik olarak artar. Konkordato devletin sizin borçlarınızı koruma altına alma durumudur fakat bu uygulanırken alacaklı korunamıyor. Alacaklı korunmadığında ne yazık ki o da çıkmaza girip kendi için konkordato isteyebilir ve sayı bu şekilde logaritmik olarak artar.



Bence çözüm olarak konkordato alacaklı fonu kurulmalı ve alacaklılar korunmalı. Enflasyonla topyekûn bir mücadele vereceksek bunu yaparken önce kendi tüccarımızı, çiftçimizi korumalıyız.

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--










logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr