HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 16 EYLÜL 2024, PAZARTESİ

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici’den Anne Sütünün Önemine Vurgu

03.08.2024 08:25
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici’den Anne Sütünün Önemine Vurgu
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici’den Anne Sütünün Önemine Vurgu
Anne Sütü İlk 6 Ay Tüm Besin İhtiyacını Tek Başına Karşılar

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Doç. Dr. Yaşar Bildirici, 1-7 Dünya Ağustos Dünya Emzirme Haftası kapsamında yaptığı açıklamada anne sütünün önemine dikkat çekti. Bildirici, tüm bebekler ve çocukların sağlıklı olmak ve sağlıklarını korumak için yeterli beslenme hakkına sahip olduğunu belirterek, anne sütünün bu hakkı sağlayan en uygun besin olduğunu vurguladı. Anne sütünün ilk 6 ay boyunca bebeğin tüm besin ihtiyacını tek başına karşılaması, kolayca sindirilebilmesi ve çeşitli hastalıklara karşı koruması açısından eşsiz olduğunu ifade etti.

Bildirici, "Buna rağmen halen tüm dünyada yeni doğan bebeklerin yarısından daha azı hayatlarının ilk 1 saatinde anne sütü alarak hayata başlamaktadır. Sonrasında bebeklerin yaklaşık sadece yüzde 44'ü hayatlarının ilk altı ayında sadece anne sütüyle beslenebilmektedir ki bu oran, Dünya Sağlık Örgütü'nün (DSÖ) 2025 yılına kadar koyduğu yüzde 50 hedefinin altındadır," dedi.

Bebeği Enfeksiyonlardan Korur

Anne sütünün bebeğin sağlıklı büyümesi ve gelişmesi için önemine değinen Bildirici, "Anne sütü, bebeğin ilk 6 ay ihtiyacı olan protein, yağ, vitamin gibi her türlü besin değerini içeren ideal besin kaynağıdır. İçindeki koruyucu maddeler nedeniyle bebeği enfeksiyonlardan korur. Anne sütü ve doğumdan sonra gelen kolostrum (ağız sütü) bebeğin ilk aşısı niteliğinde olup, yüksek protein ve vitamin içeriği ile bebeğin beslenmesini sağlayarak ishal, soğuk algınlığı, öksürük gibi hastalıklara karşı korur," şeklinde konuştu. Ayrıca anne sütü ile beslenen çocuklarda aşırı şişmanlık, şeker hastalığı, damar sertliği, koroner kalp hastalıkları, hipertansiyon, bronşit, ishal, astım, alerji ve psikolojik rahatsızlıkların daha az görüldüğünü belirtti. Anne sütü alan bebeklerde kanser görülme oranının daha düşük olduğunu, emzirilen bebeklerde pişik, karın ağrısı ve kabızlık gibi sorunların daha az yaşandığını ekledi. Emzirmenin annelerde doğum sonrası kanamaları azalttığını ve meme kanseri, rahim kanseri, yumurtalık kanseri gibi kanser türlerine karşı kısmen koruma sağladığını da vurguladı.

Bebekler Hayata Anne Sütü ile Başlayıp Sağlıkla Devam Etsin

Doç. Dr. Yaşar Bildirici, "Emzirme konusunda farkındalık yaratmak için ülkemizde her yıl 1-7 Dünya Ağustos Emzirme Haftası olarak kutlanmaktadır. Bu hafta içinde tüm Türkiye'de konunun öneminin vurgulanması, toplumsal farkındalık oluşturulması amacıyla çeşitli aktiviteler ve eğitimler planlanıp uygulanmaktadır," dedi. Eskişehir'de hizmet veren Eskişehir Şehir Hastanesi, Eskişehir Yunus Emre Devlet Hastanesi, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nin Bebek Dostu Hastane olduğunu ve bu hastanelerde Emzirme ve Laktasyon Polikliniklerinin hizmet verdiğini belirtti. Ayrıca anne ve bebekler için emzirme odalarının bulunduğunu ekledi. Emzirme Haftası kapsamında hastanelerle birlikte ilçe sağlık müdürlükleri, toplum sağlığı merkezleri, aile hekimlikleri ve sağlıklı hayat merkezlerinde farkındalık yaratmak amacıyla aktivitelerde bulunulduğunu söyledi.
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--










logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr