HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 19 EYLÜL 2024, PERŞEMBE

Ekonomik Krizin En Büyük Nedeni Son Kral!

18.09.2024 16:22
Ekonomik Krizin En Büyük Nedeni Son Kral!
Ekonomik Krizin En Büyük Nedeni Son Kral!
Ekonomik Krizin En Büyük Nedeni Son Kral!

 Günümüz dünyasında fiyatların oluşumunda üretici veya tüketici değil "aracı" etkili ve belirleyicidir. Ölçek ekonomilerine dayalı güçlü piyasa yapıları gereği oluşturdukları raflar ya da platformlar sayesinde ürünün hangi fiyattan satılacağına onlar karar verir duruma gelmişlerdir. Altını çizmek gerekirse, günümüzde, üretici ve tüketici değil, kral "aracı" olmuştur. Ekonomik krizler için önemli gerekçeler arasında "aracılar" gösterildiği bilinmektedir. Öyleyse sorunun Adalet ve şeffaflıkla aşılabilmesi için "kral"ın değişerek yeniden belirlenmesi şarttır. Akla gelen ilk soru, bundan sonra kim "kral" olacak ya da olmalı sorusudur.

Özellikle tarım ile gıdada, aracıları ortadan kaldırarak, doğrudan pazarlama yöntemiyle satış yapmak çok mümkün olmadığından, üreticiler, aracılar yüzünden isyan eder duruma gelmiş durumdadır. Üreticiler, "ürünü satmak için bir aracıya gittiğinizde sizi ayak ayak üstüne atmış şekilde karşılıyor, neden sizin ürünü tüketicinin önüne çıkarayım derken yüzünüze bile bakmıyor, aşırı düşük fiyat veya çok yüksek oranda komisyona zorluyorlar" şeklinde ifadelerde bulunmaktadır.

Gerçek olan şu ki, ülkede hem üretici hem de tüketici fiyatları hakkında oldukça kapsamlı bilgi bulunmasına karşın, tedarik zincirinin ara aşamalarındaki fiyatlar hakkında kamuoyuna yönelik açık bilgi çok az ve neredeyse yok durumdadır. Bu nedenle hem üreticinin hem de tüketicinin korunması için acil olarak, "tarım-gıda tedarik zincirinde adalet ve şeffaflığı teşvik etme" ile ilgilenen bir kurumsal yapı oluşturulmalıdır. Yetki alanı ve odak noktası, tedarik zinciri içindeki "işletmeler arası ilişkiler" olmalıdır. "Tarım ve Gıda Tedarik Zinciri Düzenleme Kurumu" gibi bir adla oluşturulacak bu yapı, tüm tarım ve gıda sektörünün koşullarını ve ihtiyaçlarını dikkate alarak aşağıda özetlenen işlevleri yerine getirmelidir.

Sektörün koşul ve ihtiyaçlarını dikkate alarak, tedarik zincirinde adalet ve şeffaflığı sağlama işlevi üstlenmeli, tedarik zincirine ilişkin fiyat ve piyasa verileriyle ilgili bilgilerin analizini yayınlayarak bilgilendirme ve katılım işlevini yerine getirmeli, haksız ticaret yasalarının uygulanmasında sorumluluk üstlenmeli ve bu konuda ilgili bakanlığa tavsiyelerde bulunmalıdır.

Böylece, günümüzde kral olan "aracılar" kontrol altına alınacak, piyasa fiyat oluşumunda inisiyatif "düzenleyici" de olacaktır. Bu model tarım ve gıda piyasasından başka, turizm sektörü içinde öncelikli olmak üzere (Turizm Piyasası Düzenleme Kurulu gibi) diğer sektörler içinde uygulanmalıdır. Bu şekilde, üreticiden tüketiciye ve oradan aracıya devrolan krallık tacının, gelişmiş ekonomilerde olduğu gibi artık "düzenleyici" ye geçme zamanı gelmiştir.

 
Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--










logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2024

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr