İmam Ali'nin (a.s) mutluluğa sebep olan şeyler hakkında söylediği sözlerden bazıları şöyledir:
"İlimle amel edin ki mutluluğa erişesiniz." (Gurer'ul-Hikem, 2479).
"Rahatına düşkünlükle mutluluğa erişmek birbirine uzaktır." (a.g.e. 10028).
"Âlimlerle oturup kalk ki mutlu olasın." (a.g.e. 4717).
"İman ile mutluluğun zirvesine ve sevincin doruğuna erişilir." (a.g.e. 4323).
"Mutluluk hakka bağlılıktadır." (a.g.e. 6489).
"Talihsizliğin acılığı tadılmadıkça mutluluğun tadı tadılamaz." (a.g.e. 7425).
"Her kim nefsini hesaba çekerse mutlu olur." (a.g.e. 7887).
"Her kim nefsini ıslah için sıkıntıya düşürürse mutlu olur. Her kim de nefsini lezzetlerle kendi haline bırakırsa mutsuz olur ve (Allah'ın dergâhından) uzak düşer." (a.g.e. 8246-8247).
"Şu üç şeye her kim riayet ederse mutlu olur: Sana nimet ulaşınca Allah'a şükret, rızkın gecikince Allah'tan mağfiret dile ve bir zorluğa düşünce, 'la havle ve la kuvvete illa billah/Allah'tan başka güç ve kudret yoktur' cümlesini çok söyle." (Bihar, 78/45/51).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Mutlu insanlar, iman sebebiyle korunmuş, mutsuzlar ise beyan vesilesiyle kendilerine açıklanan delille karşılaştıktan sonra isyana düşmeleri sebebiyle yardımsız kalmışlardır. Zira onlara hakkın meşalesi ve hidayet yolu apaçık şekilde açıklanmıştır." (Kenz'ul-Ummal, 44216).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İnsan münezzeh olan Allah'a itaat dışında mutlu olamaz ve insan sadece Allah'a isyan ile mutsuz olur." (Gurer'ul-Hikem, 10848).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Hiç kimse Allah'ın hudutlarını ikame etme dışında mutluluğa erişemez ve hiç kimse Allah'ın hudutlarını zayi etme dışında mutsuzluğa düşemez." (a.g.e. 10853).
İmam Ali (a.s), Malik Eşter'e yazığı mektubunda şöyle buyurmuştur: "Müminlerin Emiri, Malik'e, Allah'tan korkmayı, Allah'a itaat etmeyi, insanların sadece tâbi olmakla mutlu olduğu ve inkar edip zayi etmekle mutsuzluğa düştüğü Allah'ın Kitabındaki farz ve sünnetleri yerine getirmeyi emretmektedir." (Şerh-i Nehc'ul-Belağa-i İbn-i Ebi'l-Hadid, 17/30). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL