OKAN EGESEL
İmam Bâkır (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her kim bir özrü olmaksızın üç Cuma namazını birbiri ardınca terk ederse Allah kalbini mühürler." (Sevab'ul A'mal, 276/3).
Resûlûllah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Her kim üç Cuma namazını önemsiz saydığı için terk ederse Allah kalbini mühürler." (Vesail'uş Şia, 5/6/25).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Her kim kasten ve hiçbir sebep olmaksızın üç Cuma namazını terk ederse Allah kalbine nifak mührünü vurur." (a.g.e., h.26).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Bir grup, Cuma namazlarına katılmıyor. Bu işten el çeksinler, aksi takdirde kalplerine mühür vurulur ve böylece gafillerden olurlar." (a.g.e., h.27).
Resûlullah (s.a.a) hacdan mahrum oluşu konusunda şikayette bulunan bir kişiye şöyle buyurmuştur: "Ey Galib! O halde cuma namazını kıl; şüphesiz Cuma namazı fakirlerin haccıdır." (a.g.e., s.5/17).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Cuma namazı fakirlerin haccıdır." (ed-Deavat lil Ravendi, 37/91).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Halktan bir grubu çok az Cuma namazı kılar ve Allah'ı gaflet ve nifak üzere zikreder." (Bihar, 89/200/49).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Her kim iman üzere ve Allah için Cuma namazı kılarsa amellerine baştan başlamıştır. (Allah ona karşılık geçmiş günahlarını bağışlar amel defterini yeniden açar)." (el-Fakih, 1/427/1260).
Hutbeyi dinlemenin adabı hususunda İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "İmam Cuma günü hutbe okuyunca hutbeyi bitirinceye kadar hiç kimse konuşmamalıdır. Hutbeyi sona erdirince namaz için kamet getirinceye kadar sohbet edebilirler." (el-Kafi, 3/421/2).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "İmam Cuma namazının hutbesini okuyunca namazda caiz olduğu miktar dışında ne konuşmak caizdir ve ne de kıbleden yüz çevirmek." (el-Fakih, 1/416/1230).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah Resûlü (s.a.a), imam, Cuma namazının hutbesini okuyunca sohbet etmeyi yasaklamıştır. Zira her kim hutbe esnasında konuşursa boş bir şey yapmış olur ve her kim de boş bir şeyle uğraşırsa Cuma namazı yoktur." (Vesail'uş Şia, 5/30/4).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "İmam, Cuma hutbesini okuyunca insanlara susmak farzdır." (Müstedrek'ul Vesail, 6/22/6335).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Cuma günü imam hutbe okuyunca sohbet etmek mekruhtur. Fıtır, kurban ve yağmur talebi için kılınan namazda da durum aynıdır." (Kurb'ul Esnad, 150/544).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Allah Resûlü (s.a.a), 'Her vaiz kıbledir' buyurdu. Yani imam Cuma günü insanlar için hutbe okuyunca insanlar ona yönelmelidir." (el-Kafi, 3/424/9). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).