İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Şüphesiz iktisatlı olmak Aziz ve Celil olan Allah'ın sevdiği bir şeydir. Bir taneyi uzağa atmakla da olsa Allah israftan nefret eder. Zira o bile şüphesiz bir işe yarar. Hatta suyunun artığını dökmen bile israftır." (Bihar, 71/346/10).
Bişr b. Mervan şöyle diyor:
İmam Sadık'ın (a.s) huzuruna vardım. İmam (a.s) bir miktar hurma getirmelerini emretti. Oradakilerden biri çekirdeklerini kenara attı. İmam elinden tutarak şöyle buyurdu: "Bu işi yapma, bu savurganlıktır. Şüphesiz Allah bozgunculuğu sevmez." (Tefsir-i Ayyaşi, 2/288/58).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "İsrafın en küçük miktarı kaptaki artığı yere dökmek, dışarıda giyilen elbiseyi evde giymek ve (meyvedeki) çekirdekleri kenara atmaktır." (Bihar, 75/303/7).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Abdest almada da israf vardır. Her şeyde bir israf vardır." (Kenz'ul-Ummal, 26248).
İmam Sâdık (a.s), kendisine, "İsrafın en aşağı sınırı nedir?" diye sorulunca şöyle buyurmuştur: "İsrafın en aşağı sınırı dışarıda giydiğin elbiseni evde giymen, tabakta arta kalanı dökmen, hurma yiyip çekirdeğini oraya buraya atmandır." (el-Kafi, 4/56/10).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Canının istediğini yemen israftır." (Kenz'ul-Ummal, 7366).
Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "İsrafta bir hayır yoktur ve hayırlı işlerde ise israf yoktur." (Bihar, 77/165/2).
İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Bedeni salim tutan şeyde israf olmaz. Aksine israf malı zayi eden ve bedene zarar veren şeylerdedir." (a.g.e. 75/303/6).
İmam Kâzım (a.s), kendisine, "On tane elbiseye sahip olmak israf mıdır?" diye sorulunca şöyle buyurmuştur: "Hayır, çok gömleklere sahip olmak, gömleklerin daha uzun ömürlü olmasını sağlar. İsraf dışarıda/misafirlikte giydiğin elbiseni pis yerde giymendir." (a.g.e., 79/317/1).
İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Hayırlı işler dışında israf her yerde kınanmıştır." (Gurer'ul-Hikem, 1938). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL