HOŞGELDİNİZ! BUGÜN 05 NİSAN 2025, CUMARTESİ



‘Yarın ve ertesi gün’ deme!

İmam Ali (a.s), bazı ashabına yazdığı mektupta şöyle buyurmuştur: “Ömründen geriye kalanı iyi değerlendir ve ‘yarın ve ertesi gün’ deme! Zira senden öncekiler de arzularına güvenmek ve işlerini sürekli ertelemekle helak oldular. Zira bunlar gaflet içindeyken Allah’ın emri (ölüm) aniden gelip çattı.”
22.01.2020 00:00
‘Yarın ve ertesi gün’ deme!
‘Yarın ve ertesi gün’ deme!

Resûlullah (s.a.a) şöyle buyurmuştur: "Ey Ebuzer! Arzuların sebebiyle bugünkü işini yarına ertelemekten sakın. Zira sen bugün yaşıyorsun, yarın değil! Zira eğer yarının olursa yarın da bugün olduğun gibi ol. Eğer senin için yarın yoksa bugünkü işini ihmal ettiğin için pişman olmazsın." (Bihar, 77/75/3).

İmam Ali (a.s), bazı ashabına yazdığı mektupta şöyle buyurmuştur: "Ömründen geriye kalanı iyi değerlendir ve 'yarın ve ertesi gün' deme! Zira senden öncekiler de arzularına güvenmek ve işlerini sürekli ertelemekle helak oldular. Zira bunlar gaflet içindeyken Allah'ın emri (ölüm) aniden gelip çattı." (Bihar, 73/75/39).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Kul Allah'tan çekindi... Zira ölüm kuldan gizlidir. Ayrıca arzuları onu aldatır. Şeytan onunla birliktedir. Üstüne binip sürmek için günahları süsler, güzel gösterir. Onu tevbe için ümitlendirir ki tevbesini ertelesin. Derken, ölümden gafil bir haldeyken eceli gelir çatar." (Nehc'ul Belağa, 64. hutbe; Şerh-i Nehc'ul-Belağa-i İbn-i Ebi'l-Hadid, 5/145).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Her kimin süresi dolarsa süre talep eder ve her kime süre verilirse bugünkü işini yapmayı yarına erteler." (Nehc'ul Belağa, 285. Hikmet).

İmam Sâdık (a.s) şöyle buyurmuştur: "Tevbesini ertelemek aldanmaktır, işlerini sürekli ertelemek ise şaşkınlıktır." (Bihar, 73/365/97).

İmam Bâkır (a.s) şöyle buyurmuştur: "Bugünkü işini yarına ertelemekten sakın! Zira bu iş insanların boğulup yok olduğu bir deryadır." (a.g.e., 78/164/1).

İmam Zeyn'ul Abidin (a.s), bir duasında şöyle buyurmuştur: "Bana kendime ağlamam hususunda yardım et. Zira sürekli işlerimi erteleyerek arzu ve ümitlerle ömrümü tükettim ve hayır ve kurtuluşlarını ümit etmeyen kimselerin durumuna düştüm." (a.g.e., 98/88/2).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Tevbesini erteleyen kimsenin dini yoktur." (Gurer'ul Hikem, 10660).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Cahiliniz günahını arttırır. Aliminiz ise bugünkü işini yarına erteler." (Nehc'ul Belağa, 283. hikmet; Şerh-u Nehc'il Belağa-i İbn-i Ebi'l-Hadid, 19/175).

İmam Ali (a.s) şöyle buyurmuştur: "Amelsiz ahiretten ümidi olan ve uzun arzularla tevbeyi geciktiren kimseden olma. Bir şehvet kendisine yönelirse, günahı öne geçirir, tevbeyi erteler." (Nehc'ul Belağa, 150. Hikmet). (Muhammed Muhammedî Reyşehrî, Mizanu'l-Hikmet).
OKAN EGESEL

Yorumlar
Yorum bulunmuyor.
Yorumlarınızı paylaşın

--









logo

   E-posta: bilgi(@)eskisehirdenhaber.com
Tüm hakları Eskişehirden Haber adına saklıdır: ©2019-2025

Yazılı izin alınmaksızın site içeriğinin fiziki veya elektronik ortamda kopyalanması, çoğaltılması, dağıtılması veya yeniden yayınlanması aksi belirtilmediği sürece yasal yükümlülük altına sokabilir. Daha fazla bilgi almak için telefon veya eposta ile irtibata geçilebilir.
Mobil uyumlu haber yazılımı: www.eticaret.com.tr